ALQUÍMIA
Inici Senyors del foc   Esbós històric   Opus magnum   Operacions   Astronomia   Alquimistes   Citats com alquimistes   Parlen de l'alquímia   Química  


Notre Dame de París, lloc de trobada dels alquimistes.

 

Esbós històric

Alquímia prové de la paraula àrab “el-Kimyâ”, que pot tenir l’origen en la paraula grega “khymeia”, que vol dir fos, o pot ser “khemía”, que vindria de “Khem”, que significa “la terra negra” i es refereix a Egipte. A Egipte, entre els segles IV i I a.C., es situa l’origen de l’Alquímia.

Zòsim de Panópolis (Egipte, entre els segles III i IV), l’autor de textos alquímics més antic conegut, parla de Maria la Jueva, a la que identifica com germana de Moisès. A ella li atribueix la invenció o descripció de diversos forns i aparells alquímics. El conegut procediment del “bany Maria” és relacionat amb ella per Arnau de Vilanova (València, cap a 1260).

A l’Orient llunyà es desenvolupa també una alquímia paral·lela amb estudis sobre la relació entre l’home i l’univers, la transmutació dels metalls, l’astrologia, etc.

L’antiga alquímia greco-egípcia arriba a Europa a través dels àrabs, per traduccions dels llibres antics realitzades a la Espanya de les tres religions. Alquimistes àrabs com Razi (Abu Bakr Muhammad Ibn Zakariya), Geber (Yabir-ibn-Hayyan), o les obres atribuïdes a Avicena (Ibn Sina), entre els segles VIII i X, desenvolupen una farmacopea d’elixirs transmesa a tota Europa.

Entre els segles XIII i XIV l’alquímia europea coneix el seu esplendor amb noms com el Geber llatí, Albert Magne, Roger Bacon o els textos atribuïts a Ramon Llull, continuant entre els segles XV i XVII amb Paracels, Libavius, Maier, Becher i els tractats apòcrifs d' Arnau de Vilanova, o fins i tot el mateix Isaac Newton.

Amb el triomf de la química de la mesura de Lavoisier (1743 – 1794) l'alquímia deixa de ser una ciència i sobreviu en les ciències alternatives, les societats secretes (com la Rosa-Creu) i en alguns corrents religiosos (com els pietistes alemanys).