Mesurar amb enginy
Mesura d'altures amb un mirall quan el peu és inaccessible

Al Tratado de Geometria Practica y Speculativa, de l'any 1573 de Juan Pérez de Moya, se'ns explica el mètodes que hem vist anteriorment, tal com es veu al dibuix.


Però, ¿què passa quan no podem accedir al peu del objecte que volem mesurar (per exemple perquè en separa un riu)? Aproximadament uns mil anys abans, el gran matemàtic hindú Brahmagupta, va resoldre com realitzar la mesura quan el peu és inaccessible,  fent només dues observacions amb el mirall.

  • Primer, l'observador posa el mirall i camina fins que veu la part més alta de l'edifici. Es formen dos triangles semblants.
  • Després es col·loca el mirall en una segona posició (retrocedint a una distància s) i es camina fins que torna a veure la part superior de l'edifici. Es formen dos nous triangles semblants.

Passant el cursor sobre els botons els podràs veure

Les mesures d i h són dues incògnites (de les quals només m'interessa h). Plantejant la proporció corresponent a cada triangle podrem obtenir un sistema d'equacions. Aïllant la d i aplicant el mètode d'igualació, es pot arribar a obtenir una fórmula per calcular h.

Com es pot veure el càlcul es redueix a multiplicar la nostra altura fins els ulls per la distància entre els dos miralls i dividir el resultat per la diferència entre les distàncies dels nostres peus a cada mirall (en cada mesura)

Si vols pots veure tots els passos de la resolució per arribar a la fórmula
 

Practiquem el mètode de Brahmagupta

Ara pots practicar obrint la següent animació i anotant les mesures corresponents.

  • Pots moure els miralls M1 i M2 i variar les altures OA i YY'
  • També pots desplaçar l'observador (tirant d'O) i la paret tirant de Y'