F I L O È T I C A
Web de materials i recursos de FILOsofia i ÈTICA per a la reflexió

CONSELLS SOFISTES O SOCRÀTICS

 

Has de resoldre les diferents situacions que s'ofereixen a continuació tenint en compte el següent:

Sou un grup d'assistents socials que treballeu per a un centre social de la vostra ciutat. Cada dia venen diverses persones per demanar-vos consells sobre assumptes personals molt urgents. Teniu la responsabilitat de fer tot el possible per tal de resoldre els seus problemes. Heu de decidir quina seria la millor de  les dues respostes possibles i indiqueu quina seria la resposta que donaria un sofista i quina un socràtic. Si cap de les dues respostes us convenç expliqueu quin seria el vostre consell.
 

1. Júlia D. (16 anys)

"- Fa dos mesos que el meu pare està a l'atur. Ahir vaig saber que a casa tenen problemes econòmics. Jo voldria ajudar la meva família i he pensat en deixar els estudis i buscar feina. Però a casa no volen que deixi d'estudiar perquè diuen que si tinc estudis podré treballar en una feina on guanyi més diners. La veritat és que no sé que fer."

Resposta A : " - No t'has de preocupar. Potser el teu pare trobarà feina aviat. Has de mirar pel teu futur. La teva situació no és tan greu. Tot depèn de com t'ho miris.

Resposta B : " - És millor que no deixis els estudis. Podries mirar d'ajudar a la teva família estalviant i buscant alguna feina unes hores al dia. "

El vostre consell: ?
 
  

2. David J. (43 anys)

"- No sé que puc fer ! La policia acabar de detenir per tercera vegada el meu fill Gabi i en aquests moments està a comissaria. La primera vegada no va ser una cosa massa seriosa, només un petit robatori en una botiga. Però aquesta vegada ha forçat un magatzem i ha robat un televisor. Té només disset anys i és el nostre únic fill. Les seves accions ens preocupen molt i necessitem que ens diguin que podem fer ."

Resposta A: "- Haurien de parlar amb el seu fill i fer-li adonar de que no està bé el que fa. També el podrien portar a un psicòleg per tal de saber que és el que el condueix a cometre
aquests robatoris."

Resposta B: " - No cal preocupar-se. Segurament el seu fill canviarà amb el temps i no ho tornarà a fer."
 

El vostre consell: ?