LA LLANA

Tipus de fibra: Natural.

Origen: Animal (ovella o moltó)

Composició: Proteïna del pèl.

Obtenció de les fibres: Esquilada abans o després de sacrificar als animals, rentat, eixugat, cardat, (a vegades pentinat ) i filat. El pentinat es fa quan la fibra de la llana és llarga i prima.

Característiques: Tenen un diàmetre de 20-25 micres i una llargària entre 55 i 150 mm. El color és, gairebé sempre, blanc però això depèn de l'edat i la raça de l'animal. La fibra és molt arrissada i poc resistent. És aïllant, tèrmica, elàstica, higroscòpica i manté una humitat del 13%. Són confortables en climes frescos i humits i van molt bé per fer peces de roba personals. A les arnes els hi agrada molt menjar llana, per això cal protegir-la quan és a l'armari.

Aplicacions:

- En teixit de punt: mitjons, bufandes, jerseis, guants, gorres.

 - En feltre: moquetes, barrets, teixits industrials...

- En teixit de calada hi ha de dos tipus:

  D'estam: pantalons, faldilles, jaquetes ...

  De carda: abrics, americanes, vestits de novetat de senyora, mantes...

 

 

bens

 

 

 

 

cistell2.jpg

 

 

 

mostres.jpg

LA SEDA

cuc de seda

 

 

 

 

 

 

capoll

 

 

 

 

 

 

 

objecte de seda

Tipus de fibra: Natural

Origen: Animal (cuc de seda) "Bombix Mori"

Composició: Proteïna segregada pel cuc (Fibroïna i sericina).

Obtenció: El cuc de seda fa el capoll. Desfent-lo, s'obté un filament de 400 a 1500m.

La seda és una fibra tèxtil natural que es produeix quan la bava que segrega el cuc de seda de manera continua entra en contacte amb l'aire, se solidifica i forma un filament molt fi i de gran longitud (de 500 a 1500m.).

Hi ha una gran varietat d'insectes que produeixen seda al final del seu creixement larval. Però a nosaltres ens interessa el "cuc de seda".

De fet no és pas un cuc; és una eruga ja que el cuc és l'insecte que és caracteritza per no tenir potes i moure's arrossegant-se, però nosaltres continuarem dient-li cuc de seda.

És l'únic cuc que és domèstic i no pot viure en estat salvatge, perquè les formigues se'l menjarien de seguida, si visques a la morera.

L'única cosa que menja és la morera.

Obtenció de fil o filatura: Primer s'ofega el cuc perquè no foradi el capoll; a continuació es fa el debanatge, torçat i retorçat del filament. Després té lloc el descruatge, blanqueig i, si s'escau, el tint dels fils.

Obtenció de la tela o tissatge: En teixits de calada (fets en el teler) es fan robes llises i laborades, damassos, espoli-mats...

En gènere de punts es fan blondes, gases, mitges...

Propietats de les fibres i dels teixits: La fibra i el fil de seda és molt resistent, llis, i molt brillant. Es descompon a 170º C i quan es crua (quan surt del debanatge) té un tacte aspre i cruixent. Els teixits són molt resistents, aïllants i amb una bona presència, molt suaus i lluents.

Aplicacions: Articles de luxe com llenceria fina, roba interior, bruses, camises, fulards, vestits de dona i actualment d'home.

Per a la llar es fan robes per a tapisseria i decoració. Antigament s'hi feia la indumentària litúrgica, així com algunes peces de la indumentària tradicional i també els paracaigudes.