Informació de les visites i activitats de formació per al professorat realitzades el
Curs 2006/2007
Actualització 10.01.2008





dimecres 11
de juliol 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
La Farga Palau de Ripoll. Present i futur.

Organitzada conjuntament amb: L'Oficina de Turisme de Ripoll, La Farga Palau de Ripoll i La Fundació Eduard Soler.

Aquesta  serà una sessió amb places limitades per als docents interessats en conèixer el programa educatiu, les instal·lacions, i el seu potencial com a recurs didàctic.

La visita va permetre conèixer una farga catalana on es pot veure com era i es treballava el ferro al segle XVII. Aquesta instal·lació va mantenir la seva activitat durant cinc segles.

La visita també va incloure una exposició d'oficis arrelats a la nostre terra, amb explicacions pels protagonistes. 

També es va visitar instal·lacions centre tecnològic, d'investigació i formació de la Fundació Eduard Soler, que va permetre veure els nous processos d'aquest sector de la siderúrgia i la metal·lúrgia.

Informe: Podeu consultar-lo


dimecres 27
de juny 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
El Museu de Joguets i Autòmats de Verdú. Els seus recursos didàctics

Organitzada conjuntament amb: El Museu de Joguets i Autòmats. Col·lecció Mayoral i l'Associació del Professorat de Tecnologia de catalunya (APTC). 

Aquesta sessió va permetre, als docents interessats, conèixer el Museu, el programa educatiu, les instal·lacions, i el seu potencial com a recurs didàctic.

Aquest Museu permet veure  una exposició que recull una col·lecció de més de 600 joguets, atraccions de fira, autòmats, bicicletes, objectes de futbol, cartells... recollits per Manel Mayoral. 

La mostra s'ofereix com un viatge a través dels records, les il·lusions i les vivències del col·leccionista a través de quatre grans àmbits: el poble i el camp, els vehicles de pedal, el futbol, i les joguines i les atraccions. 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 27
de juny 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
BonÀrea. Exemple d'una indústria càrnica del segle XXI.

Organitzada conjuntament amb: La Corporació Alimentaria Guissona S.A. i l'Associació del Professorat de Tecnologia de catalunya (APTC). 

Aquesta sessió va permetre, als docents interessats, conèixer una empresa del sector agroalimentari, que compta amb una àmplia experiència i que desenvolupa totes les activitats ramaderes, industrials i comercials necessàries per arribar al consumidor i especialment sense intermediaris. 

Es va subministrarà informació sobre els objectiu per tal de millorar el rendiment de les explotacions ramaderes i poder atendre les necessitats dels consumidors, oferint productes segurs pels  rigorosos controls sanitaris, que els permet comptar amb la certificació de qualitat ISO 9002 de tots els processos.

La visita guiada per les instal·lacions que tenen 100.000 m2, va permetre conèixer el procés productiu que segueixen els diversos productes càrnics.

Informe:
Podeu consultar-lo


dilluns 25
de juny 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
El Museu del Traginer. Els seus recursos didàctics.

Organitzada conjuntament amb: El Museu del Traginer. Col·lecció Antoni Ros i l'Associació del Professorat de Tecnologia de catalunya (APTC). 

Aquesta sessió va permetre, als docents interessats, conèixer el Museu, el programa educatiu, les instal·lacions, i el seu potencial com a recurs didàctic.

Aquest Museu explica l'evolució del transport tant de mercaderies com de persones emprant energies de sang, i alhora mostra les relacions entre els diferents oficis que feien possible el desenvolupament del fet traginer a casa nostra. 

L'àmplia representació d'eines i utensilis que acumulen aquests oficis, juntament amb la presència dels diferents carros, carruatges, selles i guarniments fan un veritable museu de les arts i els oficis aplicats al món del transport a la Catalunya Moderna.

Informe:
Podeu consultar-lo


dilluns 25
de juny 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
El Museu de la Pell d'Igualada. Els seus recursos didàctics.

Organitzada conjuntament amb: El Museu de la Pell d'Igualada del sistema del Museu de la Ciència i de
la Tècnica de Catalunya i l'Associació del Professorat de Tecnologia de catalunya (APTC). 

Aquesta sessió va permetre, als docents interessats, conèixer el Museu, el programa educatiu, les instal·lacions, i el seu potencial com a recurs didàctic.

En aquesta visita es va veure dos edificis integren el conjunt del Museu de la Pell: la fàbrica tèxtil cotonera de "Cal Boyer" de finals del segle XIX i l'antiga adoberia de "Cal Granotes" pertanyent a principis del segle XVIII.

En la visita a l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial d'Igualada vàrem poder observar en la planta pilot, els actuals sistemes productius per tal de valorar els canvis tecnològics que han configurat aquest sector productiu. 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 25
d'abril 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
El Museu del Gènere de Punt de Mataró. Els recursos didàctics.

Organitzada conjuntament per per L'Aula de recursos de Tecnologia del Departament d'Educació, juntament amb El Museu del Gènere de Punt de Mataró, Fundació Jaume Vilaseca 

Aquesta sessió  Temàtic i fer un recorregut pels diferents processos de fabricació d'aquest tipus de teixit, activitat que va ser durant molts anys un dels puntals de l'economia. 

Vàrem realitzar una visita guiada per conèixer l'extensa col·lecció de maquinària i conèixer les diferents formes de teixir, de forma plana o bé circular. 

Com que tots i totes utilitzem peces de gènere de punt: mitjons, calces, calçotets, samarretes, jerseis, xandalls, malles, que s'adapten al cos i a la moda, i que ha permès que a través dels anys hagi anat adquirint més i més importància. 
 

Informe:
Podeu consultar-lo


dilluns 7
de maig 2007
Conferència amb el tema:
Una altra mirada a la tecnologia: Tecnologia per al desenvolupament humà.

Organitzada per l'Aula de recursos de Tecnologia del Departament d'Educació i presentada per Agustí Pérez Foguet, Director Acadèmic del Centre de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Aquesta conferència va nous elements de reflexió per contextualitzar la concepció de Tecnologia i donar elements per enriquir els recursos educatius per treballar les relacions entre Ciència Tecnologia i Societat en l'àmbit de la Tecnologia. 

L'Organització de les Nacions Unides pren consciència de les diferents situacions de desigualtat en repartiment de la riquesa en el món i en l'accés a serveis bàsics com l'aigua o l'educació, i estableix el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), diferents àmbits de coneixement que hom pretén abordar, així com el desenvolupament de competències. 
 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 28
de març 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
LEONARDO, GENI CURIÓS. Les activitats pedagògiques.

Organitzada conjuntament per l'Aula de recursos de Tecnologia del Departament d'Educació, Museu Marítim de Barcelona i l'Associació del Professorat de Tecnologia de catalunya (APTC). 

Aquesta sessió va permetre conèixer, l'exposició i els recursos educatius que estan organitzats al seu voltant. L'exposició es refereix a una de les obres més conegudes del gran mestre i artista del Renaixement, Leonardo da Vinci: el Codice Atlantico que és una important recopilació de dibuixos i projectes de Leonardo però molt poca gent coneix les originals curiositats que sobre la vida de Leonardo amaguen aquests fulls. 
 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 28
febrer 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
El Tren de l'Ensenyament. Programa educatiu i recursos didàctics sobre el món del transport i del ferrocarril 
Organitzada conjuntament amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta va ser una sessió per als docents interessats en conèixer el programa educatiu, les instal·lacions pel que fa al centre de Control de Trànsit Centralitzat (CTC) i al taller de manteniment de Rubí (COR), i el seu potencial com a recurs didàctic

En aquest Itinerari 3 del programa pedagògic de FGC per al coneixement i el foment del transport públic, que s'anomena Sistemes de control, seguretat i manteniment, es visita: 
El centre de Control de Trànsit Centralitzat  (CTC) permet observar i comprendre l'abast de les línies del metro del Vallès, especialment pel que fa la seguretat, i el control de la xarxa de trens d'FGC de la línia BCN - Vallès. 

En el taller de manteniment de Rubí (COR), permet conèixer els tipus de manteniment que es realitzen als trens, per tal de garantir la fiabilitat del servei i la seva seguretat. 
Es pot observar i fer el seguiment a un programa real de manteniment amb diversos tècniques i oficis, tot concentrat en el món del ferrocarril.
 

Informe:
Podeu consultar-lo


dilluns 12
febrer 2007
Conferència amb el tema:
L'aprenentatge basat en projectes als ensenyaments tècnics. Experiència a l'Escola Politècnica Superior de Castelldefels
Organitzada per l'Aula de recursos de Tecnologia del Departament d'Educació i presentada per Miguel Valero García, Director de l'Escola Politècnica Superior de Castelldefels

Aquesta conferència va permetre mostrar una experiència pràctica sobre la metodologia de l'aprenentatge basat en projectes, valorant els resultats obtinguts en l'estudiantat. 

Aquest sistema s'està adoptant com una metodologia didàctica a nivell universitari i a la formació professional per tal d'aproximar els estudiants a situacions reals, integrant en el procés d'aprenentatge diferents àmbits de coneixement que hom pretén abordar, així com el desenvolupament de competències. 

Aquesta metodologia  té paral·lelismes amb el procés tecnològic que cal explorar, per tal d'avaluar la seva aplicabilitat a l'àrea de Tecnologia. 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 31
gener 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
ESCOLA I FUTUR. LA INNOVACIÓ I RECERCA DE  LA UPC A L'ABAST DE L'EDUCACIÓ SECUNDARIA. 
 conjuntament amb l'EUETIT i l'ETSEI i Aeronàutica de Terrassa de la UP de Catalunya 

Aquesta sessió va permetre als docents de tecnologia i ciències, interessats en conèixer i informar-se dels programes de innovació i recerca realitzats per la UPC i com poden contribuir a donar suport a l'educació secundària i d'orientació a l'alumnat.

vàrem rebre informació dels treballs de recerca universitària i innovació en camps de la Micromecànica, Aeronàutica, Bioenginyeria, Energies renovables, Accionaments electrònics i aplicacions industrials i sobre
Materials tèxtils d'última generació.

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 17 
gener 2007
Sessió de treball i visita amb el tema:
El COSMOCAIXA i la visió de la tecnologia. Els seus programes educatius de Tecnologia en l'EDUCACIÓ SECUNDARIA
Organitzada conjuntament amb el COSMOCAIXA de Barcelona i amb el suport de l'APTC.

Aquesta sessió va permetre als docents interessats, conèixer els programes educatius i tallers preparats i realitzats per el COSMOCAIXA de Barcelona i com poden contribuir a donar suport a l'educació Tecnològica. 

També es va esbrinar el seu potencial com a centre de recursos educatius. Es van veure les instal·lacions que permeten funcionar el Planetarium, el bosc inundat i el programa d'activitats per l'alumnat, que pot donar suport a la tasca docent a l'àrea de tecnologia.

Informe:
Podeu consultar-lo


dimecres 20 
desembre 2006
Sessió de treball i visita amb el tema:
El Museu Marítim, una eina educativa entorn al mar
Organitzada conjuntament amb el Museu Marítim de Barcelona i amb el suport de l'APTC.

Va ser una on es va poder esbrinar el seu potencial com a centre de recursos educatius i es van veure les instal·lacions i conèixer el programa d'activitats interessant per l'alumnat que pot oferir com a suport a la tasca docent. 

Amb el mar com a fil conductor i, més i tot, des d'un vaixell es pot treballar la tecnologia i fomentar-ne el seu interès. La força del vent, la velocitat del vaixell, la profunditat de l'aigua, juntament en la invenció d'aparells per aprofitar o crear energies en són una petita mostra de com la tecnologia a permet millorar i molt els viatges en aquest sistema de transport. 

Informe:
Podeu consultar-lo


dimarts 24 
Octubre 2006
Jornada tècnica amb el tema:
"On l'aigua viu, On vius l'aigua", un Museu per a conèixer
Organitzada conjuntament amb el Museu Agbar de la Fundació Agbar i amb el suport de l'APTC.
Va se anul·lada per falta d'inscripció.
Possiblement es repetirà al proper trimestre en dimecres. Podeu consultar la oferta 


dimecres 4
Octubre  2006
Jornada tècnica amb el tema:
La docència de l'electrònica, fàcil. Recursos educatius
Organitzada conjuntament amb l'Empresa Fadisel i amb el suport de l'APTC.

Aquesta jornada va ser una sessió pràctica per als docents de tecnologia, interessats en conèixer i informar-se dels recursos tècnics actuals per la docència de l'electrònica i d'altres equips utilitzats en l'entorn industrial per tal d'actualitzar coneixements i nous materials que poden ajudar a la docència d'aquesta disciplina de la tecnologia 

Informe:
Podeu consultar-lo


Per a qualsevol consulta relacionada amb aquesta web podeu adreçar-vos a:
Aula de Recursos de Tecnologia