Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
Les necessitats alimentàries
 
Què és l'almentació       Els aliments     Necessitats alimentàries  Intoxicacions
 
       Les recomanacions nutritives que sovint se'ns fan tenen un gran valor, i s'han de traduir en una elecció alimentària que faci que les persones aprenguin a menjar de forma sana i racional. Lucille Randoin ho confirmà així, fa ja uns cinquanta anys:             "Alimentar-se no és pas el que la majoria de gent s'imagina: un acte que es pot fer d'una manera capritxosa, instintiva, segons el gust o la temptació del moment, o bé un acte que es fa mecànicament, regularment, per calmar les sensacions penoses de sentir set o fam".
       El paper de l'alimentació no és solament assegurar la perpetuïtat de l'espècie, és assegurar-la sense degeneracions de cap mena, no és solament permetre el treball, és permetre el màxim rendiment de totes les bones activitats que es pot esperar de l'ésser humà; i en el nen, és permetre el desenvolupament normal i harmoniós del cos i construir un terreny sòlid, resistent a les malalties."
       És per això que s'han de conèixer els aliments, la seva composició, possibilitats nutritives i d'utilització, per poder prendre'ls d'acord amb els nostres gustos, costums i economia, ja que hi ha moltes maneres de menjar, però només una de nodrir-se.
       Per cobrir les nostres necessitats alimentàries, i per cobrir a la vegada, les necessitats nutricionals és important menjar diàriament uns determinats aliments essencials. Per facilitar el control d'aquests productes que necessitem ingerir direm que hem de prendre al dia unes determinades racions de cada grup d'aliments que són les següents:

              - Feculents: de 4 a 6 racions
              - Verdures i hortalisses: de 2 a 4 racions
              - Fruites: de 2 a 3 racions
              - Làctics: de 2 a 3 racions
              - Carns i peixos: de 2 a 3 racions
              - Olis vegetals: de 30 a 50 grams

       A tot això cal afegir també que s'ha d'intentar ingerir una mínima quantitat de greixos que no siguin d'origen vegetal, de productes ensucrats i de sal. Una última cosa, però no menys important, que també hem de tenir en compte és l'aigua: per anar bé és ideal beure de 2 a 2'5 litres diaris.
       A continuació es pot observar el famós triangle dels aliments que conté tot això que he explicat i que a més a més ordena els productes classificant-los de manera que els més importants i necessaris es situen a la part ample del triangle i els menys essencials es col·loquen cap al vèrtex inferior.
       Per completar aquesta informació s'adjunta també un quadre-resum del valor nutritiu dels grups d'aliments on es poden observar els aliments que formen cada grup, i també els seus principals nutrients.


TRIANGLE DELS ALIMENTS


RESUM DEL VALOR NUTRITIU DELS GRUPS D'ALIMENTS

Grups
Aliments
Principals nutrients
Protectors
Energètics
Feculents Pa, patata, arròs, pasta llegums... Proteïnes vegetals, fero, vitamina B1 Glúcids
Carnis Carn, aus, peix, ous, xarcuteria... Proteïnes animals, ferro, vitamina B2 Lípids
Fruites i verdures crues Hortalisses, fruita i fruits secs Vitamina C, minerals, cel·lulosa Glúcids (lípids en fruita seca)
Fruites i verdures cuites Verdura i fruita cuita o en conserva Minerals (ferro, calci...9) Glúcids
Lactics Llet, iougurt i formatges Calci, proteïnes animals, vitamines A i D i dels grup B Lípids
Greixos Oli, mantega, margarina... Vitmaines A i D i vitamina E Lípids
Productes ensucrats Sucres i derivats Glúcids
Begudes Aigua, sucs, refrescants, alcohòliques, infusions... Vitamina C Glúcids alcohol

Torna al nivell superior