Presència catalana a Grècia

Companyia Catalana d'Orient

Historiadors de la presencia catalana a Grècia:

Crònica de Ramon Muntaner

Ramon Muntaner (Peralada, Girona, 1265 - Eivissa, 1336) fou un militar, administrador, polític i cronista català, ciutadà de València i ciutadà de Mallorca.

Companyia Catalana d'Orient

Article principal: Companyia Catalana d'Orient

Arran de la seva coneixença amb Roger de Flor, acceptà la seva proposta de formar part de la Companyia Catalana d'Orient i n'esdevingué Mestre Racional, partint cap a Constantinoble l'agost del 1303, quan comptava 38 anys. Es distinguí en el Setge de Gal·lípoli. El 1307 es mostrà partidari del cabdillatge de l'infant Ferran de Mallorca, però les desavinences amb Bernat de Rocafort l'inclinaren a abandonar la Companyia amb els partidaris de l'infant Ferran. Anà amb aquest a Tassos, Halmyros, Scopelos i el Negroponte, on fou fet presoner pels venecians. Els venecians l'alliberaren i el retornaren a la Companyia, on fou rebut amb grans demostracions d'afecte. Retornà al Negrepont i visità l'infant Ferran de Mallorca que encara restava personer a Tebes. Seguidament es dirigí a la cort del rei Frederic II de Sicília, resseguint la costa de Grècia fins a Corfú, i travessant el golf de Tàrent per arribar a Messina, des d'on seguí fins a Castronuovo. Després de la reunió amb Frederic anà a Calàbria i finalment a Catalunya.

La Crònica

Article principal: Crònica de Ramon Muntaner

El 15 de maig del 1325, a la seva alqueria de Xirivella, inicià la redacció de la seva Crònica, que finalitzà tres anys després. Va escriure la seva Crònica, que comprèn des de la concepció de Jaume I el Conqueridor (1207) fins la coronació d'Alfons IV d'Aragó (1328). Muntaner va escriure la Crònica en poc més de tres anys. Està escrita en primera persona, utilitzant un estil senzill, sense massa retòrica. Gràcies a la seva condició de soldat, Muntaner va presenciar alguns dels fets que relata, una cosa inusual en altres cronistes. Carregada de dades històriques, la Crònica de Ramon Muntaner s'ha convertit en un element imprescindible per a analitzar aquest període de la historia de la Corona d'Aragó.

Francisco de Moncada: Expedición de los catalanes y aragoneses contra turcos y griegos (edició bilingüe, d’Antoni Bofarull, del 1805, digitalitzada en google.books)

Francesc de Montcada i de Montcada (València, 1586 - † Goch, Renània, 1635) va ser un militar, diplomàtic i escriptor valencià[1] pertanyent a l'antic llinatge català dels Montcada, gran d'Espanya al servei del Comte-Duc d'Olivares, tercer marquès d'Aitona, vescomte de Cabrera i de Bas, comte d'Osona, baró de Llagostera i Mestre Racional de Catalunya.

De la seva producció historiogràfica destaca Expedición de los catalanes y aragoneses contra turcos y griegos, publicada a Barcelona l'any 1623), per bé que la dedicatoria porta data de 1620, sobre els fets de la Companyia Catalana d'Orient. Com a font va emprar la Crònica de Ramon Muntaner, a qui contrastà amb diversos cronistes grecs de l'imperi Bizantí.

Antonio Rubió y Lluch El record dels catalans en la tradició popular, històrica i literària de Grècia

Los navarros en Grecia y el Ducado catalán de Atenas en la época de su invasión", por D. Antonio Rubió y Lluch

Moschos MORFAKIDIS: La presencia catalana en Grecia: relaciones entre griegos y catalanes según las fuentes Erytheia 8.2 (1987)