Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
Els aliments
 
El pa, l'arrňs, la pasta i la resta de cereals La llet i els seus derivats
Els peixos i els mariscs Els llegums
Les hortalisses, les verdures i les fruites Els ous
La carn  
 


Tots els aliments són font de diferents nutrients en diferents proporcions. La gran varietat d'aliments que ofereix la naturalesa i les múltiples presentacions i transformacions que la tecnologia actual posa al mercat fan que les nutriòlegs i els dietistes busquin de classificar els aliments en grups per les seves similituds, per tal de simplificar els consells i missatges que transmeten, per exemple:
- per la seva composició nutritiva
- per l'ús a què es destinen
- per l'origen o procedència
- per la seva durada (més o menys moridors)...

Per a la pràctica quotidiana de l'alimentació, es pot emprar una classificació que té en compte la composició nutritiva i agrupa els aliments en sis grups bàsics als quals s'afegeixen dos grups més amb tot allò que, sense un valor nutritiu interessant, té qualitats més o menys gratificant.

- Feculents: pa, patates, arròs, pasta, llegums...
- Carnis: carns, aus, peix, ous, xarcuteria...
- Vegetals crus: hortalisses, fruita i fruita.
- Vegetals cuits: verdura i fruita cuita o en conserva.
- Làctics: llet, iogurt i formatges
- Greixos: Oli, mantega, margarina...
- Productes ensucrats: sucre i derivats.
- Begudes: aigua, sucs de fruites, refrescants, alcohòliques, infusions...

Un cop feta la classificació podria resultar important també destacar els nutrients que ens aporten específicament una sèrie dels aliments i grups ja esmentats.

Torna al nivell superior