Tastet d'oficis Falset

Tastet d’oficis de Falset

L’expliquen els mateixos alumnes tot fent un programa radiofònic

-Aquest any al nostre Institut hem començat els Tastets d’oficis

-Què són?

-És el primer any que es fa al nostre Centre i aquest curs, els dijous a la tarda anem tots els alumnes de l’aula oberta a diferents empreses del poble a fer un tastet dels diferents oficis.

-Sabíeu que ja fa tems aqueta activitat es volia fer al nostre institut?. Però abans s’ hagut d’aclarir bé tota la paperassa i signar els diferents convenis entre el Departament d’Educació, l’Ajuntament de Falset i les empreses que hi participen.

-Només hi participen 9 alumnes del Centre, tots nosaltres que som de l’aula oberta i dos alumnes de quart d’ESO.

-Cadascú de nosaltres estem en una empresa diferent, al principi això d’estar sols ens imposava una mica, però ara ja ens hem acostumat. Mentre estem fent els Tastets ens venen a veure la Maria i el --Victor, que són els nostres professors de l’institut , ells sempre pregunten si tot va bé o si hi ha algun problema.

-Jo mai he tingut cap problema, m’agrada molt el lloc on vaig. Voleu saber quins tipus de tastets fem?

-Anem a dues fusteries, dos tallers de cotxes, un electricista, un cuiner i un restaurant . Ara us explicarem què es el que fem i que ens agrada més de cada tastet.

- Comencem per l'Adrià i l’Edgar, que tots dos fan el mateix ofici, però en empreses diferents

Quin tastet feu vosaltres?

-L’Adrià i jo fem un tastet de mecànica de vehicles. Jo estic al taller Joper, davant de la benzinera.

- I jo estic al taller Galceran , davant de l’escola de Falset. Vaig triar el taller perquè de totes les propostes que hi havia era la que més m’atreia ,la veritat és que m’ha agradat molt

- Quines tasques feu al taller?

- De tot una mica, per exemple en xapa i pintura, ajudo a preparar el cotxe abans de pintar-lo, però si el cotxe té un bony cal posar-li massilla i lijar-lo També ajudo a fer canvis de neumàtics.

- Jo també faig de tot una mica, canvi d’oli de motor, canvi de rodes, tot el que pot suposar preparar un cotxe per la ITV.

- Us agrada fer totes les tasques que us diuen, o n’ha ha alguna que no us agrada gens?

- A mi m’agrada tot el que faig ja que la mecànica é s una cosa que la porto dintre i m’agrada molt, el que més m’agrada és la mecànica interior, vull dir dintre del motor, els pistons i tot això, també m’agrada el manteniment del cotxe la xapa i la pintura.

- A mi, en general m’agrada tot, però revisar la pressió dels neumàtics, és una mica avorrit

- Adrià, al taller hi ha alguna dona mecànica?

No n’hi ha cap i em sembla que no hi ha gaires dones mecàniques, potser perquè ha estat un ofici més homes, a veure si comença a canviar?

-Edgar, tu et vas comprar una moto nova aquest Nadal passat , t’atreviries a arreglar-la tot sol si tinguessis algun problema mecànic? Creus que et faria falta ajuda?

- La veritat és que ja l’he arreglat, tot sol i me n’he en sortit, ara per exemple he hagut de tensar una cadena.

- I tu, Adrià, quines coses t’atreviries a arreglar en un cotxe tot sol?

- Doncs, canviar les rodes i l’oli del motor.

- Ara anem pel Marius i el Luis, que tots dos van triar fusteria. Què en peseu dels Tastets d’oficis?

- Jo opino que estan molt bé, aprenem moltes coses que no sabíem del mon laboral, jo vaig a mobles i decoració Barceló.

- Jo faig fusteria la DM2, allí fan mobles, finestres , portes,decoració de mobles.

- A la meva fusteria fan finestres, taules , cadires i tenen una exposició i també preparen coses que la gent vol, ah i també fan jocs per escoles.

- I tu fas tot això?

- No, home, no a mi m’ensenyen com fan finestres, i com funcionen les màquines, i també em deixen passar el paper de vidre.

- Jo ajudo a passar el paer de vidre, tallo fusta , faig forats i prenc mides.

- I a tu, Carla, t’agradaria treballar en un returant de gran?

- Potser sí, la meva mare té un bar i és una feina que ja coneixia una mica. Estic a la cuina i a part d’aprendre les tasques més bàsiques com tallar pa i tallar pomes,quan hi ha més temps m’ensenyen a fer postres i això m’agrada molt.

- Quin és el teu plat preferit?

- El còctel de gambes.

- I t’atreviries a preparar-ho tu sola?

- I tant que sí.

- Am, que ens faràs agafar gana, venga ara anem per el Joan que com ell fa l’ofici d’electricista ara ens farà saltar el ploms.

- En quina empresa realitzes el tastet?

- Estic amb l’electricista de l?Ajuntament.

- I quin tipus de feines aprens?

- Pues canviar bombetes del poble que estan foses, penjar i despenjar els llums de Nadal del poble, canviem els endolls , passem els cables al llocs que cal.

- On ho realitzes, tot això, aquetes feines?

- Al poble.

- Què t’agrada més de tot el que fas?

- Tot m’agrada igual.

- Creus que és una feina que comporta un riscs?

- No perquè es prenen les mesures de seguretat necessàries.

- Creus que fer d’electricista és el teu futur professional?

- No , com ja he dit m’agradaria fer de forestal.

- Doncs ja us hem dit moles coses dels tastets, però ara voldríem saber que en pensa de tot això la senyora Conxita Pujol, regidora de cultura, educació joventut i area social de l’Ajuntament de Falset.

(…)

- Per què va decidir col·laborar amb els tastets d’oficis ?

- Jo penso que hi han poques possibilitats s pel joves com vosaltres s i que en algun moment han perdut el fil. Penso que poques vegades torna a passar que el nen o la persona que deixa d’estudiar, o que temps endarrere haguessin pogut fer una carrera , fent això potser ell s’activa, es motiva i després de fer el tastet potser li venen ganes d’estudiar un ofici de veritat o perquè no, desprès un acarrera.

- Com li agradaria que fossin els resultats d’aquesta activitat per part dels alumnes.

- M’agradaria que us hagués agradat, sobretot el fet de treballar amb una persona que si dedica, amb una persona que és de l’ofici i us pot ajudar amb tot que ell sap i que conegui oficis , que hi ha feines molt mancades , hi ha feines que estan més ben pagades que una de mestre.

(…)

-I per acabar us direm la nostra valoració dels tastets d’oficis: Els tastets d’oficis en han agradat molt perquè així en fem una idea de com són les diferents feines i veiem si ens agradat treballa r d’això en el futur.

- Aquest experiència ens ajuda a veure com s’ha de treballar en una empresa , quines normes hi ha com és la relació amb els companys de feina.

- Així quan comencem a treballar ja no ens vindran tantes coses de nou.

- El fet de realitzar els tastets ens ha fet reflexionar sobre la importància d’acreditar l’ESO, per tal de poder treballar en l’a`àmbit que ens agradi més.

- Cara l’any vinet ens agradaria continuar amb l’experiència del tastet d’oficis, però creiem que caldria ampliar-ho a dues tardes a la setmana.