Inici
NeolÝtic
MesopotÓmia
Egipte
Creta
Micenes
GrŔcia
Roma
PaleocristiÓ
Bizanci
Islam
Art cristiÓ
AsturiÓ
MossÓrab
RomÓnic
G˛tic
Renaixement
Quattrocento
Cinquecento
Barroc
Rococˇ
Neoclassicisme
Segle XIX
Urbanisme
Estils hist˛rics
El ferro
Escola de Chicago
Modernisme
Segle XX
Racionalisme
Organicisme
La postguerra
Estil tardomodern
Postmodernisme
Arquitectura actual

Arquitectura mesopotÓmica

Es tracta d'una societat molt jerarquitzada, al cim de la qual es troba el rei i sacerdot. Per aquesta raˇ el temple dedicat a la divinitat tutelar Ús el centre administratiu de la ciutat mesopotÓmica. Les terrasses aixecades i les torres-temple (ziggurats) caracteritzen l'arquitectura religiosa. Sembla que el mÚs gran fou el de Babil˛nia, la llegendÓria torre de Babel.

El palau i les muralles sˇn els altres elements distintius de la ciutat.

A MesopotÓmia no hi ha pedra. Per aix˛ la construcciˇ es fa amb maˇ d'argila assecat al sol (tova) i maˇ cuit. Els murs sˇn massissos i cecs (Ús a dir, sense cap obertura).

L'escassa sumptuositat dels materials obliga a revestir els murs amb cerÓmica cuita, incrustada com si fossin tascons a les toves. TambÚ s'utilitza la cerÓmica vidrada acolorida, com a la monumental porta d'Ishtar.

Tant els palaus com les cases s'articulen al voltant d'un pati; en canvi, els exteriors sˇn gairebÚ cecs. Les cobertes de les naus sˇn planes i en terrassa. Per cobrir les llums (entrades i finestres) s'empra l'arc i la volta. La forma dominant Ús el cub, cosa que dˇna una gran pesantor al conjunt, nomÚs alleugerida per l'esglaonament dels edificis.

[qŘestionari]