D150: Recursos TIC a les aules d'acollida

Mòdul 4: Tractament de textos: OpenOffice.org Writer.

Pràctica 2

El menú Visualitza i el menú Insereix

Continuant el passeig per la barra trobeu el menú Visualitza.
m4-17.jpg

Observeu-lo detalladament i us adonareu que la majoria de les seves opcions fan referència, com diu el seu nom, a possibilitats de “visualitzar” el document o els documents que esteu treballant, des de la presentació que teniu al mateix full.

L’opció del final ja n’és una bona mostra: Escala que permet visualitzar la mida del document des d’una mida variable fins a tota la pàgina.

Començant des del principi teniu:

El Format d’impressió que és aquell que teniu normalment al davant i que representa la formació del full abans de ser imprès, per comprovar-ne la presentació.

El Format web que és l’aspecte que tindria el document si l’editéssiu en pàgina web.

Barra d’eines on hi ha totes les eines de què disposa el Writer per treballar, amb les seves característiques determinades, atès que ofereixen la possibilitat immediata d’accionar amb la corresponent eina. Teniu la possibilitat de fer aparèixer i desaparèixer de la pàgina de treball aquelles barres que porten informació concreta i detallada sobre un aspecte que us interessi o no de tenir al davant en el moment en què estigueu treballant. Per exemple, si esteu confegint un full per una revista de l’escola o de l’IES, a banda d’altres, us convindrà tenir activades les barres de Dibuix, Formatació Fontwork, Imatge que en marcar-les a Visualitza | Barra d’eines, us aniran apareixent, bé inserint-se directament a la barra inferior, bé a la barra superior (formatació), mentre que altres ho fan en barres flotants que apareixen a l’esquerra de la pantalla i que podeu inserir en la barra superior, si és el cas. En inserir una barra en la barra ja establerta, veureu com ella mateixa s’hi adapta i, per estalviar espai, creen uns desplegables que, en clicar-los, obren tot el seu contingut. D’aquests desplegables ja en trobeu alguns sense necessitat d’inserir cap barra:

Els següents elements del menú són els que indiquen els límits del text, els ombreigs de camp, el nom de camps sense oblidar els interessants i útils caràcters no imprimibles , i que trobareu també en la barra d’eines.

Més avall teniu la possibilitat de saber d’on prové el text, amb la tecla F4 o bé clicant a Navegador o de dades, des d’on es desplega una finestra on incorporar o d’on extreure informació sobre el document. Per desactivar la pantalla cal només tornar a clicar F4 o Navegador de dades.

Pantalla completa serveix per treballar amb la pantalla totalment dedicada al text.

A la dreta de Visualitza es troba Insereix, un dels menús amb més contingut del Writer atès que és el que permet tot un seguit d’accions que donen una presentació més lluïda i efectiva al text.

Pràctica

Amb el text de l’EDU 365, que porta per títol “i després de la foscor” de la unitat de literatura sobre el teatre, fareu l’exercici següent, respecte del menú Visualitza.

Per obrir la unitat, cliqueu aquí: http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/literatura/teatre/foscor/pantalla1.htm

Un cop tingueu el document davant:

m4-33.jpg

El menú Insereix

m4-21.jpg

Salt manual permet fer un salt de línia, de columna o de pàgina allà on tingueu col·locat el cursor.

Camps permet inserir en el document elements del tipus: data, hora, nombre de pàgines, recompte de pàgines, tema, títol i autor, entre d’altres.

Caràcter especial porta a la finestra del mapa de caràcters especials i que serveixen per incloure’ls en el lloc d’alguna lletra o número. A l’aula d’acollida podeu buscar diferents caràcters de llengües d’origen, segons els tipus de lletra instal·lats en l’ordinador. m4-22.jpg

Secció permet inserir una àrea que podreu treballar fora de l’àrea de treball normal, amb la qual cosa podreu fer servir paràgrafs ocults, paràgrafs protegits, etc..

Hiperenllaç dóna la possibilitat d’inserir un enllaç a un altre document –pàgina web, text treballat anteriorment, etc.–.

A Capçalera podeu inserir l’encapçalament que vulgueu donar al text i, a Peu, el número de pàgina i el tipus de nota que calgui.

A la Nota al peu podeu inserir, com en el peu, el número de pàgina i el tipus de nota a inserir.

Marca de text dóna la possibilitat d’inserir una marca de text a partir del punt on estigui el cursor. Aquesta marca apareix en el Navegador i hi accediu amb un clic. Si treballeu amb documents HTML, aquest marcador apareixerà com una àncora, símbol de l’hiperenllaç que introdueixen.

Referència creuada permet inserir documents de text – i no tant d’HTML, que serien més propis de l’hiperenllaç. Per usar-lo cal posar, a NOM, el mot destinació de la referència, amb la qual cosa us apareixerà, a SELECCIÓ, el mot inserit, i anant al punt del document on voleu inserir la referència, cliqueu per tal que porti a la referència i, per aconseguir-ho, heu de clicar a insertar referència, mentre que a selecció heu de seleccionar el mot que heu introduït prèviament, el qual apareix en un fons gris, que en contactar-hi farà sortir damunt seu una mà (símbol d’enllaç) i un requadre on llegireu “referència: nom de la referència”, mentre que el mot d’enllaç no serà visible si no us situeu damunt seu.

Amb Nota podeu afegir aquells comentaris, observacions i tot allò que considereu adient, a partir de la posició del cursor. Aquesta nota no apareix directament sinó que cal col·locar el cursor damunt d’ella per poder-la llegir.

La funció Seqüència serveix en documents HTML per inserir “scripts”, com sempre a partir de la posició del cursor.

Índex i taules permeten introduir entrades noves per a un índex, crear i estructurar índex, introduir índex bibliogràfics, etc.. Quan hi cliqueu apareix un quadre de diàleg que permet definir el format de l´índex, el tipus d’entrada, la presentació en una o vàries columnes, etc..

Sobre permet a banda d’introduir les dades tant del remitent com del destinatari o destinataris, en cas de seleccionar la base de dades de diferents destinataris, a qui s’adreça la missiva. Permet, també, escollir l’orientació del sobre.

Queda aquest grup per conèixer m4-23.jpg

La seva característica distintiva és que tots fan referència a la possibilitat d’inserir algun element no essencialment referit a l’escriptura i que ajuden a donar contingut al text que treballeu:

A Marc podreu crear un marc on inserir columnes al document.

A Taula, com diu el seu nom, treballeu, manualment o a base de format, amb una taula de dades, que coneixereu més profundament quan arribeu al seu submenú corresponent.

A Línia horitzontal inseriu línies a partir de la posició del cursor.

Imatge permet inserir una imatge, bé des d’un fitxer o bé des de l’escànner.

A Pel·lícules i so podeu inserir aquelles filmacions o sons que tingueu guardats en fitxers.

Des d’Objecte hi ha la possibilitat d’inserir fitxer de so, vídeo, miniaplicacions, fórmules, etc.

El Marc flotant serveix per inserir frames a les pàgines web.

A baix de tot es troba Fitxer que permet barrejar diferents documents situats a diferents fitxers, i als quals accediu després d’haver activat el corresponent fitxer.

Pràctica

m4-34.jpg

L’Hiperenllaç també pot enllaçar a una pàgina web. Heu d’activar el botó Internet i escriure la URL a la que hi ha el vincle. Per no equivocar-se, el millor és tenir el navegador obert, copiar tota la URL i enganxar-la en l’espai de Destinació.