F I L O È T I C A
Web de materials i recursos de FILOsofia i ÈTICA per a la reflexió

Fitxa tècnica i sinopsi:

Any: 1997. Gènere: Thriller/Ciencia Ficció. Direcció: Alejandro Amenábar    Guió: Alejandro Amenábar y Mateo Gil .Duració: 119 min.

Protagonistes: Cèsar: Eduardo Noriega; Sofia:  Penélope Cruz; Antonio: Chete Lera; Pelayo: Fele Martínez; Nuria: Najwa Nimri; senyor de tv: Gérard Barray.

Sinopsi: Cèsar és un noi bastant atractiu i amb diners que s'enamora de Sofia, l'amiga del seu millor amic (Pelayo). Núria una ex-companya de Cèsar es posa gelosa provocant un accident on hi perdrà la vida i Cèsar quedarà desfigurat. A partir d'aquest moment la història es complica i acaben acusant a Cèsar d'un crim que no se sap si ha comès o no. De les xerrades amb el psicòleg del centre, on està internat Cèsar es descobrirà la veritat.

http://www.geocities.com/Area51/Dimension/8654/abre.htm

Aspectes filosòfics:

  • Fins a quin punt ens podem definir com a éssers racionals? Quines són les característiques de la racionalitat humana?

  • Distinció entre el dolor físic i el dolor vital.

  • Quines actituds podem adoptar enfront la mort.

  • Què és la realitat? Percebem la realitat tal i com és o el que ens pensem que és la realitat?

Preguntes:


1. Alguns filòsofs han definit l'ésser humà com a un "animal racional" i altres, més optimistes han cregut en el poder il·limitat de la raó per conèixer la realitat. No tots, però estan d'acord amb aquesta visió racional de l'humà i han tingut en compte altres aspectes, quins?

Resumeix breument les diferents teories sobre la suposada racionalitat humana i contesta les següents preguntes:

a) Des de quina de les teories es podria explicar el coneixement que té de la realitat el protagonista (Cèsar)?

b) Després d'haver llegit les característiques de la conducta racional i dels diferents tipus de racionalitat Posa exemples a partir de les diferents situacions o accions dels personatges de la pel·lícula.

2. Segons Ortega y Gasset: "... es troba l'home, no menys que l'animal, consignat al món, a les coses del seu voltant, a la circumstància." Quines són les circumstàncies en què viuen els diferents personatges, són possibilitadores o limitadores?

3. La finitud de l'humà es fa palesa quan pateix. El dolor pot ser físic o vital : quin tipus de dolor apareix en la pel·lícula?

4. Enfront la mort es poden adoptar diferents actituds. Quina és l'actitud de Cèsar? Quina és la teva?

5. Opinió personal.

Exemple de respostes enviades per una alumne