.
 
Aparell circulatori
 
L'aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir, l'encarregat de dur tant els materials nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl·lules com del transport de l'oxigen des de les estructures respiratòries fins a les cèl·lules. També és l'encarregat d'emportar-se els material residuals de les cèl·lules que han de ser expulsats a l'exterior. També pot transportat elements del sistema immunològic
 

En els organismes més senzills i de talla petita l'aparell circulatori es presenta en forma d'un líquid circulatori que és impulsat pels moviments del cos.

 

 

 

Figura 54.- Les planaries (Platihelmints) són animals extremadament senzills i no presenten un veritable aparell circulatori. Fotografia de Bioimages

 

A mesura que augmentava la talla corporal, aquest sistema va resultar insuficient i va aparèixer un aparell circulatori, primer senzill i després més complex, constituït per artèries, venes i capil·lars. Simultàniament a l'aparició d'aquest sistema de vasos, va aparèixer un òrgan propulsor del líquid circulatori (cor), el qual, per mitjà de contraccions, assegura el moviment d'aquest líquid que pot, d'aquesta manera, arribar a totes les cèl·lules.

 

Figura 55.- Esquema de l'aparell circulatori (de tipus obert) d'un crustaci.
 

L'aparell circulatori pot ser de dos tipus:

  • Tancat, quan el líquid circulatori sempre circula per l'interior de vasos. L'intercanvi dels materials transportats es fa per permeabilitat de les parets d'aquests vasos (normalment a la zona de contacte amb les cèl·lules, les parets es fan extremadament primes). És el cas dels vertebrats i anèl·lids.
  • Obert, quan el líquid no sempre circula per vasos sinó que acaba desembocant en cavitats o llacunes on el líquid circulatori queda parcialment aturat, i és precisament en aquestes llacunes on s'efectua l'intercanvi amb les cèl·lules. Després és recollit de nou per vasos per completar el circuit: ha de tornar cap al cor on tornarà a ser impulsat cap a les estructures respiratòries. És propi dels mol·luscs i artròpodes.
 
Sistemes
Aparells