Centre educatiu d'aplicació

 

El centre educatiu d'aplicació proposat per a l'experimentació d'un model de centre de nova creació segons els plantejaments exposats en el present treball és l'Institut vinculat al Centre de Tecnificació Esportiva de les Terres de l'Ebre (CTE TE). Aquest centre de nova creació, ubicat a la ciutat d'Amposta, serà un institut d'educació secundària de titularitat pública depenent del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que estarà destinat a proporcionar prioritàriament serveis educatius d'escolarització en Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat de l'alumnat entre 12 i 18 anys que realitza entrenament físic de tecnificació esportiva del programa d'Alt Rendiment Esportiu de Catalunya (ARC) ( http://www16.gencat.net/esport/arc/index.htm), així com a impartir l'oferta educativa dels ensenyaments autoritzats del Règim Especial d'Esport i de la Família Professional d'Activitats Físiques i Esportives. A partir del seu disseny inicial comptarà amb:
  • 2 linies d'ESO
  • 2 línies de batxillerat
  • 2 línies del CFGM de Conducció d'activitats físicoesportives en el medi natural
  • 1 línia del CFGS d'Animació d'activitats físiques i esportives
  • 3 línies (nivells 1, 2 i 3) dels ensenyaments de tècnics esportius del règim especial.
Aquesta escolarització es desenvoluparà per tal de promoure la formació integral de les persones, i d'acord amb una singularitat pròpia pel que fa a la metodologia, l'organització del currículum, el calendari i l'horari escolar, per tal de fer compatible les activitats d'entrenament i competició esportiva d'alt nivell de l'alumnat amb el seguiment presencial i/o telemàtic dels seus estudis.

Segons el darrer calendari previst, la construcció de les instal·lacions educatives, actualment en fase d'aprovació i licitació del projecte d'obra, s'iniciaria durant l'any 2010 i finalitzarà al juliol de l'any 2011, de forma que es pugui inaugurar el centre per començar activitats el curs acadèmic 2011-2012. L'institut disposarà de modernes instal·lacions per fer front a les necessitats educatives previstes, amb un disseny d'enginyeria que incorpora les darreres prescripcions tècniques del projecte Heura (http://www.xtec.es/tic-voc/Documents/heuravoc.pdf) pel que fa les infrastructures de tecnologies de la informació i la comunicació orientades a la seva integració escolar avançada. A més, el centre educatiu inclourà una biblioteca especialitzada en temàtica esportiva que funcionarà com un centre de documentació obert al públic i un gran pavelló esportiu de categoria 2 adaptat a les normatives esportives per a la realització de competicions nacionals o internacionals diverses.

En l'àmbit esportiu, el CTE TE va ser creat l'any 2003 com un organisme depenent la Secretaria General de l'Esport (SGE) de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament d'Amposta. El CTE TE ha estat homologat pel Consejo Superior de Deportes (CSD), per la qual cosa podrà beneficiar-se de les ajudes que el CSD atorga anualment als centres estatals que formen part de la seua xarxa de tecnificació sense deixar de rebre les que la Generalitat porta donant al centre, que podrà acollir concentracions i entrenaments tant d'esportistes de federacions estatals com estrangeres.
Actualment, uns vuitanta d'esportistes participen en els diferents programes esportius del CTE TE i es beneficien dels serveis del centre, entre els quals destaquen un de tutoria i una adaptació curricular especial a l'IES Montsià d'Amposta que els permet compaginar els entrenaments amb la formació acadèmica. Paral·lelament, els jóvens poden gaudir dels serveis de residència o menjador a l'Escola de Capacitació Agrària pertanyent al departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca; serveis mèdics gràcies a un acord amb un Centre d'Atenció Primària d'Amposta, de fisioteràpia i psicologia.

El CTE TE utilitza avui les instal·lacions esportives municipals d'Amposta. Un pavelló poliesportiu, un centre de rem, una piscina coberta, una pista d'atletisme, un pavelló de patinatge i diverses pistes poliesportives. Entre les noves infrastructures previstes en aquesta població, s'ha construit una moderna sala d'esgrima de 906 metres quadrats de superfície, amb capacitat per onze pistes de competició i sis d'entrenament, que també es destinaran a realitzar campionats i competicions de rànquing de la federació espanyola, així com tornejos i concentracions internacionals.

La segona gran actuació al CTE TE contempla la construcció d'una residència d'esportistes. La primera fase d'obres de 1.000 metres quadrats, preveu la creació de 15 a 20 habitacions per 30 a 35 persones, sales d'estudi, biblioteca, cuina i menjador per 60 persones, espais auxiliars i dependències, i vestidors per a la sala d'esgrima. Posteriorment, s'hi afegiran vint habitacions més, una zona mèdica i esportiva amb laboratori biomecànic, una àrea de fisioteràpia i despatxos, a banda d'uns vestidors per a la resta d'instal·lacions esportives del centre.

La Generalitat també contribuirà en la construcció d'un centre de rem i piragüisme a Amposta, que tindrà una superfície de 850 metres quadrats per ubicar-hi tres hangars per les embarcacions tant del programa de tecnificació de la Federació Catalana de Rem, com del Club Nàutic d'Amposta o dels equips usuaris del centre durant la temporada. També s'hi ubicaran vestidors, sales de musculació, despatxos i una sala multiusos per a reunions tècniques. Finalment, el projecte de construcció de noves instal·lacions esportives al CTE TE inclou la creació d'una àrea ciclista a Tortosa amb la voluntat de permetre la pràctica de diverses disciplines.
Partint d'aquestes condicions contextuals i estructurals d'una singularitat pròpia, es pretén dissenyar l'institut vinculat al CTE TE com un centre educatiu en procés de canvi continuat on posar a prova noves formes d'organització de la gestió, dels espais, i on mitjançant l'impuls ferm i decidit de la incorporació de la TIC als processos d'ensenyament-aprenentatge (Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement, TAC), es pugui fomentar i facilitar l'adopció de metodologies docents pròpies del treball cooperatiu basat en projectes amb un models didàctics centrats en l'aprenentatge personalitzat.


En definitiva, un nou concepte de Centre Integral d'Innovació Educativa, que des de la innovació permanent, sigui eficient en l'assoliment de les competències educatives bàsiques, alhora que faciliti la intercomunicació dins de la seva comunitat educativa i la cooperació amb altres centres. Un centre modern en les infrastructures i en els mitjans (seguint els models i experiències d'integració avançada de les TIC/TAC), però també en l'organització, flexible als canvis i obert al món.

Els serveis educatius que oferirà aquest nou centre educatiu seran:

  • La promoció de l'educació integral de la persona a través dels valors de l'esport i els principis pedagògics de l'Educació Olímpica ( per saber més sobre la relació entre olimpisme, educació, esport i valors consultar [MÜLLER, N. (2004)], [TAVARES, O. (2006)] i [BINDER, Deanna L. (2004)] )
  • L'educació de l'alumnat en un entorn d'integració avançada de les TIC/TAC que faciliti l'assoliment d'objectius didàctics mitjançant el treball col·laboratiu en comunitats d'aprenentatge.
  • Proporcionar una estructura singular d'escolarització amb adaptació curricular específica per atendre un horari i calendari singular, així com l'elevada mobilitat l'alumnat participant de programes de tecnificació i/o alt rendiment esportiu.
  • La formació inicial de tècnics qualificats per a les empreses en els àmbits de:
.- material esportiu, monitoratge i les activitats de lleure o físico-esportives
.- gestió de clubs públics, privats o entitats esportives de caràcter social
.- arbitratge
  • L'assessorament i la formació continuada en l'àmbit esportiu general
  • La col·laboració amb universitats en activitats de recerca de l'àmbit educatiu i/o esportiu
  • La dinamització cultural a nivell territorial d'activitats lligades a l'esport i la seva promoció.
  • La participació en l'organització de competicions esportives a nivell nacional i internacional

, serveis que estaran destinats als següents clients:

  • Alumnat, entre 12 i 18 anys, esportista en programes de tecnificació i/o alt rendiment esportiu
  • Famílies de l'alumnat esportista
  • Federacions de modalitats esportives participants en programes de tecnificació
  • Empreses de lleure i d'activitats físico-esportives (àmbit local)
  • Monitors i tècnics esportius (àmbit de la formació continuada)
  • Investigadors en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport
  • Investigadors en l'àmbit de la Tecnologia Educativa, la Didàctica i la Pedagogia.
  • Població de les Terres de l'Ebre i d'Amposta en particular interessada en activitats de promoció esportiva en l'àmbit escolar i/o social (programes d'esport a l'escola,programes d'esport i salut,...)
  • Centres educatius de territori interessats en la detecció de talent esportiu
  • Esportistes, entitats esportives i clubs esportius.
  • La societat en general, que s'ha de beneficiar dels resultats a nivell esportiu i educatiu que es generen com a valor afegit en el centre.

 

 

Llicenciat sota la Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License

Marià Cano Santos (mcano@xtec.cat)