El pas de les Trementinaires pels pobles catalans

INTRODUCCIÓ:

Gràcies a la iniciativa que han pres un equip d'antropòlegs, historiadors i gent interessada que s'han ajuntat per fer un estudi més intens i aprofundir més sobre el tema: trementinaires , perquè? Què passava?..., han rebut una subvenció per part de la Comunitat Europea, junt amb el departament de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, per realitzar un estudi complert el qual tindrà fi en el termini d'aquest any 2.003, i que tindrà com a colofó, un autèntic estudi editat, Un llibre, amb motiu de procurar evitar que totes aquestes muntanyes de per aquí el Pirineu continuïn estan deshabitades i un xic oblidades de tot; el que pretenen és que, a través de les trementinaires, recuperar una mica la Vall de la Vansa i tots els pobles que l'habiten, perquè hi torni a haver la vida que un segle enrere, aquesta zona muntanyenca va disfrutar, la que hi va tenir lloc gràcies a elles, les trementinaires, i les seves marxes organitzades.
El tema d'aquest treball el vaig escollir en un moment en què em vaig començar a preguntar sobre la igualtat entre home i dona a les feines de casa, les dificultats que tenien abans per poder tirar endavant la casa i la família i com o amb què ho solucionaven? I altres dubtes paral·lels a aquest tema. La meva tia després d'haver-me comentat diversos temes per possibles treballs de recerca i que cap me'n fes el pes, ja que no savia ni què era el que buscava, li vaig comentar el que pensava, i va ser aleshores quan em va parlar d'unes dones de qui no n'havia sentit a parlar mai, em va explicar que van aprofitar els coneixements que tenien vers les propietats medicinals de plantes de la zona, per tal d'aportar diners a casa, comercialitzant-les per tot Catalunya; sortien de casa seva traginarant molt de pes, deixant al seu home a càrrec de totes les feines de casa (hort, fills...) per tornar al cap d'uns dies o d'uns mesos, amb menys pes a l'esquena, però amb més diners a casa.
Immediatament, aquest succés em va captivar totalment, aquell treball podia respondre'm algunes de les preguntes que m'havia qüestionat (no sóc l'única que se les ha formulades, un exemple és el grup d'antropòlegs i historiadors esmentats anteriorment) dins meu es van començar a formular tot un seguit de preguntes, que per llàstima, la majoria eren sense resposta, un problema estava en què no hi ha o no queden documents definits ni concrets d'aquella època, bàsicament només en queda el record, i textos elaborats a partir d'aquest, i una possible solució ha resultat ser també el problema, que, actualment ja no queden trementinaires, però sí, queda gent (escassa i d'avançada edat) que les va conèixer, però, d'aquí uns anys, aquesta gent a la que alguns, el record ja comença a fallir ja no hi serà, per això s'ha d'aprofitar ara que hi som a temps, ja que és la memòria popular de la gent la que val or.
Van haver-hi més motius que em varen moure a emprendre aquest treball; se m'avia quedat gravat el pessigolleig que vaig notar mentre m'explicaven allò, ara, el treball a més de ser un tema bonic, capaç de respondre'm curiositats, per a mi, s'havia convertit en un objectiu de satisfacció personal, m'interessava que tothom sapigués qui eren les trementinaires, i saber si és que jo seria l'única capaç de quedar-me captivada per aquella aventurada activitat, resposta que sabria en acabar el treball.
Fins fa poc, moltíssima gent sabia qui eren les trementinàires, ara, és al contrari; m'agradaria informar-me molt més sobre elles i respondre'm les preguntes que m'he pogut arribar a fer o que em faré, per així poder divulgar aquest ofici per tal que es mantingués al record de més persones, i així evitar que aquelles dones, aquell ofici i aquelles muntanyes es continuïn apartant del record de tots nosaltres.
Bàsicament, el meu objectiu principal és poder analitzar el pas de les trementinaires en tot el que va durar, històricament i econòmicament parlant, adaptant-me a la poca informació que ara encara queda; per arribar a tal objectiu em valdré d'un guió de preguntes que m'he marcat com a temes a estudiar i respondre, com ara: han aportat algun canvi important o variació en l'economia o la societat de les zones que van afectar? En què consistia el seu treball i com l'aprenien? En què, quan i com es basaven per fer-ho? Segons el que els hi costava, ajudaven gaire en l'economia de la casa o familiar? es regien per algun motiu concret per anar als pobles on anaven a vendre? Van sorgir-hi canvis i què s'hi venia més? Perquè anaven fins on anaven? Què hi havia allà que les impulsés a fer tan llarg trajecte?...

 

Turor: Santi Yepes
Lídia García i Judit Cadanet
Curs 2002/2003