Lecturas

La proposta de concreció de la prova de grec per a les PAU 2010, establien les següents obres -no sabem encara si hi haurà novetats per al curs 2010-2011-:

 • Èpica: Ilíada, Odissea
 • Tragèdia: Èsquil, Prometeu Encadenat
 • Sòfocles, Èdip Rei, Antígona
 • Eurípides, Medea, Bacants
 • Comèdia: Aristòfanes, Els Núvols, Lisístrata

A Aquest curs llegirem les obres en negreta, molt lligades als temes de literatura. De la Ilíada es pot optar per llegir un resum -a l’entrada “èpica” en trobareu- i els següents cants complets: (resum de la Viquipèdia)

 • Cant 1: Després de nou anys de guerra entre aqueus i troians, una pesta es desencadena sobre el campament aqueu. L’endeví Calcant vaticina que la pesta no cessarà fins que Criseida, esclava d’Agamèmnon, sigui tornada al seu pare Crises (sacerdot d’Apol·lo). La còlera d’Aquil·les s’origina per l’ofensa que li infligeix Agamèmnon, ja que després de cedir a Criseida , arrabassa a Aquil·les la seva part del botí: la jove sacerdotessa Briseida. Aquil·les es retira de la batalla, i assegura que només tornarà a ella quan el foc troià abasti les seves naus.
 • Cant 3: Paris decideix desafiar Menelau en combat singular. Helena, el rei Príam i altres nobles troians observen la batalla des de la muralla, on Helena presenta alguns dels caps aqueus. Menelau està a punt de matar a Paris però aquest és salvat per Afrodita, i és enviat al costat d’Helena. Es convoca la treva entre aqueus i troians.
 • Cant 6: Helen, fill de Príam i endeví, insta Hèctor a que torni a Troia per encarregar a les dones troianes que realitzin ofrenes al temple d’Atena. Mentre a la batalla Diomedes i el lici Glauc reconeixen els seus llaços d’hospitalitat i s’intercanvien les armes amistosament. Hèctor s’acomiada de la seva esposa Andròmaca.
 • Cant 16: Conegut com la Patroclea. Hèctor aconsegueix calar foc a una de les naus dels aqueus. Patrocle demana permís a Aquil·les per prendre les seves armes i repel·lir l’atac. Al comandament dels mirmidons, fa fugir els troians, que creuen que en realitat es tracta d’Aquil·les. Mata entre d’altres a Sarpèdon, rei de Lícia i fill de Zeus. Però Apol·lo acudeix en ajuda dels troians i colpeja a Patrocle, que després és ferit per Euforbo i rematat per Hèctor.
 • Cant 22: Les forces troianes es refugien a la ciutat però Hèctor queda fora, amb ànim de lluitar contra Aquil·les. Però una vegada cara a cara, Hèctor fuig i és perseguit per Aquil·les. Atena enganya a Hèctor fent-se passar per Deífob, el seu germà, i Héctor s’enfronta per fi cara a cara Aquil·les. Aquil·les mata a Hèctor i lliga el seu cadàver al seu carro de combat. Aquil·les dóna voltes al voltant de la ciutat arrossegant el cos sense vida d’Hèctor.
 • Cant 23: Se celebren els Jocs funeraris en honor de Pàtrocle amb les següents proves: carrera de carros, pugilat, lluita, carrera, combat, llançament de pes, tir amb arc i llançament de javelina.