F I L O È T I C A
Web de materials i recursos de FILOsofia i ÈTICA per a la reflexió

AMERICAN HISTORY X

per Carlos González Hernández i Marcos López Bonillo (curs 2001-02 IES Salvador Espriu - Salt)

Personatges

Derek: és el protagonista. Manifesta un clar canvi d'ideologia degut a grans canvis en la seva vida. Derek utilitza en un principi un comportament gregari ( segons l'escala de desenvolupament moral de Kolhberg ) a causa del comportament racista del seu pare, i més tard per les actituds dels seus amics. Però, com hem dit abans aquest personatge evoluciona cap a un comportament universalista, ja que només respon a principis i valors universals ( igualtat racial, família...)

Dani: és qui narra la història i està molt influït pel seu germà Derek. També manifesta un gran canvi ideològic, però a diferència del seu germà, no canvia d'una actitud a una altra lliurement sinó que sempre té com a punt de referència el seu germà.

Cameron : és qui mou els fils dins del grup neonazi. Aquest personatge té el do de la persuació, i utilitza mentides per tal de tenir una total predisposició de molts joves desorientats i així veure acomplerts els seus desigs i maquinacions sense poder atribuir-li actes delictius. Com que només actua seguint els seus propis interessos i creences, podem dir que el seu comportament és individualista.

Murray: és el director de l'institut on estudia Dani i intenta produir un canvi ideològic utilitzant a Derek, antinc alumne seu, per conduir-lo cap el bon camí. El seu comportament és universalista perquè es preocupa molt per les altres persones i intenta que siguin bones.

Company negre de presó de Derek : aquest personatge és molt important en la vida de Derek, ja que l'ensenya a valorar a les persones pel seu interior, en comptes del seu exterior, per tant és la persona que més influeix en el canvi de personalitat de Derek.

Comentari

La nostra opinió és que aquesta pel·lícula és brillant, perquè no és una pel·lícula que es limiti a explicar una història, sinó que també ens intenta fer arribar missatges morals. Expressa molt clarament com una persona pot canviar molt en un curt període de temps, però també ens ensenya que l'odi es transmet com una cadena, que per molt que ho intentis, un cop creada és molt difícil trencar-la. La mort de Dani demostra això, un comp mostres odi cap a una altra persona, aquesta encara crea un odi més gran i quasibé sempre torna d'una forma letal contra tu, o contra una persona molt propera. A més a més tracta un tema molt important en la nostra vida diària, el racisme. Podem veure aquest odi existent entre races diferents en la cara de moltes persones properes i en la pel·lícula ens ensenya que pot passar si es converteix en una obsessió, per això ens fa por que aquestes personess deixin explotar el seu racisme en la nostra societat, perquè en un moment o altre segur que ens veuriem afectats per aquesta epidèmia d'odi. En definitiva aquesta pel·lícula és tant important perquè ens ensenya el que hem d'evitar.

I com ens diu a la pel·lícula:

"La vida es demasiado corta para estar siempre cabreado. No merece la pena. No somos enemigos, sinó amigos, no debemos ser enemigos, si bien la pasión puede tensar nuestros lazos de afecto, jamás debe romperlos. Las místicas cuerdas del recuerdo resonaran cuando vuelvan a sentir el tacto del buen ángel que llebamos dentro."