TIRANT I CARMESINA

Vet aquí la parella protagonista de la història. La descripció dels seus amors omple algunes de les pàgines més divertides de l'obra de Joanot Martorell, que podreu llegir amb una mica de paciència. Som-hi?

Tota relació d'amor comença amb una declaració: és la manera de compartir amb l'altre (o l'altra) l'enamorament que ja fa temps que se sent amb força. Vegeu de quina manera més delicada, original i esplèndida Tirant es declara a Carmesina.

Què us ha semblat? Quina promesa d'acostament físic ha fet Carmesina al seu cavaller?

Acostem-los físicament, doncs. Hi ha una escena memorable de la novel·la on se'ns explica què passa la primera nit que Tirant i Carmesina dormen junts. Som al castell de Malveí, després de la batalla que Tirant ha guanyat als turcs. Al castell hi ha Carmesina i les seves donzelles, Estefania i Plaerdemavida. Totes tres han de tornar aviat a Constantinoble. Estefania té una idea per disminuir la pena que la separació causa en els enamorats: a la nit, Diafebus i Tirant aniran a la cambra de les donzelles, i a veure què s'hi esdevé.

Per què penseu que Tirant i Carmesina no han consumat l'amor en una ocasió tan bona?  I fixeu-vos en un detall, que demostra el gran saber novel·lístic de Martorell: el narrador no explica directament els fets, sinó que fa que els narri un personatge, Plaerdemavida, que fingeix que ha tingut un somni quan el que ha fet en realitat és espiar pel forat del pany!


Hi ha una altra escena del festeig entre Tirant i Carmesina en què es produeixen una sèrie de tocaments... que culminen pàgines més endavant de la novel·la. Una nit, Tirant pot contemplar d'amagat com es banya Carmesina a la seva cambra, gràcies a l'astúcia de Plaerdemavida... Després d'aquesta escena de voyeurisme, Plaerdemavida introdueix Tirant al llit de la Princesa mentre aquesta dorm. Amb una mà agafa el cap de Tirant i amb l'altra el de Carmesina. Tirant va acariciant el cos de la seva estimada fins que la pressió de la mà de Plaerdemavida li indica que s'aturi perquè l'altra es podria despertar... El final de l'episodi el teniu aquí.

Com interpreteu la reacció de la Viuda Reposada? Aquest personatge ens permet parlar d'una cosa fonamental:  l'edat dels protagonistes. Pel que sabem, Tirant ha de tenir uns 26 o 27 anys. En un dels capítols que heu llegit aquí (el 229), se'ns informa que Carmesina té 14 anys i mig. Com que Tirant en porta 4 i mig a Constantinoble, podem deduir que el dia que Tirant se'n va enamorar, Carmesina devia tenir uns 9 anyets... I la Viuda Reposada va ser la dida de Carmesina. Quants anys li feu?


Un bon dia, Tirant i Carmesina es casen en secret, com podeu llegir al resum de l'argument. El matrimoni secret era una pràctica habitual a l'època, que acostumava a acabar-se amb un matrimoni públic i legal, passat un temps. Doncs al final de la novel·la, l'Emperador atorgarà a Tirant la mà de la seva filla.


Els ha costat, però Tirant i Carmesina acaben per consumar el matrimoni! Llegiu-ho amb atenció, que n'hi ha per sucar-hi pa!


Torneu un moment a la pàgina principal d'aquest bloc i repasseu els tres tipus d'amor de què parla Estefania. En quin considereu que s'ha d'incloure el de Tirant i Carmesina: en el virtuós, el profitós o el viciós? Per què? Si us falten arguments, podeu veure quina concepció de l'amor té Carmesina i considerar l'aventura de Tirant i Maragdina, al nord d'Àfrica.


Retorn a "Propostes de lectura: aspectes relacionats amb l'amor" BLUEBALL.GIF (901 bytes)
Retorn a "Llegim el text des de l'amor" REDSPOT.GIF (326 bytes)
Retorn a "Propostes de lectura" BLUEBALL.GIF (901 bytes)
Retorn a l'inici REDSPOT.GIF (326 bytes)