Les aventures de Dionís
   
Dionís, el nascut dos cops.
Els noms de Dionís
Atributs de Dionís
Aventures de Dionís:
  Dionís, el nascut dos cops.
  La joventut a l'Índia.
  Dionís a Tebes: la mort de Penteu.
  Dionís i els pirates.
  Dionís i Ariadna.
Els seguidors de Dionís
Culte de Dionís
 
  • La joventut a l'Índia: Ja adolescent, Dionís va tornar a patir la còlera d'Hera i va iniciar un periple per diferents llocs, on es va fer acceptar amb dificultats. Durant aquest periple errant, va conèixer la vinya i les tècniques d'elaboració del vi. També va passar un temps a l'Índia i va conquerir el territori amb els seus poders. Allí es va fer amb el carro tirat per panteres, que l'acompanyarà en la seva tornada a Tebes.
   
  • Dionís a Tebes: La mort de Penteu. El tràgic atenès Eurípides a les Bacants explica com Dionís arriba a Tebes d'incògnit per implantar el seu culte i per venjar la seva mare, que va ser víctima del menyspreu dels tebans. Per això fa embogir les dones de la població i les fa fugir al bosc. Penteu, disfressat de dona i es dirigeix a les muntanyes per veure què fan les dones embogides per Dionís. Aquestes, encapçalades per Agave, la seva pròpia mare, el prenen per un lleó i esquincen el seu cos. Penteu així representa l'home orgullós que esdevé víctima de la còlera del déu.
    • ELS TEXTOS:
      • EURÍPIDES, Les Bacants. Et proposem la lectura dels primers versos de la tragèdia.

       

      • OVIDI, Les Metamorfosis, III, 511-563 i 692-733. Pots consultar el text en llatí que ofereix la Universitat de Wisconsin. Per una traducció d'emergència, pots consultar la versió al castellà d'Ana Pérez Vega.

       

    • LES IMATGES:
La mort de Penteu. Detall d'un cílix àtic de figures vermelles (480aC). Kimball Art Museum. Fort Worth.
   
  • Dionís i els pirates: El déu decideix viatjar a Naxos i contracta uns pirates perquè l'embarquin. Els pirates fingeixen acceptar el tracte i salpen cap a Àsia per vendre el passatger com esclau. Quan Dionís s'adona de la situació, castiga els pirates transformant-los en dofins. Per això es diu que aquests animals són amics dels homes i s'esforcen a salvar-los en els naufragis, ja que són pirates penedits.
   
TIZIÀ, Bacus i Ariadna (1520-23). Galeria Nacional (National Gallery). Londres.