El pas de les Trementinaires pels pobles catalans

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LA VALL DE LA VANSA


2.1.- La comarca:
La zona està situada al nord-oest del Pirineu català, dins la comarca de l'Alt Urgell, la qual al nord està limitada amb Andorra, amb el Solsonès i la Noguera pel sud, el Berguedà junt amb la Cerdanya i els dos Pallars, en limiten l'est i l'oest respectivament.
Els rius La Vansa (12 Km.) i el Segre (46 Km.) reguen i condicionen l'esmentada àrea. Aquest últim, i després de l'Ebre, és el riu més cabalós de la nostra vella Catalunya.
La geografia, és per natura de caràcter pirinenc.

2.2.- La vall:
El riu La Vansa, circula al llarg d'aquesta popular vall al que li deu el nom; la zona formada per Un total de 135 Km2, presenta notables desnivells que cal tenir en compte.
Junt amb la serra del Cadí, la vall i el riu s'estenen des de la falda del vessant Solell, fins arribar als territoris de Montant i del mateix Segre, on mor, passant pel Coll de Collell, el qual uneix el Cadí amb Pedraforca.
Fins fa pocs anys, les seves vies d'accés eren tan sols camins de ferradura que travessaven les collades i carenes que emmarcaven tot el territori; aquests assolien alçades força superiors als 1.500 m.
En aquests moments, hi ha una xarxa de petites carreteres que intercomuniquen als pobles, tot i això, són complicades, amb girs força pronunciats i perillosos, pel motiu que, diàriament s'hi provoquen força esllavissades que deixen les carreteres plenes de rocs de grans dimensions (els hauríem d'abraçar amb els dos braços per aixecar-los); la seguretat mai no és poca, no obstant això, sempre s'ha d'anar amb compte.
Actualment, el parc natural del Cadí-Moixeró, forma part de la imponent serra pirinenca del Cadí, conegut arreu de Catalunya, el qual va acollir durant diverses generacions, les conegudes trementinaires.


2.3.- La població:
La poca població que ara encara viu a l'esmentat territori, està concentrada bàsicament als nombrosos pobles, típics de muntanya, petits, vells, amb molts records, però poc habitats, en què les cases mantenen els noms originals, motius en què eren coneguts els ja molt antics habitants, també en formen part algunes masies aïllades al llarg de tota la vall: Josa de Cadí, Tuixent, Cornellana, Fórnols de Cadí, Adraent, Sisquer, Sorribes de la Vansa, Montargull, Sant Pere, Padrinàs, Ossera, Els Garrics, La Barceloneta, Banyeres i Coll d'Arant.
Cap d'ells supera els 800 habitants.


2.4.- El clima:
És rellevant el clima submediterrani, el qual és relativament sec. A la muntanya, hi ha una diferència brusca de temperatures en quant al canvi estacional d'estiu a hivern, i viceversa, ja que a l'estiu, les temperatures són molt agradables, mentre que a l'hivern, es produeixen fortes i freqüents nevades, glaçades... que fins i tot arriben a impossibilitar les activitats humanes durant Un temps; en aquesta temporada, les feines més realitzables, també es redueixen moltíssim.

 

 

Turor: Santi Yepes
Lídia García i Judit Cadanet
Curs 2002/2003