F I L O È T I C A
Web de materials i recursos de FILOsofia i ÈTICA per a la reflexió

CINEMA I PSICOLOGIA
"LA TARONJA MECÀNICA" 1972

 

 

Fitxa tècnica i sinopsi

Títol original: A Clockwork Orange (La taronja mecànica) és una pel·lícula dirigida, produïda i escrita per Stanley Kubrick. Està basada en la novel·la d’Anthony Burgess i els actors principals són: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Adrienne Corry, Miriam Karlin.
Sinopsi:
En una futurista Gran Bretanya, Àlex, el protagonista de la pel·lícula, és un adolescent que, junt amb els seus amics, es dedica a la ultraviolència (pallisses, abusos, violacions i humiliacions envers els més dèbils, i baralles amb altres grups d’adolescents). És aficionat a les drogues i sobre tot a la música clàssica de Ludwig van Beethoven.
Traït pels seus amics, l'Àlex és empresonat en una presó brutal, i, per tal de poder reduir la condemna, es presenta voluntari per sotmetre’s al tractament Ludovic (un tractament experimental). Aquest tractament consisteix a exposar-se a la visió de pel·lícules de vídeo molt violentes, acompanyades de música de Beethoven (mentre se’l droga amb substàncies que li produeixen efectes repulsius) per tal de condicionar la seva resposta vers la violència.

Preguntes

1. Com és l'entorn on viuen els joves protagonistes?
2. Quina relació manté l'Àlex amb els seus pares?
3. Quin mètode de condicionament apliquen a l'Àlex? Com es caracteritza?
4. Quins són els resultats del condicionament?
5. Al final aconsegueix curar-se l'Àlex?
6. Llegeix l'últim capítol de la novel·la d'A. Burgess, és diferent el final del llibre i el de la pel·lícula? Quines diferencies destacaries?