F I L O È T I C A
Web de materials i recursos de FILOsofia i ÈTICA per a la reflexió

CINEMA I FILOSOFIA
"El senyor de les mosques"

Sinopsi
D'aquesta pel·lícula existeixen dues versions, una en blanc i negre i l'altra més moderna, en color. Tant una com l'altra reflecteixen l'argument de la novel·la de William Golding escrita el 1954 "The lord of the Flies".

El senyor de les mosques és la història d'uns nois que naufraguen i sobreviuen en una illa solitària. Tots ells són fills de bones famílies, els quals havien après a l'escola els principis bàsics de la bona educació. Però, situats en un entorn estrany, esdevenen uns perfectes salvatges, en poc temps. Tot el brillant vernís amb el qual la societat civilitzada decora els seus infants es fondrà, a poc a poc, amb el contacte del sol, la por, l'aire i la soledat. Tal com passa al món dels adults quan la por fa sorgir la irracionalitat dissimulada sota un fals civisme.

El senyor de les mosques es presenta com una metàfora d'aquesta irracionalitat, que pot conduir a crear ídols falsos i ideologies absurdes. També, convida a reflexionar sobre, com podria arribar a ser una societat on no existissin les normes bàsiques de convivència; i la necessitat d'establir unes lleis per a qui no les complís .

PREGUNTES

1. Quines són les normes bàsiques que estableixen els nois, al principi, per tal d'organitzar-se davant de la nova situació?
2. Quan comencen a aparèixer els problemes en el grup? Explica-ho a partir d'alguna escena de la pel·lícula.
3. Es podia haver evitat la tràgica situació del final? Com?

Més activitats a: http://www.geocities.com/ayudasymedioseducativos/moscas.htm