Impactes ambientals a l'atmosfera

L'atmosfera és el medi on tenen lloc totes les activitats humanes. Ja hem vist que la seva composició és manté aproximadament constant gràcies a complexes mecanismes d'autoregulació connectats amb el funcionament de la biosfera, de la qual l'espècie humana en forma part. Al mateix temps, la persistència dels ecosistemes terrestres i aquàtics està estrictament lligada a l'estabilitat en la composició de l'atmosfera.

Canvis aparentment petits en aquesta composició poden resultar, a escala global, en l'alteració del clima (per l'agudització de l'efecte hivernacle) o dels sistemes de protecció contra la radiació (per la reducció de la capa d'ozó). Igualment, la concentració de algunes substàncies contaminants en atmosferes urbanes i industrials és font de problemes que es manifesten a escala local o regional (boira fotoquímica, pluja àcida, etc.), sense oblidar la contaminació tèrmica o l'acústica.

En totes aquestes possibles alteracions s'ha desvetllat la responsabilitat de la nostra civilització, que durant les darreres dècades s'ha lliurat al consum desmesurat de recursos naturals i a l'abocament de residus als sòls, a les aigües naturals i a l'atmosfera.

Avui resta fora de dubte que en un futur proper haurem de canviar molts dels nostres hàbits quotidians per tal de construir una societat compatible amb la natura que la sustenta. Passar d'un sistema que es basa en el malbaratament de recursos a un altre fonamentat en el desenvolupament sostenible requerirà profunds canvis econòmics, socials i culturals, al quals ens haurem d'adaptar.

A canvi, les futures generacions podran viure en un món més saludable, més just i més equitatiu. Tanmateix, res no serà possible sense el compromís de tothom. I aquest compromís comença per conèixer l'origen dels problemes i les diferents solucions alternatives.