En el camp de la dietètica
no hi ha tema més controvertit i discutible que el de fixar unes
referències que s'acceptin universalment sobre quina és
la dieta òptima per a l'ésser humà. I és
que, com he dit abans, cada grup ètnic té un comportament
nutricional tan diferent com el seu color de pell i de cabell i els
aliments són també molt diferents als diversos llocs del
globus.
Hi ha però, un punt
en què tothom està d'acord. Una dieta equilibrada és
aquella que conté tots els aliments necessaris per aconseguir
el millor estat nutricional. Aquest estat és aquell en el qual
l'alimentació cobreix els següents objectius:
-
Aportar una quantitat de nutrients energètics o bé calories
que siguin suficients per portar a terme els processos metabòlics
i de treball físic necessaris.
-
Subministrar suficients nutrients amb funcions plàstiques i reguladores
(proteïnes i vitamines), que no faltin però que tampoc sobrin.
-
Que les quantitats de cada un dels nutrients estiguin equilibrades entre
sí i corresponguin a les següents proporcions (que ja he
anat explicant en altres apartats referents a les necessitats nutricionals):
-
Les proteïnes han de suposar aproximadament un 20 % de l'aport
calòric.
-
Els glúcids han d'aportar entre un 50 % i un 60 % de l'aport
calòric..
-
Els lípids no han de sobrepassar el 30 % de les calories totals
ingerides.
Tots aquests punts semblen
molt fàcils d'aconseguir, però encara avui hi ha quatre
cinquenes parts de la humanitat que lluiten per tenir una dieta equilibrada.
Quan s'aconsegueix el primer
punt amb una dieta mixta, és bastant fàcil de que el segon
es compleixi també, encara que es sol superar.
Per assegurar-nos de que no
patim mancances a la nostra dieta, existeixen taules amb les necessitats
mínimes dels nutrients essencials, però resulta difícil
ser conscient de quins són els nutrients incluits a cadascun
dels aliments que consumim cada dia. Per això hauríem
de pesar i anotar detalladament la composició de cada menjar
al llarg del dia i després consultar les taules de composició
dels aliments per tal de fer alguns càlculs i arribar a una conclusió
que ens digui si realment la nostra dieta és equilibrada. (Això
és el que intentaré fer jo una mica més tard en
l'apartat d'anàlisi de dietes.)
En quant a les calories que
ens ha d'aportar una dieta normal (deixant a part les d'aprimament i
les d'engreixar), de les que encara no he parlat, vindrien a ser unes
2000 o 2500 calories, el que passa és que aquest nombre pot variar
molt segons l'edat, el sexe, l'activitat física realitzada (al
igual que les necessitats nutritives) i s'aconsella de calcular-ho recomanant
ingerir unes 40 calories per quilo de pes al dia.
Una altra cosa molt important
i que no m'agradaria deixar-me és que dins dels d'àpats,
l'esmorzar és el més important i el que ha de ser més
abundant nutricionalment, ja que aquest és el primer que ens
aporta les substàncies que necessitarem durant el dia. De la
mateixa manera, s'ha de dir que el sopar ha de ser molt més suau
i reduit que els altres àpats, ja que després d'aquest,
l'única activitat física que realitzarà el nostre
cos és dormir.