Inici
NeolÝtic
MesopotÓmia
Egipte
Creta
Micenes
GrŔcia
Roma
PaleocristiÓ
Bizanci
Islam
Art cristiÓ
AsturiÓ
MossÓrab
RomÓnic
G˛tic
Renaixement
Quattrocento
Cinquecento
Barroc
Rococˇ
Neoclassicisme
Segle XIX
Urbanisme
Estils hist˛rics
El ferro
Escola de Chicago
Modernisme
Segle XX
Racionalisme
Organicisme
La postguerra
Estil tardomodern
Postmodernisme
Arquitectura actual

Arquitectura islÓmica

L'islam es va estendre entre l'Indus i la penÝnsula IbŔrica. Es basava en la religiˇ monoteista fundada per Mahoma a l'ArÓbia. L'expansiˇ islÓmica va ser de tipus militar i, atŔs que al principi fou encapšalada per un poble de pastors n˛mades, les seves manifestacions artÝstiques deriven de la fusiˇ dels elements que van anar adoptant de les cultures sedentÓries amb quŔ es van relacionar.

Els musulmans fundaren poques ciutats, ja que preferien assentar-se en les ja existents, les quals marcaven amb la seva empremta: construcciˇ de mesquites; importÓncia del centre comercial (basar); complicada xarxa de carrerons; habitatges amb murs cecs i patis interiors. Sˇn edificis importants els palaus califals (o emirals), situats al costat de la mesquita, perquŔ el califa Ús alhora el cap polÝtic i religiˇs de la comunitat.

Al voltant d'un pati es distribueixen les estances p˙bliques i privades (l'Alhambra de Granada Ús l'exemple mÚs bell i sumptuˇs que es conserva a Occident). TambÚ tenen prou importÓncia les residŔncies campestres dels monarques, com ara la de Medina Azahara, prop de C˛rdova.

La madrassa (escola alcorÓnica) Ús un altre edifici important associat a la mesquita. Altres mostres de l'arquitectura islÓmica sˇn els hospitals, els caravanserralls, els banys p˙blics i els mausoleus.

La gran mesquita de Damasc (principi del segle VIII) Ús el prototip de mesquita. La de C˛rdova Ús una de les mostres mÚs belles de l'arquitectura islÓmica; la seva sala d'oraciˇ Ús hip˛stila (de columnes), coberta amb arcs de ferradura en els quals alternen dovelles de dos colors amb materials diferents (vermell, maons; blancs, pedra). Els fusts i els capitells de la mesquita de C˛rdova es van extreure en bona part de construccions romanes anteriors. Les mesquites d'Anat˛lia (a l'actual Turquia) sˇn molt diferents de les occidentals; hi Ús destacable l'˙s de la c˙pula de reminiscŔncies bizantines.

[qŘestionari]