Amb
igual categoria que la pròpia vida humana, l'alimentació
que la sosté dreta és igualment misteriosa i apassionant.
Ratifica aquesta afirmació un fet singular: posant sobre la taula
els cents de menjars que existeixen a tot el món, només
un conté totes les substàncies nutritives que l'organisme
humà necessita per viure: la llet materna. A la resta de menjar,
d'origen animal i vegetal, industrial i casolà, li faltaran molts
o pocs materials dels anteriorment esmentats, que són imprescindibles
per a la salut i la vida.
A partir del moment en què hom deixa de
ser un infant lactant, de la mà de la mare comença un bonic
projecte de subsistència, que no es podrà abandonar fins
a la mort.
Cadascú comença a ser responsable
de l'instint de menjar. Sense dubtes l'instint més definitiu, perquè
si no es satisfà adequadament es converteix en una malaltia. És
quan a la complexa maquinària del nostre cos li falta la gasolina,
i difícilment pot treballar, crear, estimar i somniar.
Que aixequi, doncs, la mà qui s'atreveixi
a posar en dubte l'enorme transcendència que té el fet d'orientar-se
bé a la vida per saber menjar.
Qui pot menjar correctament ni es planteja que
això és una cosa imprescindible per la salut, i no fa una
dieta variada, menja abusivament i sense seny o no li dóna suficient
aliment al cos, tard o d'hora acaba pagant aquesta irracional actuació.
I, inexplicablement, és injust que en els països desenvolupats,
on sobra la ciència i el menjar, la gent emmalalteix principalment
per la seva inadequada alimentació.
No hi ha un model idèntic de dieta per
a tots. L'organisme humà és lo més individual que
existeix, i en conseqüència la gana està condicionada
per molts factors: l'edat, el sexe, l'estatura, la complexió corporal,
la genètica, el tipus d'oci i treball, les preocupacions, la salut
i les malalties...
Aquí comença l'especial toc personal
de l'alimentació humana. I aquesta és la magnitud de la
seva grandesa: tenir en les teves mans la possibilitat de tractar bé
el cos amb tots els aliments que necessiti. Menjar sa és barat
i en la varietat no només hi ha el gust sinó també
la salut.