F I L O È T I C A
Web de materials i recursos de FILOsofia i ÈTICA per a la reflexió

CINEMA I FILOSOFIA
"Galileu"

Fitxa tècnica i sinopsi:

Dirigida per Liliana Cavani a Itàlia el 1968. Intèrprets: Cyril Cusack, Gigi Ballista, Giulio Brogi... Música: Ennio Morricone. 106m.

La pel·lícula mostra una breu panoràmica de l'ambient intel·lectual, ideològic i familiar de Galileu per a centrar-se en l'enfrontament amb l'Església al voltant de la seva acceptació del copernicanisme, exemplificada en els descobriments astronòmics obtinguts a conseqüència del perfeccionament del telescopi. Assistim a les seves temptatives per convèncer els interlocutors eclesiàstics de la veritat de la teoria heliocèntrica, l'entrevista amb el Papa Urbà VIII, els debats amb la Inquisició encapçalada pel cardenal Bellarmino i, per acabar -amb el precedent de la condemna de Bruno-, l'acte d'abjuració de Galileu.
Per a Liliana Cavani, el seu Galileu vol fer una anàlisi del poder autocràtic representat per una Església que s'allunya del poble, de la ciència i de la cultura, només interessada a garantir la uniformitat de pensament mitjançant la censura i la vigilància policial.

Galileu fou estrenada comercialment a l'Estat espanyol l'any 1976 a causa dels problemes que tingué amb la censura franquista.

Aspectes filosòfics:

- Trencament amb el principi d'autoritat de les grans obres científiques de l'antiguitat (Ptolomeu, Aristòtil...)

- Repercussió política i religiosa de l'heliocentrisme.

- Enfrontament entre raó i experiència. Entre l'Església i la ciència. Entre la Veritat i les simples hipòtesis científiques.

- Proposta d'un nou mètode de coneixement: Hipotèticodeductiu.

Guia per al comentari:

- Quines són les idees de Giordano Bruno i en què es fonamenten? Per què és condemnat per la Inquisició?

- Galileu no s'atreveix a exposar la seva teoria a la Universitat, per què?

- Per què no accepta l'Església la teoria de Galileu?

- Havia d'haver insistit més Galileu en la seva teoria?

- Després d'haver conegut l'abjuració final de Galileu creus que la seva actuació va ser la correcta? Val la pena morir per uns ideals?