Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
3.2.- ADDITIUS AUTORITZATS
   

Per tal de facilitar l'informació es fa un agrupament dels additius seguint la mateixa classificació del Codi Alimentari Espanyol. Dins dels grups, s'intenta coordinar l'ordenació que estableix la Comunitat Europea per elaborar les Directives del Consell, amb la qual estableix la Legislació Espanyola per dictar les Normes Tècnico-Sanitàries i les llistes positives d'additius autoritzats. Els additius autoritzats i que poden introduir-se i trobar-se en els diferents aliments són:

         -Substàncies que modifiquen els caràcters organolèptics:
                  -Colorants
                  - Agents aromàtics
                  - Reforçadors de sabor i olor
                  - Edulcorants artificials

         - Estabilitzadors de l'aspecte i caràcters físics:
                  - Antiespesseïdors
                  - Emulgents
                  - Antiescumants
                  - Gelificants

         -Substàncies que eviten alteracions químiques i biològiques:
                  - Antioxidants
                  - Conservadors

         - Correctors dels aliments:
                  - Ceres i resines
                  - Plastificants
                  - Desemmotlladors
                  - Coadjuvants tecnològics
                  - Reguladors del PH

Additiu

Funció

Exemples

 

Conservadors

Protegir l’aliment de les alteracions biològiques naturals

Àcid Sòrbic (E-200)

Àcid Benzoic (E-211)

Antioxidants

Fer més lenta la descomposició dels aliments

Àcid Ascòrbic (E-300)

Tocoferol (E-306)

Estabilitzants

Inhibir reaccions químiques

-----

Espesseïdors

Augmentar la densitat i viscositat dels aliments

-----

Gelificants

Provocar la transformació dels productes en gel

Alginat (E-401)

Polifosfats (E-450)

Reguladors PH

Estabilitzar l’acidesa i alcalinitat dels productes

Carbonat sòdic (E-500)

Àcid cítric (E-330)

Colorants

Actuar en la conservació del color dels aliments

Caramel (E-150)

Betacarotè (E-160)

Clorofila (E-140)

Quinoleína (E-104)

Gasificants

Incorporar CO2 a la massa

CO2 (E-290)

Potenciadors del gust

Intensificar el gust dels aliments

Gentamat Monosòdic (E-621)

Edulcorants

Ensucrar els aliments

Sucre, mel, sorbitol, xilitol, sacarina (H-6884), ciclamat (H-6880), aspartame

Torna al nivell superior