Pla d'Estudis
 
Especialitats
 
Equipaments
 
Accés
Finalitat dels Estudis
Horari i Temporalització
Titulació
Assignatures
Convalidacions
Formació Complementaria
Document Gràfic
Arqueologia
Pintura
Escultura
Organització
 
Aules i Tallers
Biblioteca
Bar
   
   
 
Requisits
Admissió Alumnes
Accés Directe
Proves d'Accés(exemples)
Inscripcions
 
Erasmus pràctiques  

INFORMACIÓ GENERAL DEL PROGRAMA ERASMUS

INTRODUCCIÓ

ERASMUS és un programa de la Unió Europea en l’àmbit de l’educació superior, que té com a objectiu principal fomentar la mobilitat acadèmica als estudiants entreles Universitats i Institucions d’Ensenyaments Superiors dels 27 països de la Unió Europea o altres països associats al programa (Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Turquia i Suïssa). Permet l’estada en una altra Universitat o Centre d’Ensenyament Superior i el posterior reconeixement dels estudis cursats a l’estranger.

L’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC), compta amb una Carta Erasmus amb la modalitat Extended, que permet realitzar tant beques Erasmus per estudis com per pràctiques amb les Universitats o Centres d’Ensenyaments Superiors que té signat conveni.

Els estudis a l’estranger permeten la interacció a nivell educatiu, lingüístic i cultural i són una experiència d’aprenentatge global que l’ESCRBCC pretén potenciar cada cop més.

MOBILITAT D’ESTUDIANTS EN PRÀCTIQUES

OBJECTIU

Les pràctiques Erasmus consisteixen en l’estada, durant un període de temps determinat, en una empresa o organització d’un altre país participant, i tenen la finalitat de contribuir a què les persones s’adaptin a les exigències del mercat laboral a escala comunitària, desenvolupin aptituds específiques i millorin la seva comprensió de l’entorn econòmic i social del país que els acull, alhora que adquireixen experiència laboral i practiquen l’idioma.

Els ajuts tenen com a finalitat contribuir a sufragar les despeses addicionals derivades de la mobilitat dels estudiants a l’estranger (principalment despeses de viatge i manutenció).

DURADA I DOTACIÓ ECONÒMICA

Les beques són d’un mínim de 3 mesos de durada (12 setmanes) i un màxim de 12 mesos.

L’ajut econòmic aproximat és d’uns 300 €/mes.

SISTEMA DE TRANSFERÈNCIA DE CRÈDITS

Per a fomentar la mobilitat, l’ESCRBCC segueix les directrius de la Comissió Europea i dona ple reconeixement als estudis realitzats en altres institucions que formen part de la Unió Europea mitjançant el sistema de reconeixement de crèdits ECTS.

La legislació que ho regeix és:

  • Article 4 (RD 1614/2009, BOE 259 – 27.10.2009), per el que s’estableix l’ordenació dels ensenyaments artístics superiors regulades per la Ley Orgánica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació, on es defineix la implementació dels crèdits europeus per als estudis.
  • Resolució EDU/3777/2010, de 17 de novembre (DOGC 5765 – 29.11.2010), per la que s’aprova amb caràcter transitori el pla d’estudis de grau dels ensenyaments artístics superiors de conservació i restauració de béns culturals de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.

L’ESCRBCC té un Pla d’Estudis amb les assignatures en crèdits ECTS, i un protocol intern de reconeixement de crèdits aprovat pel Consell Escolar, on s’estableixen els criteris i es proposa els formularis de petició i aprovació (veure .pdf).

Si l’alumne, per la raó que sigui, realitza més crèdits dels que se li pot reconèixer, aquests seran afegits al Suplement Europeu al Títol.

POLÍTICA LINGÜÍSTICA

La cinquena competència transversal dels Ensenyaments Artístics Superiors especifica que els titulats, al finalitzar els estudis, han de comprendre i usar, al menys, una llengua estrangera (RD 635/2010 - BOE 137 - 5.06.2010).

És molt important tenir coneixements de la llengua del país d’acollida, tant si les classes s’imparteixen en aquest idioma, com si s’imparteixen en anglès. Cal recordar que un dels objectius de l’Erasmus és l’aprenentatge de la cultura del país i del seu idioma, obrint camps professionals nous.

Es recomana que el nivell de competència lingüística sigui, al menys equivalent al nivell B1 del Mercat Comú de Referència per a les Llengües (MERC), del Comitè d’Educació del Consell d’Europa (equivalent al nivell d’usuari independent) (veure .pdf).

Per això es posa a disposició dels alumnes unes taules d’equivalència de titulacions (veure .pdf).

Els alumnes que vulguin participar en un intercanvi Erasmus, han de presentar un certificat on acrediti un coneixement bàsic de la llengua del país d’acollida.

Algunes Universitats o Institucions d’Educació Superior ofereixen als estudiants estrangers cursos d’idiomes gratuïts o a baix preu, per tal de millor les seves capacitats lingüístiques. Normalment s’ofereixen just abans de començar el curs Erasmus i la inscripció es realitza omplint un formulari. També ofereixen cursos durant l’estada, que poden ser reconeguts com a crèdits optatius.

Es recomana la inscripció als cursos d’idiomes organitzats per l’EOI (Escola Oficial d’Idiomes). http://phobos.xtec.cat/eoi/

També hi ha l’opció dels cursos de l’EILC (Erasmus Intensive Language Courses).

Aquests cursos permeten als estudiants Erasmus desenvolupar-se socialment i acadèmica als països d’acollida amb llengua minoritària abans de l’inici de la seva estada, donant-los la possibilitat d’estudiar l’idioma del país d’acollida.

  • Hi ha cursos de tots els idiomes, menys de les llengües majoritàries (anglès, francès o alemany).
  • Cada curs consta d’un mínim de 60 hores de docència (amb possibilitat d’ésser reconegudes) i té dos nivells: iniciació i intermedi.
  • La durada mitjana és de 4-6 setmanes però varia segons el país i el nivell de coneixement de l’idioma de l’estudiant.
  • Els estudiants seleccionats per participar als cursos no han de pagar matrícula.
  • La Comissió Europea mitjançant l’Agència Nacional Erasmus del país d’origen de l’estudiant (Organismo Autónomo Programas Educativos Europeos, OAPEE) pot concedir un ajut suplementari a l’estudiant una vegada certificada la realització del curs. http://www.oapee.es/oapee/inicio/pap/erasmus/EILC.html

QUI POT SOL·LICITAR UNA BECA ERASMUS-PRÀCTIQUES?

Podrà sol·licitar una beca de pràctiques Erasmus l’alumnat de l’ESCRBCC que estigui matriculat al segon curs comú o a 3r i 4rt curs de qualsevol especialitat.

REQUISITS DE LES ESTADES

Les estades s’han de dur a terme en empreses, centres de formació, centres d’investigació o organitzacions d’altres països de la Unió Europea, que puguin oferir llocs de pràctiques adaptats al perfil professional de l’alumnat participant.

Les estades s’hauran de desenvolupar durant el curs 2013-2014 (del 01 de juny de 2013 i tornant no més tard del 30 de setembre de 2014).

  • Els alumnes que estiguin cursant 2n curs comú o 3r curs d’especialitat hauran de realitzar les pràctiques a l’estiu, fora del calendari escolar (p. ex: del 15-06-13 al 15-09-13).
  • Els alumnes que estiguin cursant 4rt curs d’especialitat podran realitzar les pràctiques a partir del mes de maig (p. ex: 01-05-14 al 31-07-14).

Les característiques bàsiques de les pràctiques són:

  • La institució d’ensenyament superior d’origen ha d’atorgar el seu ple reconeixement al període de pràctiques realitzades a l’estranger.
  • L’estudiant ha de rebre un acord de formació relatiu al programa del període de pràctiques. Aquest acord ha de ser aprovat per la institució d’educació superior d’origen, l’organització d’acollida i pel beneficiari.

PROCEDIMENT DE SOL·LICITUD

L’alumne, haurà de cercar les empreses on es desenvoluparan les pràctiques. En aquesta recerca pot estar recolzat pels tutors de pràctiques, que seran també qui faran posteriorment el seguiment i la gestió.

És molt desitjable que l'alumne faci un document digital amb el seu currículum i la seva motivació personal, per enviar a les empreses durant la cerca. Tots els documents es presentaran també en l'idioma del país de destinació o en anglès.

Abans de presentar la sol·licitud, l'alumne ha de tenir l'acceptació de l'empresa on realitzarà les pràctiques.

DOCUMENTACIÓ PER LA SOL·LICITUD

  • Presentació de l’imprès de sol·licitud a la secretaria de l’ESCRBCC (El document es troba en paper a la secretaria de l’Escola o veure pdf).
  • Projecte educatiu de l'estada proposat per l’empresa.
  • Currículum europeu (Europass). http://europass.cedefop.europa.eu
  • Documents que acreditin el coneixement d'idiomes (si s'escau).
  • Carta de motivació.
  • Dades bancàries.
  • Fotocòpia del DNI o passaport.

CRITERIS DE SELECCIÓ

Aprovat pel Consell Escolar de l’ESCRBCC, en sessió del 29 de gener de 2013.

Es valoraran els aspectes següents, ordenats de major a menor importància:

  • Interès de l’empresa on es desenvoluparan les pràctiques.
  • Interès del projecte o intervenció en què participarà l’alumne.
  • Tenir coneixements a nivell de conversa de l'idioma del país que es pretén visitar o de l'anglès (el no tenir-los NO serà motiu d’exclusió del procediment).
  • Qualificacions de l’expedient acadèmic i valoració per part del professorat de l'actitud i responsabilitat de l'alumne.

RESOLUCIÓ DE LA CONVOCATÒRIA

La resolució de la convocatòria es comunicarà personalment als alumnes seleccionats.

Els alumnes seleccionats i els seus tutors de pràctiques es comprometran a conèixer les bases de la convocatòria i els seus annexos, a complir amb tots els requisits administratius i fer el seguiment de les pràctiques a les que fa referència aquesta convocatòria.

TERMINI DE PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS

Les sol·licituds es podran presentar no més tard de finals del mes de genera la secretaria de l’ESCRBCC.

MÉS INFORMACIÓ:

1. Podeu consultar el fulletó informatiu de les pràctiques en empresa de la OAPEE (veure pdf)

2. Podeu consultar informació general de les pràctiques Erasmus al web de la OAPEE.

http://www.oapee.es/oapee/inicio/pap/erasmus/estudiantes-para-practicas.html

http://www.oapee.es/oapee/inicio/pap/erasmus/estudiantes-para-practicas/guia-de-solicitud.html

3. Podeu adreçar-vos a la Coordinació Erasmus de l’ESCRBCC:

Lídia Balust Claverol

Horari atenció alumnes primer semestre (curs 2012-2013):

Dilluns: 12-13 h

Dimarts: 10,30 – 11,30 h

Divendres: 11,30 – 12,30 h

Horari atenció alumnes segon semestre (curs 2012-2013):

Dilluns: 11-12 h

Dimecres: 11,30-12,30 h

Divendres: 11-12 h

C/ Aiguablava 109, 08033- Barcelona

Tel: 93-3546992 – Fax: 93-2762827

e-mail:lbalust@xtec.cat - escrbcc@xtec.cat

www.xtec.cat/escrbcc