F I L O È T I C A
Web de materials i recursos de FILOsofia i ÈTICA per a la reflexió

QUÈ S'HAURIA DE FER?

"En Doc havia quedat per sortir amb una amiga, la Meri.

Però, quan en Doc anava cap el lloc on havien quedat es va trobar a la seva colla d'amics, que li van proposar d'anar a fer un partit de futbol. Com que encara era aviat, en  Doc va pensar que ja tindria temps d'arribar a la cita i va decidir anar a jugar amb els seus amics una estona.

Però, engrescat pel partit en Doc es va oblidar de mirar l'hora, i quan ho va fer va veure que feia més de mitja hora tard. Aleshores, va decidir no anar-hi. "

Preguntes:

 • Com valores l'acció d'en Doc? És moral?
 • Havia d'haver anat a la cita encara que fos tard? L'estava
  esperant la Meri?
 • Què és el que havia d'haver fet en Doc des de bon principi?  La Maite és voluntària de la Creu Roja.Ha acabat la seva feina i és a punt de marxar amb el seu promès que està fent el servei militar i fa tres mesos que no veu. De sobte, no gaire lluny d'allà, se senten uns crits d'auxili. Un nen ha caigut al riu que hi ha al costat de la carretera i no sap nedar.  
 • Què farà la Maite? Quina serà la seva decisió? Per què?
 • Què faríeu vosaltres?
     En Robert ha anat a una festa. Quan arriba l'hora de marxar se n'adona que el seu amic, que l'ha de dur amb la moto, està begut.
 • Anirà en Robert amb el seu amic ? Quina seria l'acció més correcta? 

L'avió està a punt d'enlairar-se. Un passatger acaba de sentir una forta punxada al pit.

El comandant de l'avió diu pels altaveus:  - Si hi ha algun metge entre els passatgers es prega la seva presència. És urgent !

- El passatger de la fila X és metge, però el van retirar del seu ofici per negligència, ara bé, ningú ho sap.

 • Què farà aquest passatger? Què faries en la seva situació?
    

És dissabte i has quedat amb els teus amics per sortir. Ells volen anar a una festa però tu no tens diners. Esperes que algun d'ells te'n pugui deixar. Però saps que la majoria no en té. Vas pel carrer pensant en què podries fer per poder anar a la festa, quan mirant al terra veus un moneder.

Dins del moneder hi ha diners, els necessaris per poder anar a la festa i  molts més. En el moneder hi ha el carnet d'identitat del propietari.

 • Què faries? Seria moral la teva acció?
   

Altres dilemes: fes clic aquí