F I L O È T I C A
Web de materials i recursos de FILOsofia i ÈTICA per a la reflexió

CINEMA I FILOSOFIA:
     "Blade Runner" (1982)

 

 

Fitxa tècnica i sinopsi: Dirigida per Ridley Scott a partir de la novel·la de ciència ficció de Philip K. Dicks's: Somien els androides amb xais elèctrics? ( 1968 )

L'acció es situa a la ciutat de "Los Angeles" el novembre de 2019. La ciutat apareix sota els efectes d'una gran pol·lució atmosfèrica que no deixa passar els raigs del sol. Existeixen colònies a d'altres planetes però només hi poden anar el més aptes fisicament. La Tyrell corporation és l'empresa que domina la producció dels NEXUS, una mena de robots similars als humans (anomenats per aquest motiu: REPLICANTS) però, amb una duració de vida aproximadament de 4 anys. Aquesta caducitat ve donada per les seves pròpies característiques de construcció. La seva última creació és el NEXUS 6 el qual és superior a la resta de robots i fins i tot al propi humà que l'ha creat. L'acció comença quan uns quants d'aquests robots s'han escapat de la colònia on estaven treballant i han vingut a la terra (on està prohibida l'existència de replicants). Aleshores és quan intervé el BLADE RUNNER: Deckard, el qual és el policia encarregat de retirar (executar, millor dit) aquests replicants que s'han escapat.


Aspectes filosòfics:

- Recerca de respostes a les preguntes: qui som? d'on venim? quant de temps ens queda?

- Reflexió sobre el sentit de l'existència i el fenomen extraordinari de la vida. Carpe Diem?

- Utopia negativa o antiutopia que serveix per mostrar un futur possible però no agradable ni desitjables. Quina societat estem construint?

- Crítica als avenços tècnics i científics. Què pot passar si algun dia fem màquines que pensin per elles mateixes?

- Representació de l'anunciada "mort de Déu" de Nietzsche a través del Replicant. Si mai ens trobéssim amb el nostre creador (si és que existeix) quin seria el nostre comportament? què li preguntaríem?

Pots indicar altres aspectes que voldries comentar o que trobis interessants