Primavera
Inici

 

 

Calabruixa

 

Rèvola

 

Aranyosa (Orquídia)

 

Rosella

 

Bernat pudent (Xinxa)

 

Marieta de 22 punts

 

Blaveta comuna

 

Serp verda

 

Mallerenga emplomallada

 

Martinet de nit

 

ESCLAT DE VIDA

La natura a la primavera és un esclat de vida. L'època de reproducció per a la majoria d'espècies i de pas pels ocells migradors. Les flors esgoten les possibilitats de combinació dels seus colors. És un espai de temps intens que ens ofereix molt més espectacle del que nosaltres som capaços de gaudir. Amb aquest panorama, una passejada naturalista estimularà els nostres sentits i sentiments amb infinitat d'éssers vius, veïns que moltes vegades desconeixem.

 

LA VIDA VEGETAL ES DESPERTA

A partir del mes de març, en sincronia amb la brotada d'arbres i arbustos, veurem les flors grogues del ranuncle i les blaves de la calabruixa. A l'abril floriran els pocs tamarius de la zona, els rosers silvestres i la blava jonça. Al maig trobarem flors de lligabosc mediterrani, estepa negra, estepa borrera i arç blanc. És qüestió de temps que trobem i coneguem la borratja, la sarriassa, la carabassina, el card marià, ... La florida de la rèvola des de principis de primavera encatifarà el bosc de ribera i persistirà fins a l'entrada de l'estiu. Primer l'acompanyarà l'escàs buixol, després la celidònia i més tard l'elegant marcòlic vermell. Si perseverem en la nostra curiositat descobrirem tresors com les aristolòquies, les orquídies, diverses espècies de roselles, el narcís anomenat almesquí o encara el lliri dels blats, que compensaran amb escreix els nostres esforços.

 

ARREU APAREIXEN INVERTEBRATS

Tanta massa vegetal afavoreix la presència de milions d'invertebrats. Cadascun traurà partit d'alguna part: la saba, el pol·len, el nèctar, la fusta, les fulles, ... i fins i tot d'altres invertebrats. La complexitat de la vida pren innombrables formes.

Les xucladores xinxes, els escarabats -com les marietes- amb varietat de règims alimentaris, les mosques, abelles i vespes. Tots emergeixen dels seus llocs d'hivernada ja siguin ous, pupes, larves, adults que han estat amagats, ...

D'entre el munt de papallones que veurem podem mencionar les blavetes, la papallona zebrada, la papallona reina, la papallona paó reial (inachis io), la vanessa atalanta i la vanessa cardui que arriba de terres africanes.

Durant el mes de maig també s'han observat els cerimonials aparellaments de llimacs d'una gran bellesa plàstica.

Els rèptils els hem de buscar al sol on l'escalfor els ajuda a activar el seu metabolisme. Així podem sorprendre alguna serp al mig del camí, les tortugues de rierol en algun punt emergit de l'aigua de l'Onyar, o més fàcilment: una sargantana en una paret!

 

ÉS ÈPOCA DE REPRODUCCIÓ

Els amfibis, tot i que la majoria porten la vida adulta fora de l'aigua, ara hi han d'anar per perpetuar-se. Així al capvespre podrem sentir el rauc de reinetes i granotes verdes o veure salamandres i gripaus al riu, basses, mines o altres punts d'aigua. El més fàcil és trobar-hi grans acumulacions de capgrossos per fer front a la gran mortalitat que els espera, per depredació i assecament. En el cas de la salamandra hi trobarem larves i en menor nombre.

 

EL CUCUT L'ANUNCIADOR

Pels ocells és època d'aparellaments, de fer nius i de còpules. Els cants territorials d'alguns mascles són molt intensos. El març arriba el cucut disposat a parasitar els nius de petits ocells amb la seva posta. El veurem però sobretot el sentirem cantar des d'un lloc elevat amb les ales una mica caigudes. Pels anglesos el primer cant de cucut és esperat amb impaciència i quan s'ha sentit la notícia apareix publicada a la premsa del dia com un anunci de què la primavera ja és aquí.

Durant el mes de maig és possible veure entre altres les curioses còpules aèries dels falciots negres, que gairebé tot ho fan a l'aire (menjar, dormir, ...). Acabaran d'arribar les poblacions d'orenetes vulgars que ocuparan el veïnat de la Creueta i les d'orenetes cuablanca amb hàbits més urbans. Ambdues fan el niu de fang que van a buscar ran del riu o en alguna bassa i que podrem diferenciar pel forat d'entrada.

El mascle de trist es deixarà veure en els seus vols ondulats cridant trist cada vegada que s'eleva. Podrem escoltar el cant de l'oriol a partir de l'abril però veure aquest bonic ocell tropical groc i negre és una mica més difícil.

 

CAL ESTAR ATENTS

Estar atents a l'arribada dels primers exemplars de les diferents espècies és una de les activitats que ens faran bategar amb el pols de la natura, és el cas del martinet de nit a l'abril o l'abellerol al maig. Un cop han arribat els primers rossinyols sobta sentir-los cantar de nit. Però aquest cant no té altre objectiu que atraure les femelles que passen més tard que els mascles en vol migratori també nocturn. Hi ha molts altres ocells que podrem veure aquesta estació però que només estan de pas. És el cas del mastegatatxes, el papamosques gris, l'àguila marcenca.

Les poques puputs que es queden a hivernar veuen la seva població reforçada amb els exemplars provinents de més al sud. Un cop aquí de seguida s'aparellaran i faran discretament el niu i la posta. El que no passarà tant desapercebut és el transport d'aliment amb el bec fins el niu (la becada).

Per altres espècies la construcció del niu també és un acte molt evident. El tragí que els aclapara aquesta època els fa descuidar les normes de protecció més estrictes i els fa aparentment més confiats. Cal recordar que l'època de nidificació és molt delicada ja que s'hi juguen la pròxima generació. D'aquí que convé no molestar ni interferir en la vida del niu. D'entre els especialistes en esgarriar nius per depredació, hi ha la garsa i el gaig. Durant aquesta època els podrem veure patrullant per sobre les tanques vegetals i pel brancam a la recerca de polls i ous per saquejar.

Val més no seguir llegint i anar a veure què ens està esperant. Segur que la natura ens sorprendrà amb allò més inesperat !

 

 

Card marià

 

Marcòlic vermell

 

Almesquí

 

Buixol

 

Escarabat rinoceront

 

Vanessa cardui

 

Tortuga de rierol

 

Salamandra

 

Puput

 

Gaig