D150: Recursos TIC a les aules d'acollida

Mòdul 4: Tractament de textos: OpenOffice.org Writer.

Pràctica 3

El menú Eines

Ara coneixereu el menú Eines, un menú que permet ampliar les millores a donar al document que hàgiu creat: visió ortogràfica, separació de síl·labes, numerar línies o capítols, afegir notes al peu, etc.

m4-24.jpg

Verificació ortogràfica és l’eina que us permet realitzar la correcció ortogràfica amb els diccionaris de què disposi la versió amb la qual treballeu.
En aquest sentit, i com a indicatiu en cas que necessiteu algun diccionari en concret, us recomanem que connecteu amb aquesta adreça d’internet http://lingucomponent.openoffice.org/download_dictionary.html d’on podreu baixar algun dels diccionaris que us manquessin. Quan cliqueu a Verificació ortogràfica s’obre un quadre de diàleg que indica si el mot en qüestió -que no s’adequa a l’ortografia que té el diccionari– és al diccionari i, els suggeriments que el verificador ofereix al respecte. Podeu Ignora-les totes quan us trobeu amb un mot que no voleu o podeu corregir i que, nogensmenys, necessiteu ‘passar de llarg’ per continuar en el vostre treball.

Idioma | Partició de mots és una opció usable per trobar les síl·labes a final de frase que podríeu separar i a tal efecte us obrirà un quadre de diàleg que permet corregir i/o acceptar els canvis que us proposi el corrector.

Correcció automàtica és l’opció que permet ajustar la correcció automàtica a les vostres necessitats específiques obrint un quadre de diàleg on podeu afegir allò que manqui –segons el vostre criteri– al diccionari amb el qual treballeu. Així, segons el quadre –aquí baix el teniu-, podeu reemplaçar (que permet substituir un mot o un signe concret per un altre que us plagui més), excepcions (permet acceptar alguns mots per a determinades situacions), opcions (hi ha un desplegable que permet triar les que millor s’ajustin a les vostres necessitats); cometes personalitzades (fa referència a col·locar un determinat tipus de cometes que manquin o no); compleció de paraules (serveix per a acabar les paraules que quedin incompletes per alguna o altra raó). m4-25.jpg

Numeració de’esquemes és l’opció que ajuda a triar la forma i l’aspecte que presentaran els capítols del document en què esteu treballant.

Numeració de línies és d’allò més útil quan vulgueu saber en quina línia hi ha quelcom que us interessi o que necessiteu remarcar. En clicar aquesta opció, i activant la finestra superior de l’esquerra us apareixeran, a l’esquerra del document el número de les línies del document, de 5 en 5 línies.

Notes al peu, com ja heu vist abans, permet definir totes les opcions possibles en aquest punt i que van des de posar la numeració de les pàgines i de com i amb quin color fer-ho, passant pel tipus de lletra, l’estil, etc.

Galeria permet entrar en una galeria d’efectes de 3D des d’imatges, sons, fons i vinyetes, d’una complexitat i d’una dedicació que mereixen un capítol a banda, d’entre els quals us recomanem, entre d’altres el Manual de OpenOffice Writer editat en format .PDF pel Grupo Universitario de GNU/Linux de Entre Rios.

Base de dades bibliogràfica ajuda, en cas de treballar amb una base de dades, a introduir-hi o modificar registres.

Actualitza permet, amb el seu quadre corresponent, triar si voleu formatar tot el document, fer-ho només per camps o fins i tot actualitzar només els índex.

Macros és la utilitat que permetgestionar tot el que fa referència a les “macro”, des de l’enregistrament, passant per l’execució i la mateixa organització i arribant a la signatura digital que és l’opció des d’on podeu agregar i/o esborrar firmes digitals del document. Des d’aquí també podreu accedir a veure els certificats. Personalitza és l’opció que permet configurar el programa, el menú, la barra de símbols, la d’estat i fins i tot el teclat. m4-26.jpg

Opcions és la darrera tria, però no per això la menys important, atès que permet adaptar el programa a les vostres preferències. En clicar l’opció s’obre un quadre de diàleg on apareix l’explicació de l’opció i s’hi entreu a l’OpenOffice.org podeu fer constar les vostres dades d’usuari que hi quedaran emmagatzemades als efectes adients.
A General podeu establir el nivell d’ajut que voleu; tot seguit podeu establir els paràmetres de Memòria que voleu, tant pel que fa a passos com a objectes i fins i tot pels Mb que voldeu dedicar-hi. Així, passant per Imprimeix, visualitza i tot un seguit d’altres opcions que permeten anar personalitzant el programa. Remarquem, dues de les variables per acabar, la de Camins atès que a partir d’aquí podreu establir on emmagatzemar les dades, les còpies de seguretat, etc; i la de Configuració de la llengua, on podeu definir les llengües predeterminades per al documents (normalment en català) i habilitar el suport per a les llengües asiàtiques. m4-27.jpg

Pràctica
La correcció ortogràfica la podeu fer clicant, amb el botó dret del ratolí, damunt de cada mot que aparegui subratllat en vermell. En clicar, s’obrirà un ventall – més o menys gran de possibilitats que us ofereix el diccionari per a fer la substitució. Per exemple, al primer mot que el corrector us assenyala com a incorrecte, “fenòmen”, només hi teniu una possibilitat de canvi mentre que al segon mot , “ates”, n’hi ha més d’una dotzena.

m4-35.jpg

m4-36.jpg