2000s

 Mentre que el segle XXI començava amb un renaixement de la comèdia musical a Broadway, no podem dir el mateix del cinema musical. El primer a arribar fou Loves Labour's Lost (2000), una adaptació de l’obra de Shakespeare amb Kenneth Branagh al davant ambientada a l’Europa de 1930s i amb música de Cole Porter, Irving Berlin i Gershwin. El director britànic Mike Leigh aconseguí força èxit amb Topsy Turvy (2000), una adaptació de l’obra El Mikado de Gilbert i Sullivan.

L’èxit no convencional de l’Off-Broadway Hedwig and the Angry Inch (2001) va triomfar amb la seva estrella original i co-creador John Cameron Mitchell. Aquesta obra va demostrar que musicals alternatius podien arribar a aconseguir audiències comercials.

Aquell mateix any Moulin Rouge (2001) atrapà la imaginació de milions d’espectadors amb una història d’amor amb imatges de ritme trepidant. Dirigit per Baz Luhrmann i coprotagonitzat per Nicole Kidman i Ewan MacGregor el film fou el primer èxit musical real del nou segle.

El cinema musical s’endintrà en un nou territori amb 8 Mile (2002), el primer film amb una banda sonora de hip-hop que formava part d’una trama. La pel·lícula va fascinar al públic adolescent, tant per la banda sonora com pel protagonista: Eminem, en una història semiautobiogràficad’un rapper blanc que intenta fer-se un nom en una cultura musical negra.

I quan tothom en el negoci de l’espectacle creia que el cinema musical tradicional era una causa perduda, arriba la versió cinematogràfica de Chicago (2002) sota la direcció de Rob Marshall, amb intèrprets tan destacats com  Catherine Zeta-Jones, Renee Zellweger i Richard Gere. La pel·lícula rebé 6 estatuetes.

Una sèrie de petites produccions independents van demostrar que musicals originals encara eren viables en el món del cinema. El més destacat és Camp (2003), situat en la vida d’uns adolescents en un camp d’estiu, basat en les pròpies experiències del seu director, Todd Graff. Alguns temes eren extrets de coneguts números musicals passats.

El 2004 s’estrena De-Lovely (2004), una proposta biogràfica sobre el compositor Cole Porter, interpretat de forma intel·ligent per Kevin Kline. El 2005 arriba l’adaptació cinematogràfica del conegut musical d’Andrew Lloyd WebberPhantom of the Opera (2005), així com també el mateix any arriben al cinema els èxits de Broadway The Producers i Rent.

L'apassionat Tango de Roxanne, de la pel.lícula Moulin Rouge.

TORNAR A L'ÍNDEX

 

Gèneres del musical

TEATRE MUSICAL

CINEMA MUSICAL

1920s

1930s

1940s

1950s

1960s

1970s

1980s

1990s

2000s

AUTORS

Cole Porter

Leonard Bernstein

Andrew Lloyd Webber

EL MUSICAL A CATALUNYA

Dagoll Dagom

Fotograma de la pel.lícula Moulin Rouge

 

Caràtula de la pel.lícula 8 mile, amb Eminem

 

Caràtula de la pel·lícula Chicago

 

Fotograma de la pel·lícula Phantom of the opera

 

Caràtula de la pel·lícula Rent