F I L O È T I C A
Web de materials i recursos de FILOsofia i ÈTICA per a la reflexió

2001: una odissea de l'espai

Fitxa tècnica:

Director: Stanley Kubrick

Música: Richard Strauss, Johan Strauss, Aram Khachaturian, Gyorgy Ligeti.

Actors: Keir Dullea (David Bowman), Garry Lockwood (Frank), William Sylvester (Dr. Heywood), Douglas Rain (Veu de Hal).

Duració: 141 minuts.

Sinopsis:

A l'estació espacial 1 arriba una nau d'Estats Units de pas cap a la lluna. La condueix Heywood Floyd, que aprofita l'escala per saludar els seus amics i col·legues, entre d'altres hi ha el Dr. Smyslow, un científic rus molt intrigat per l'objectiu real del vol de Floyd. Quelcom està passant a Clavius, una espècie de col·lònia americana a la Lluna i es manté en absolut secret.

Floyd continua el seu viatge i arriba a Clavius, on l'espera el Dr. Halvorsen, que li comunica l'existència d'un fenomen estrany i alarmant: a la Lluna pot existir un principi de vida intel·ligent. Ha aparegut una estranya llosa, com un monolit, geomètricament perfecta però geològicament impossible, que ha estat enterrada fa uns quatre mil anys...

Per altra part la nau Discovery vola cap a Júpiter. La tripulació està composada pel comandant Bowman, cinc tècnics més i el més perfecte mecanisme pensant inventat per l'humà: el superordinador HAL 9000.

Pràcticament és l'ordinador HAL qui dirigeix la nau. És un ésser humà a tots els efectes. Parla, pensa i és sensible com qualsevol persona.

HAL adverteix una falla en la nau i Bowman demana permís a la Terra per reparar-lo des de l'exterior. Descobreix que l'avaria és totalment inexistent i comença a sospitar de la computadora.

Bowman i un dels seus companys decideixen desactivar HAL, però aquest se n'adona i acaba amb la vida de tots els tripulants a excepció de Bowman. HAL decideix seguir sol fins a Júpiter però es desactivada en el camí i mor com una autèntica persona. Bowman aconsegueix guanyar a la màquina de moment, però a partir d'aquell instant l'espera l'experiència sideral més gran que mai hagi pogut imaginar cap ésser humà.

Preguntes:
1. Quin significat té per a tu la llosa o monolit?
2. La computadora HAL es pot considerar com una persona humana?
3. Com interpretes l'escena final de la pel·lícula?