Inici
Neolític
Mesopotàmia
Egipte
Creta
Micenes
Grècia
Roma
Paleocristià
Bizanci
Islam
Art cristià
Asturià
Mossàrab
Romànic
Gòtic
Renaixement
Quattrocento
Cinquecento
Barroc
Rococó
Neoclassicisme
Segle XIX
Urbanisme
Estils històrics
El ferro
Escola de Chicago
Modernisme
Segle XX
Racionalisme
Organicisme
La postguerra
Estil tardomodern
Postmodernisme
Arquitectura actual

Arquitectura mesopotàmica

Es tracta d'una societat molt jerarquitzada, al cim de la qual es troba el rei i sacerdot. Per aquesta raó el temple dedicat a la divinitat tutelar és el centre administratiu de la ciutat mesopotàmica. Les terrasses aixecades i les torres-temple (ziggurats) caracteritzen l'arquitectura religiosa. Sembla que el més gran fou el de Babilònia, la llegendària torre de Babel.

El palau i les muralles són els altres elements distintius de la ciutat.

A Mesopotàmia no hi ha pedra. Per això la construcció es fa amb maó d'argila assecat al sol (tova) i maó cuit. Els murs són massissos i cecs (és a dir, sense cap obertura).

L'escassa sumptuositat dels materials obliga a revestir els murs amb ceràmica cuita, incrustada com si fossin tascons a les toves. També s'utilitza la ceràmica vidrada acolorida, com a la monumental porta d'Ishtar.

Tant els palaus com les cases s'articulen al voltant d'un pati; en canvi, els exteriors són gairebé cecs. Les cobertes de les naus són planes i en terrassa. Per cobrir les llums (entrades i finestres) s'empra l'arc i la volta. La forma dominant és el cub, cosa que dóna una gran pesantor al conjunt, només alleugerida per l'esglaonament dels edificis.

[qüestionari]