Educació visual i plàstica

Aportacions de la matèria a les competències bàsiques

La importància que adquireixen en el currículum els continguts relatius a l'entorn audiovisual i multimèdia, amb la utilització dels recursos TIC, expressen el paper que s'atorga a aquesta matèria en l'adquisició de la competència en tractament de la informació i competència digital.


Consideracions sobre el desenvolupament del currículum

En l'Educació visual i plàstica cal desenvolupar el treball d'acord amb uns objectius prefixats i una revisió periòdica de la seva consecució, la qual cosa obliga l'alumnat a elaborar estratègies de planificació, registres sistemàtics d'avaluació, previsió dels recursos necessaris, en definitiva, elaborar un procés que permet afrontar, amb èxit, l'aprenentatge autònom. Tot aquest procés d'adquisició d'autonomia, conjuntament amb l'esperit creatiu, l'experimentació -utilitzant, quan calgui, recursos TIC de l'entorn audiovisual i multimèdia-, la investigació, la responsabilitat i l'autocrítica, condueixen l'alumnat a tenir iniciativa per descobrir i millorar, de forma autònoma, el seu aprenentatge.


Objectius

Continguts
Criteris d'avaluació
6. Conèixer i utilitzar diversitat de tècniques i procediments artístics i els recursos TIC en les propostes i creacions personals i col·lectives.

2n

Identificació de recursos del llenguatge audiovisual utilitzats en els mitjans de comunicació (premsa, publicitat, televisió, Internet).

Estudi i experimentació a través dels processos, tècniques i procediments propis de la fotografia, el vídeo i el cinema, i la utilització dels recursos TIC, per investigar i produir narratives i discursos en format multimèdia.

Representació personal d'idees, d'acord amb uns objectius, utilitzant el llenguatge plàstic, visual i audiovisual, els recursos TIC, entre d'altres, i manifestant iniciativa, creativitat i imaginació.

Comparació dels missatges audiovisuals provinents de diferents mitjans de comunicació (cinema, televisió, Internet) amb altres formes de manifestació artística i mediàtica.

Representar objectes i idees de forma bidimensional i tridimensional aplicant tècniques diverses i aconseguir resultats en funció de la proposta i les intencions prèvies.

Diferenciar i reconèixer els processos, tècniques i estratègies i materials en imatges de l'entorn audiovisual i multimèdia.

3r

Estudi i experimentació a través dels processos, tècniques i procediments propis de la fotografia, el vídeo i el cinema i la utilització de recursos TIC per investigar i produir narratives i discursos audiovisuals i en format multimèdia.

Utilització dels recursos TIC per a la recerca i creació d'imatges.


Connexions amb altres matèries
  • Tecnologies: Ús de recursos i materials, especialment les TIC, per investigar i produir discursos plasticovisuals.

Representar objectes i idees de forma bidimensional i tridimensional aplicant tècniques gràfiques i plàstiques i aconseguint resultats concrets en funció d'uns objectius i intencions determinats.

Elaborar i participar, activament, en projectes de creació cooperatius, bidimensionals, tridimensionals i visuals i audiovisuals.

Realitzar activitats artístiques seguint el processos de creació adequats a les propostes i demostrar interès i iniciativa, creativitat i imaginació.

4rt (opt)

Aplicació de les tècniques multimèdia a l'edició d'imatges estàtiques i animades, a la interactivitat i a l'elaboració de propostes multidisciplinàries.

Aplicació de la imatge fixa i animada i recursos de les TIC en les creacions multimèdia.


Connexions amb altres matèries
  • Tecnologies: Ús de recursos TIC en la creació, elaboració i difusió de produccions artístiques.
Utilitzar recursos TIC en el camp de la imatge fotogràfica, el disseny, el dibuix assistit per ordinador i l'edició videogràfica.
Elaborar produccions multimèdia, videogràfiques i fotogràfiques utilitzant les tècniques adequades a cada mitjà tecnològic.
Indicadors
  1. Realitzo fotografies amb els diversos dispositius digitals que tinc a l'abast. (2.1)
  2. Sé connectar els dispositius digitals a l'ordinador per traspassar-hi imatges i recuperar informació. (5.1)
  3. Realitzo còpies de seguretat de les dades més importants. (2.3)
  4. Sé descarregar-me imatges d'Internet. (3.1)
  5. Enregistro petits fragments de vídeo amb els dispositius digitals que tinc a l'abast. (5.2)
  6. Tinc cura de l'ús que faig de les imatges que em descarrego d'Internet, respectant-ne la propietat intel·lectual. (1.4)
  7. Faig un ús responsable de les imatges que enregistro. (1.4)
  8. Elaboro petites històries combinant una o més imatges fixes. (8.2)
  9. Conec diversos serveis a Internet d'on puc obtenir i compartir imatges, i sé consultar-los de forma àgil i adequada. (3.1)
  10. Utilitzo diverses eines web i aplicacions informàtiques per a l'edició i retoc d'imatges digitals. (5.2)
  11. Se crear una nova imatge a partir de la combinació d'altres imatges existents. (5.2)
  12. Conec els diversos formats d'imatge digital fixa que existeixen i sé com convertir-los entre ells. (5.2)
  13. Conec els diversos formats de vídeo digital. (5.2)
  14. Afegeixo imatges convenientment tractades en els documents de text que elaboro i demés presentacions. (4.3)
  15. Realitzo petites edicions d'imatges en moviment. (8.2)
  16. Sé escanejar una imatge i afegir-la en un document. (5.1)
  17. Sé traspassar imatges des del meu ordinador cap als diversos dispositius digitals que tinc. (5.1)
  18. Sé com obtenir imatges des d'internet o des d'un CD o DVD. (5.1)
  19. Sé fer una captura de pantalla de l'ordinador. (5.1)

 



Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons. [Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada]
Llicenciat sota la Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License