Enrera
Mòdul 1
Dibuix tècnic amb l'AutoCAD
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
7
8
   
Exercicis
Exercicis
 
 

Aquesta pràctica vol continuar desenvolupant l'ordre de dibuix Línea,i introduir els diferents sistemes de definició de punts per coordenades. El coneixement d'aquests sistemes serà fonamental per al desenvolupament de les pràctiques no només d'aquest mòdul, sinó de tots els mòduls del curs.

   
Sistemes de coordenades
   

Un sistema de coordenades serveix per definir punts en un espai amb la màxima precisió.

A l'AutoCAD 2002 podreu definir els punts necessaris per fer els vostres dibuixos mitjançant la barra de comandaments, tot tenint en compte les referències que dóna el programa i el sistema de definició de coordenades.

L'AutoCAD 2002 accepta dos mètodes per definir punts: mitjançant coordenades cartesianes o rectangulars, i mitjançant coordenades polars.

   
Sistema de coordenades cartesianes o rectangulars
   
Pràctica

Per començar a treballar amb els sistemes de coordenades, obriu un nou document amb l'assistent Configuración rápida, tot respectant els valors que us dóna per defecte.

Un cop obert el nou document, activeu la Rejilla (F7); us servirà per entendre millor com funcionen els sistemes de definició de punts per coordenades. Assegureu-vos que la Rejilla està configurada en Malla de resolución rectangular, amb un interval en X i Y de 10.

   
 
 
Figura 1. Aspecte de l'espai de dibuix del nou document. Si el que veieu en el vostre espai de dibuix és diferent a això, premeu la tecla z i la tecla de Retorn, i a continuació la tecla e, i tecla de Retorn -haureu utilitzat l'eina zoom, de la qual parlarem més endavant
   
 

Com s'havia explicat en pràctiques anteriors, la Rejilla ens delimita visulament l'espai de dibuix, tot mostrant les dimensions del format del document que heu definit.

Ara, però, veureu una nova utilitat de la Rejilla: la de permetre la visualització de les referències que el programa utilitza a l'hora de definir punts mitjançant el sistema de coordenades cartesianes absolut.

   
Sistema de coordenades cartesianes absolut
   

El sistema de coordenades cartesianes absolut té com a referència, en el cas d'un dibuix bidimensional, dos coordenades (X, Y) i un punt d'origen de coordenades (0,0) coincident amb el punt inferior esquerre de la Rejilla.

Tots els punts que volguessiu definir fent servir aquest sistema de coordenades cartesianes absolut es definirien a la barra de comandaments amb valors numèrics relatius a X en primer lloc i a Y en segon lloc, separant-los mitjançant una coma: per exemple, 100,150 indicaria la posició d'un punt ubicat a 100 unitats de dibuix sobre X respecte al punt d'origen de coordenades, i 150 unitats de dibuix sobre Y respecte al mateix punt.

   
Pràctica

Feu una Línea amb aquest sistema:

  1. Escriviu linea a barra de comandaments i premeu la tecla de Retorn.
  2. A la pregunta Precise primer punto: escriviu 50,100. Veureu que a 50 unitats de dibuix sobre el vector X i 100 sobre Y s'ha determinat el primer punt de la vostra línia.
  3. A la pregunta Precise el punto siguiente o [desHacer]: escriviu 150,100 i premeu la tecla de Retorn. Veureu que a 150 unitats de dibuix sobre X i 100 sobre Y s'ha determinat el segon i últim punt necessari per fer aquest primer segment de línia recta.
  4. Premeu la tecla de Retorn o bé la tecla Esc. El resultat és un segment de línia recta de 100 unitats de dibuix de longitud, que comença a la coordenada absoluta 50,100 i acaba a 150,100.
 
 
Figura 2. Resultat de la seqüència d'ordres anterior. Com podeu observar, el punt d'origen de coordenades és coincident amb el punt de la Rejilla, que es troba més baix i més a la esquerra
   

Podeu donar una coordenada que no sigui un nombre sencer. Per fer-ho, separareu els decimals amb un punt: per exemple, coordenada 100.54; 80.63

El nombre de decimals màxim té relació amb la precisió que heu donat al document a l'hora de configurar-lo.

   
 

A continuació, esborreu la línia anteriorment traçada i mireu de dibuixar aquesta figura mitjançant el sistema de coordenades cartesianes absolut, tot tenint en compte les dades següents :

  • Primer punt de la figura a la coordenada absoluta 100,100.
  • Dibuixeu la figura en sentit horari a partir del primer punt.
  • Totes les línies paral·leles a X mesuraran 50 unitats de dibuix, i totes les paral·leles a Y mesuraran 30 unitats de dibuix.
 
 
Figura 3
   

Si us n'heu sortit amb la pràctica, guardeu el document com a m1_pr4a.dwg a la carpeta Practiques. Si no, a continuació teniu la seqüència completa de comandaments per fer la figura; al final de cada línia de comandament, heu de prémer la tecla de Retorn:

  • Comando:linea
  • Precise primer punto:100,100
  • Precise el punto siguiente o [desHacer]:100,130
  • Precise el punto siguiente o [desHacer]:150,130
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:150,160
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:100,160
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:100,190
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:150,190
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:150,210
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:200,210
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:200,240
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:250,240
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:250,210
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:300,210
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:300,190
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:350,190
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:350,160
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:300,160
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:300,130
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:350,130
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:350,100
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:300,100
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:300,70
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:250,70
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:250,40
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:200,40
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:200,70
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:150,70
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:150,100
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:c o 100,100
Sistema de coordenades cartesianes relatiu
   

Com heu pogut comprovar, el sistema de coordenades cartesianes absolut exigeix un càlcul constant de la posició d'un punt respecte al punt d'origen de coordenades, i per això acaba esdevenint massa feixuc.

Per aquest motiu, l'AutoCAD 2002 permet treballar amb un altre sistema de definició de coordenades cartesianes molt més àgil i còmode: el sistema de coordenades cartesianes relatiu.

El criteri bàsic d'aquest sistema de coordenades cartesianes relatiu també es basa en l'especificació dels punts respecte a X i Y. La diferència radica en què podeu resituar virtualment el punt d'origen de coordenades per evitar el càlcul constant de la posició dels punts respecte a un punt fix. Com indicarem aquesta reubicació virtual del punt 0,0? Molt fàcil: escrivint arrova davant de la coordenada: @x,y.

 

Comproveu-ho:

  1. Obriu un nou document característiques idèntiques al que acabeu de desar.
  2. Començeu una línia al punt absolut 100,100.
  3. Ara en voleu fer una en què la línia tingui el punt final a 60 unitats de dibuix de distància del primer punt, en paral·lel a l'eix X. Si féssiu servir el sistema de coordenades cartesianes absolut, sumaríeu 60 al valor absolut actual de X: 160,100. Amb el sistema de coordenades cartesianes relatiu, el que fareu serà indicar que l'últim punt determinat passa a tenir un valor virtual de punt d'origen de coordenades (0,0), i per tant, l'únic que haureu d'indicar és que el punt següent es troba a 60 unitats sobre X i que no pateix cap canvi respecte a Y. Per tant, a la pregunta Precise el punto siguiente o [desHacer]: escriviu @60,0 i premeu la tecla de Retorn.
 
 
Figura 4. Resultat de la seqüència d'ordres anterior. L'arrova fa que el primer punt o punt anterior qualsevol esdevingui, virtualment, un punt d'origen de coordenades
   

El sistema de coordenades cartesines relatiu és molt més còmode que l'absolut. No obstant això, encara ens resta per aclarir una qüestió fonamental: un cop s'ha definit un punt qualsevol com a 0,0, com es pot determinar una coordenada que no vagi en direcció a X o Y? És a dir: donat un punt d'origen de coordenades, com es pot determinar un segon punt que es trobi a l'esquerra o per sota d'aquell?

La resposta és ben senzilla: donant valors negatius bé a X si el punt següent es troba a l'esquerra de l'origen de coordenades, bé a Y si es torba a sota.

   

Feu la prova següent:

  1. Esborreu la línia anteriorment realitzada.
  2. Executeu l'ordre Línea i determineu com a primer punt 100,100.
  3. Ara determinareu un punt següent que estarà 50 unitats de dibuix a l'esquerra del punt anterior. A la pregunta Precise el punto sigüiente o [desHacer]: escriviu @-50,0. Com veieu, aquest punt s'ha determinat 50 unitats de dibuix a l'esquerra del primer punt, sense cap desplaçament en relació amb la Y -és a dir, en direcció contrària a la que indica la fletxa X de la icona que es troba a la part inferior esquerra de l'espai de dibuix.
  4. Ara col·locareu el punt següent a 70 unitats de dibuix per sota de l'últim punt. A la pregunta Precise el punto sigüiente o [desHacer]: escriviu @0,-70. El punt ha quedat determinat a 70 unitats de dibuix per sota de l'últim punt, sense cap desplaçament en relació amb X -és a dir, en direcció contrària a la que indica la fletxa Y de la icona anteriorment esmentada.
 
 
Figura 5. Resultat de la seqüència d'ordres anterior. Les coordenades -X situen els punts a l'esquerra de l'origen de coordenades, mentre que les coordenades -Y els situen per sota
   

Recordeu:

  • A la dreta de l'origen de coordenades, valor de X positiu.
  • A l'esquerra de l'origen de coordenades, valor de X negatiu.
  • A sobre de l'origen de coordenades, valor de Y positiu.
  • A sota l'origen de coordenades, valor de Y negatiu.

Feu la prova següent:

  1. Esborreu les línies anteriorment realitzades.
  2. Executeu l'ordre Línea i determineu com a primer punt 100,100.
  3. Ara determinareu un punt següent que estarà 50 unitats de dibuix a la dreta del punt anterior i 50 unitats de dibuix a sobre: a la pregunta Precise el punto sigüiente o [desHacer]: escriviu @50,50. Com veieu, aquest punt s'ha determinat 50 unitats de dibuix a la dreta i 50 unitats de dibuix a sobre del punt d'origen; el resultat, evidentment, és una línia en diagonal.
  4. Ara determinareu el punt següent a 50 unitats de dibuix a la dreta i 50 unitats de dibuix a sota de l'últim punt. A la pregunta Precise el punto sigüiente o [desHacer]:escriviu @50,-50.
  5. Ara el punt següent es trobarà a 50 unitats de dibuix a l'esquerra i a sota de l'últim punt: A la pregunta Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]: escriviu @-50,-50.
  6. Per acarbar, ubicareu el punt següent a 50 unitats de dibuix a l'esquerra i a sobre de l'últim punt. A la pregunta Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]: escriviu @-50,50.
 
 
Figura 6. Resultat de la seqüència d'ordres anterior
   

A continuació, esborreu les línies anteriorment realitzades i mireu de dibuixar la figura següent mitjançant el sistema de coordenades cartesianes relatiu.

  • El punt inicial serà 80,80.
  • Feu la figura en sentit horari.
 
 
Figura 7
   

Si us n'heu sortit amb la pràctica, guardeu el document com a m1_pr4b.dwg a la carpeta Practiques. Si no, a continuació teniu la seqüència completa de comandaments per fer la figura:

  • Comando:linea
  • Precise primer punto:80,80
  • Precise el punto siguiente o [desHacer]:@50,30
  • Precise el punto siguiente o [desHacer]:@30,0
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@30,30
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@30,-50
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@30,50
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@30,-30
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@30,0
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@50,-30
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@-50,-30
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@-30,0
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@-30,-30
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@-30,50
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@-30,-50
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@-30,30
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@-30,0
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:c o @-50,30
Sistema de coordenades polar
   

Hi ha un tercer mètode per determinar punts en l'espai de dibuix de l'AutoCAD 2002: el sistema de determinació de coordenades polar.

A diferència dels dos sistemes anteriorment esmentats, el polar ens permet treballar amb mesures absolutes de segments i angles. És a dir, amb el sistema de coordenades polar, no donarem la posició d'un punt mitjançant X, Y, sinó que determinarem la distància i l'angle relatiu d'un punt respecte a un primer.

   

Obriu un nou document tal com heu fet fins ara, amb les mesures habituals, i feu la prova següent:

  1. Executeu l'ordre Línea i determineu com a punt d'inici 100,100.
  2. Ara fareu un línia que tindrà una mesura total de 100 unitats de dibuix, amb un angle relatiu de 45º. ATENCIÓ: l'angle relatiu es refereix a l'angle en relació a partir de 0º, que com recordareu de la pràctica 2, s'ubicava per defecte en la direcció EST, tot tenint en compte que els graus es compten en sentit antihorari -contrari al sentit de les manetes d'un rellotge. Per fer la línia, responeu a la pregunta Precise el punto sigüiente o [desHacer]: @100<45.
  3. A continuació, dibuixareu una línia d'una mesura total de 50 unitats de dibuix, amb un angle relatiu de 90º: a la pregunta Precise el punto sigüiente o [desHacer]: escriviu @50<90. Com veieu, el resultat en aquest cas és equivalent a escriure @0,50. Comproveu-ho desfent aquest últim pas (h i tecla de Retorn) i escrivint @0,50.
 
 

Figura 8. Resultat de la seqüència d'ordres anterior

 

A continuació, poseu en pràctica el sistema de definició de punts per coordenades polars.

  1. Esborreu les línies anteriorment realitzades.
  2. Inicieu el dibuix de la figura amb una Línea a la coordenada absoluta 100,100.
  3. Dibuixeu la figura en sentit antihorari, tot tenint en compte que els angles d'un hexàgon regular mesuren 120º i que, en aquest cas, tots els seus segments seran de 75 unitats de dibuix.
 
 
Figura 9
   

Guardeu el resultat amb el nom m1_pr4c.dwg a la carpeta Practiques. Si no ho heu aconseguit, aquí teniu la seqüència completa d'ordres per resoldre la figura:

  • Comando:linea
  • Precise primer punto:100,100
  • Precise el punto siguiente o [desHacer]:@75<0
  • Precise el punto siguiente o [desHacer]:@75<60
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@75<120
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@75<180
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@75<240
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:c o @75<300
Com heu comprovat, el sistema de coordenades polar determina els punts mitjançant la fórmula @ mesura del segment < angulació (en sentit antihorari). També podeu determinar un punt localitzant-lo en sentit horari: @ mesura del segment < -angulació (en sentit horari). Així, un segment de mesura determinada (d) per un segon punt @d<300 seria idèntic a un segment @d<-60.
 
 
Figura 10. Càlcul d'angles en sentit antihorari -per defecte- o bé en sentit horari, mitjançant les fórmules @d<angle positiu o bé @d<angle negatiu
   

Feu la figura següent en un nou document de característiques habituals, utilitzant el sistema d'angulació horària i antihorària, segons convingui, tot tenint en compte el següent:

  1. La figura comença a la coordenada absoluta 100,50.
  2. Tots els segments mesuren 75 unitats de dibuix.
  3. Tots els angles són múltiples de 45º.
  4. Feu la figura en sentit antihorari.
 
 
Figura 11
   

Guardeu el resultat amb el nom m1_pr4d.dwg a la carpeta Practiques. Si no ho heu aconseguit, aquí teniu la seqüència completa d'ordres per resoldre la figura:

  • Comando:linea
  • Precise primer punto:100,50
  • Precise el punto siguiente o [desHacer]:@75<0
  • Precise el punto siguiente o [desHacer]:@75<45
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@75<90
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@75<135
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@75<180
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@75<-135
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:@75<-90
  • Precise el punto siguiente o [Cerrar/desHacer]:c o @75<-45
  Tanqueu el document i sortiu del programa.
   
 
Amunt