Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
L'ALIMENTACIÓ
 
 
    Amb igual categoria que la pròpia vida humana, l'alimentació que la sosté dreta és igualment misteriosa i apassionant. Ratifica aquesta afirmació un fet singular: posant sobre la taula els cents de menjars que existeixen a tot el món, només un conté totes les substàncies nutritives que l'organisme humà necessita per viure: la llet materna. A la resta de menjar, d'origen animal i vegetal, industrial i casolà, li faltaran molts o pocs materials dels anteriorment esmentats, que són imprescindibles per a la salut i la vida.
    A partir del moment en què hom deixa de ser un infant lactant, de la mà de la mare comença un bonic projecte de subsistència, que no es podrà abandonar fins a la mort.
    Cadascú comença a ser responsable de l'instint de menjar. Sense dubtes l'instint més definitiu, perquè si no es satisfà adequadament es converteix en una malaltia. És quan a la complexa maquinària del nostre cos li falta la gasolina, i difícilment pot treballar, crear, estimar i somniar.
    Que aixequi, doncs, la mà qui s'atreveixi a posar en dubte l'enorme transcendència que té el fet d'orientar-se bé a la vida per saber menjar.
    Qui pot menjar correctament ni es planteja que això és una cosa imprescindible per la salut, i no fa una dieta variada, menja abusivament i sense seny o no li dóna suficient aliment al cos, tard o d'hora acaba pagant aquesta irracional actuació. I, inexplicablement, és injust que en els països desenvolupats, on sobra la ciència i el menjar, la gent emmalalteix principalment per la seva inadequada alimentació.
    No hi ha un model idèntic de dieta per a tots. L'organisme humà és lo més individual que existeix, i en conseqüència la gana està condicionada per molts factors: l'edat, el sexe, l'estatura, la complexió corporal, la genètica, el tipus d'oci i treball, les preocupacions, la salut i les malalties...
    Aquí comença l'especial toc personal de l'alimentació humana. I aquesta és la magnitud de la seva grandesa: tenir en les teves mans la possibilitat de tractar bé el cos amb tots els aliments que necessiti. Menjar sa és barat i en la varietat no només hi ha el gust sinó també la salut.Torna al nivell superior