Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
La dieta equilibrada
   

       En el camp de la dietètica no hi ha tema més controvertit i discutible que el de fixar unes referències que s'acceptin universalment sobre quina és la dieta òptima per a l'ésser humà. I és que, com he dit abans, cada grup ètnic té un comportament nutricional tan diferent com el seu color de pell i de cabell i els aliments són també molt diferents als diversos llocs del globus.
       Hi ha però, un punt en què tothom està d'acord. Una dieta equilibrada és aquella que conté tots els aliments necessaris per aconseguir el millor estat nutricional. Aquest estat és aquell en el qual l'alimentació cobreix els següents objectius:

              - Aportar una quantitat de nutrients energètics o bé calories que siguin suficients per portar a terme els processos metabòlics i de treball físic necessaris.

              - Subministrar suficients nutrients amb funcions plàstiques i reguladores (proteïnes i vitamines), que no faltin però que tampoc sobrin.

              - Que les quantitats de cada un dels nutrients estiguin equilibrades entre sí i corresponguin a les següents proporcions (que ja he anat explicant en altres apartats referents a les necessitats nutricionals):

                     - Les proteïnes han de suposar aproximadament un 20 % de l'aport                      calòric.
                     - Els glúcids han d'aportar entre un 50 % i un 60 % de l'aport calòric..
                     - Els lípids no han de sobrepassar el 30 % de les calories totals                      ingerides.

       Tots aquests punts semblen molt fàcils d'aconseguir, però encara avui hi ha quatre cinquenes parts de la humanitat que lluiten per tenir una dieta equilibrada.
       Quan s'aconsegueix el primer punt amb una dieta mixta, és bastant fàcil de que el segon es compleixi també, encara que es sol superar.
       Per assegurar-nos de que no patim mancances a la nostra dieta, existeixen taules amb les necessitats mínimes dels nutrients essencials, però resulta difícil ser conscient de quins són els nutrients incluits a cadascun dels aliments que consumim cada dia. Per això hauríem de pesar i anotar detalladament la composició de cada menjar al llarg del dia i després consultar les taules de composició dels aliments per tal de fer alguns càlculs i arribar a una conclusió que ens digui si realment la nostra dieta és equilibrada. (Això és el que intentaré fer jo una mica més tard en l'apartat d'anàlisi de dietes.)
       En quant a les calories que ens ha d'aportar una dieta normal (deixant a part les d'aprimament i les d'engreixar), de les que encara no he parlat, vindrien a ser unes 2000 o 2500 calories, el que passa és que aquest nombre pot variar molt segons l'edat, el sexe, l'activitat física realitzada (al igual que les necessitats nutritives) i s'aconsella de calcular-ho recomanant ingerir unes 40 calories per quilo de pes al dia.
       Una altra cosa molt important i que no m'agradaria deixar-me és que dins dels d'àpats, l'esmorzar és el més important i el que ha de ser més abundant nutricionalment, ja que aquest és el primer que ens aporta les substàncies que necessitarem durant el dia. De la mateixa manera, s'ha de dir que el sopar ha de ser molt més suau i reduit que els altres àpats, ja que després d'aquest, l'única activitat física que realitzarà el nostre cos és dormir.Torna al nivell superiror