ALQUÍMIA
Inici Senyors del foc   Esbós històric   Opus magnum   Operacions   Astronomia   Alquimistes   Citats com alquimistes   Parlen de l'alquímia   Química  
 

Relació amb la química

El treball dels alquimistes va aportar grans coneixements, tant de propietats de substàncies com de procediments d'obtenció, que van servir de base experimental a la química moderna.

Alguns elements, sobretot metalls, havien estat identificats des de l'Antiguitat i es coneixien les seves propietats: ferro, coure, plata, or, mercuri, carboni, estany, plom, antimoni i sofre.

L'arsènic va ser descobert l'any 1250 per Albert Magne.

L'any 1669, el comerciant i alquimista alemany Henning Brand, que es trobava buscant la pedra filosofal intentant preparar or a partir de l'argent, va obtenir una substància que tenia la propietat de brillar en la foscor al destil·lar una mescla de sorra i les restes que quedaven després d'evaporar-se l'orina. L'orina va constituir durant un segle la matèria primera per a l'obtenció de fòsfor fins que, el 1771, Scheele va trobar un mètode per extreure'l dels ossos calcinats.

El nom fòsfor prové del grec phosphoros que significa productor de llum.

 


L'alquimista Henning Brand descobreix el fòsfor.
Joseph Wright (Anglaterra 1734 - 1797)

 


Aparell de destil·lació de laboratori.


Columnes de destil·lació fraccionada d'una refineria de petroli.

 


Gresol per fondre o calcinar al laboratori.

Cristalls de sulfat cúpric


Cristalls de nitrat de potassi.

 

Molts aparells industrials i de laboratori i molts procediments d’obtenció o de transformació de substàncies, habituals de la química actual, provenen directament de l’alquímia: vasos, matrassos, provetes, forns, gresols, cristal·litzadors, etc. i procediments de dissolució, calcinació, destil·lació, sublimació, condensació, ...

L'any 1766 Henry Cavendish, físic i químic anglès estudia les propietats de l'hidrogen i demostra que l'aigua està formada per hidrogen i oxigen. El 1770, Antoine Laurent Lavoisier, químic francès, en un cèlebre experiment refuta la creença de que l'aigua es converteix en terra per repetides operacions de destil·lació: pesant curosament l'aigua i el residu sòlid obtingut demostra que aquest prové del recipient i no de l'aigua. El 1774 Joseph Priestley, químic anglès, obtingué per primera vegada oxigen, escalfant òxid de mercuri i comprovà el seu paper en les combustions.

El 1789 Lavoisier publica el “Traité élémentaire de Chimie ” en el que estableix la llei de conservació de la massa de les reaccions químiques. El 1805, John Dalton ressuscita el vell atomisme de Leucip i Demòcrit d'Abdera (segle V a.C.) i exposa la nova teoria atòmica. La teoria dels quatre elements i tots els intents d'explicació de les reaccions químiques queden definitivament superats.

Des de finals del segle XVIII, els químics estudien les propietats i el comportament dels àtoms i la forma en que s'uneixen per formar molècules i altres estructures. El gran volum de coneixements pràctics de l’alquímia acumulats durant més de vint segles és interpretat a la llum de la teoria atomico-molecular, tenint lloc el gran desenvolupament de la química dels últims dos-cents anys. En obres d'història de l'alquímia del segle XIX, ja apareix com una precursora de la química.

Amb els descobriments en el segle XX de la radioactivitat i les reaccions nuclears, s'ha aconseguit de fet el vell somni dels alquimistes de la transmutació d'una matèria en una altra, però segurament no pel camí de superació personal que ells cercaven.

Hi ha qui opina que els veritables alquimistes actuals, els qui recullen el vell esperit de trobar la causa última dels misteris de la matèria, són els físics que estudien l'interior de les partícules subatòmiques i l'evolució dels primers instants de l'univers, quan tota la matèria que ens envolta començava a formar-se.