Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
L'engany de les dietes
   

       Com deia abans, posar-se a dieta s'ha convertit en un passatemps per a tothom. Es calcula que uns cinquanta milions d'americans es posaran a dieta aquest any, i mentre uns aconseguiran perdre pes, els experts opinen que només un cinc per cent podrà mantenir la pèrdua de pes durant molt de temps.
       Encara que algunes persones intentin perdre l'excés de pes a base d'exercici, posar-se a dieta és la manera més comú de perdre'l. Diversos estudis mostren que moltes de les persones que es segueixen una dieta consumeixen menys calories, però desafortunadament, aquest simple fet, no farà que obtinguin bons resultats.
       Cada any prop de 8 milions d'americans s'inscriuen en algun programa estructurat per perdre quilos que consisteix en dietes líquides, règims de dietes especials o supervisió mèdica. Però els experts en dietètica sempre prevenen contra les noves dietes, que estranyament tenen un efecte permanent. Es recomana que es segueixi una dieta de molt poques calories només sota vigilància d'un metge pels riscos que aquest fet pot portar. S'aconsella també als consumidors, que no creguin en els plans i productes màgics que comporta una pèrdua de pes duradora, de forma fàcil i sense esforç. Com es pot diferenciar entre la veritat i la mentida davant d'aquests programes i productes prometedors? Sobretot es suggereix indiferència.
       Tot seguit, un recull d'afirmacions fetes per publicistes en anys recents:

       "Perdi pes mentre dorm"
       Perdre pes requereix canvis significatius en la classe d'aliments que menja. Afirmacions per a productes i programes de dietes que prometen pèrdua de pes sense esforç o sacrifici sempre són falses.

       "Perdi pes per sempre"
       Per mantenir la pèrdua de pes es requereix canvis permanents en l'alimentació i la cura de la salut, inclús en l'activitat física. S'ha de ser indiferent davant els productes que afirmen que es podrà perdre pes permanentment o durant molt de temps.

       "El senyor tal ha perdut tants quilos en sis setmanes"
       L'èxit que hagi tingut una altra persona no té cap relació amb la possibilitat del nostre èxit davant el mateix programa. No ens hem de deixar enganyar.

       "Perdi tot el pes que vulgui per només tantes pessetes"
       Com a regla general, la possibilitat de recuperar el pes que s'ha perdut en una dieta creix en relació a la velocitat amb la qual s'hagi perdut el pes. A més a més, perdre pes ràpidament és dolent per a la nostre salut. A menys que es tingui una raó mèdica, no s'han de buscar programes que ens ofereixin una pèrdua de pes ràpida.

       "Descobriment científic... un miracle de la medicina"
       Per perdre pes s'ha de reduir el nombre de calories que s'ingereix i augmentar l'activitat física. Hem d'ignorar les declaracions estranyes que puguin enganyar-nos.

       Amb tot això veiem clarament que hi ha gent que es guanya la vida enganyant als altres i que si realment ens parem a pensar en aquest tipus de programes és impossible que puguin complir tot el que diuen, perquè s'han de complir una sèrie de condicions que van molt més enllà.
       Quan es fa dieta no és aconsellable reduir les calories ingerides d'una forma molt radical, el que s'ha d'aconseguir és agafar uns hàbits alimentaris que siguin els adequats.
       Quan vaig anar a parlar amb la doctora dietista Anna Pibernat i Tornabell, aquesta em va explicar que una dieta havia de ser mentre més llarga millor. Amb això volia dir que quan comencem una dieta s'ha d'acabar convertint en un costum alimentari, per tant, s'ha de perdre pes a poc a poc i de forma contínua i no deixar mai els hàbits alimentaris que hem agafat per tal de no tornar a recuperar els quilos. La doctora em deia també que no és aconsellable perdre més de 2'5 quilos al més perquè el nostre cos podia quedar mancat d'alguns dels nutrients sempre essencials.
       A l'hora d'elaborar una dieta per a un pacient, els dietistes han de tenir en compte moltes qüestions, és per això que no podem caure en qualsevol tipus de trampes semblants a les citades anteriorment, perquè segurament seria perjudicial per a la nostra salut. Abans d'establir-li una determinada dieta a una persona, aquesta és sotmesa a una sèrie de preguntes que permeten al doctor de donar-li la dieta corresponent. Normalment se li sol agafar primer de tot el pes, l'alçada i totes les mides del cos; i seguidament se li plantegen preguntes on es mostrin els seus hàbits alimentaris actuals, la seva raça, la religió, l'economia, la seva filosofia, les ganes que té de fer dieta, els motius pels quals vol fer dieta, el perquè menja... Algunes d'aquestes qüestions ens poden semblar una mica estranyes però si ens parem a pensar, no totes les persones tenen la mateixa economia per a consumir el mateix tipus d'aliments, ni tampoc la mateixa religió, que a vegades no permet uns determinats aliments..., i per tant, cal tenir en compte una quantitat força gran d'aspectes a l'hora de donar a una persona la millor dieta per a ella. Així doncs, podem dir que tots aquests programes i productes miraculosos són irracionals i que essent racionals, mai ens deixarem prendre el pèl de tal manera.

Torna  al nivell superior