Dionís, el nascut dos cops
 

 

Dionís és un déu grec molt antic, lligat a la fertilitat natural de la mare terra, concretament a les plantes, la vinya i el vi. En ser fill de mare mortal, hauria d'haver esdevingut un heroi, però el seu prodigiós naixement -és recollit del foc, cosit a la cuixa i infantat pel seu propi pare- el transforma en un ésser totalment diví. Per aquest motiu, malgrat la seva condició immortal, el déu sempre es troba voltat d'humans i els seus cultes estan lligats a l'esperança de la immortalitat.

La seva llegenda és complexa, ja que pren episodis propis de la mitologia grega, però també recupera cultes procedents de Tràcia i de l'Àsia Menor.

Dionís i els sàtirs. Àmfora de figures negres(540-530ac). Museum of Fine Arts. Boston. A la pàgina 14 de la secció Art of Ancient World trobaràs una reproducció de la imatge.
El text clàssic
El relat segons Ovidi
Zeus i Sèmele a la pintura
Vols llegir més? Les Bacants d'Eurípides
Vols llegir més? Dionís i els pirates
Prepara una exposició!
 
   

Activitat

 
Et proposem un itinerari bàsic per la biografia i els trets més característics d'aquest complex déu de la mitologia grecoromana. A través d'una selecció de textos i d'imatges, podràs conèixer els següents aspectes de l'heroi:  
   
 
   
Nota: Si vols ampliar la informació que t'oferim, visita els enllaços que analitzen diversos aspectes d'una divinitat tan polifacètica. També pots entrar a una pàgina del projecte Musagora, que ofereix activitats d'observació d'obres d'art relacionades amb Dionís (en francès).