PÀGINA WEB DE LA RAMBLA NOVA DE TARRAGONA

Transport Públic





DIXIELAND A TARRAGONA

 

Introducció

És un estil de jazz on predominen els instruments de metall i de la improvisació. L'estil Nova Orleans, també anomenat dixieland, apareix a principis del segle XX i es manté fins a l'època dels anys trenta.


Tres instruments destaquen sobre els altres: la trompeta, el clarinet i el trombó. El ritme i la base harmònica corren a càrrec del contrabaix, la bateria, el banjo i el piano, encara que moltes vegades prenen un paper protagonista (interpretat solos improvisats).

Generalment aquest tipus de música es toca al carrer, fins i tot s'utilitza per a desfilar. En algunes ocasions, els instruments més pesats i impossibles de traslladar a l'aire lliure, com el piano, el contrabaix, o la bateria, es substituïxen per la tuba i altres instruments de percussió, com la caixa i els platets.

 

Banda de dixieland
Foto: Banda de dixieland

Festival

En el món existeixen nombrosos festivals dedicats a aquest estil del jazz més tradicional. A Europa són especialment importants per la seva trajectòria els de Breda (Països Baixos), Dresden (Alemanya), Miskolc (Hongria) i Tarragona (Espanya). El Festival Internacional de Dixieland de Tarragona és l'únic especialitzat dedicat a aquest gènere que existeix a Espanya.

Festival Internacional de Dixieland de Tarragona

El Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, que es celebra la setmana anterior a la de Pasqua i acull un centenar d'activitats i concerts, 25 formacions i 175 músics, neix al 1994 a Tarragona, una ciutat on des de la restauració dels ajuntaments democràtics, el jazz s'havia recuperat com gènere estable dintre de les diferents programacions culturals de l'any. Atès que altres poblacions catalanes i també de la resta de l'Estat Espanyol ja contaven amb festivals de jazz entesos amb un sentit genèric, l'organització va optar per l'especialització de la vessant Dixieland, és a dir, el punt de partida del jazz, el jazz més tradicional, fet que implicava d'entrada una innovació temàtica en el panorama i mapa de festivals espanyols. La rambla és un dels seus escenaris on els músics es barrejen amb el públic donant un aire musical a tota la rambla.

Característiques del Festival

El Festival Internacional de Dixieland de Tarragona és un certamen en el qual es viu amb tota plenitud el concepte de festival. No es tracta únicament d'un programa ambgrans noms que realitzen una actuació destacada, sinó que les formacions acostumen a realitzar concerts diversos en formats variats. Per això, no és estrany trobar a una banda en un club una nit, i callejeando al matí següent. Teatres, auditoris, cafès, hotels, restaurants, mercats, carrers i places, acullen demà, tarda i nit als artistes del festival, i arriben als públics més diversos, des del periodista especialitzat a la senyora que realitza les seves compres en el mercat, des dels adults als nens.

Objectius:

L'estil dixieland era especialment interessant per a aconseguir els objectius del festival:

  • Difusió.

Difusió del jazz en sectors amplis de la població buscant la màxima diversificació i promoció de nous públics. De fet, el Festival arriba als escolars dels centres d'ensenyament de Tarragona, així com a les mestresses de casa que diàriament troben les bandes pels diferents mercats.

  • Suport a la creació artística local.

Suport a la creació artística local, que ha donat els seus fruits ja que en l'actualitat la ciutat de Tarragona compta amb una big band pròpia, amb quatre brass bands i amb una nombrosa quantitat de grups d'altres formats. La possibilitat que els músics locals toquin amb alguns dels grans monstres de l'escena jazzística catalana, europea i americana, a vegades a la mateixa jam i el mateix escenari, ha estat, sens dubte, un alicient a tenir en compte.

  • Integració a la xarxa d'espais musicals de la ciutat.

El Festival ha buscat des del mateix inici una presència en totes aquelles sales que habitualment programen a Tarragona. Per això, el Festival inclou una àmplia llista d'espais interiors que tenen com a eix vertebrador el Teatre Metropol.

  • Col·laboració entre la iniciativa pública, privada, en el seu finançament i programació.

El Festival compta amb una direcció artística lliure i independent integrada dins de l'equip de gestió cultural de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona. En la programació intervenen també els propietaris de les sales privades amb gestió empresarial que acullen el Festival, i també diverses associacions sense ànim de lucre que gestionen espais i coordinen les audicions per a les escoles.

  • Generació de nous mercats pel jazz.

El Festival de Tarragona ha contribuït al fet que el dixieland estigui molt més present avui en les programacions públiques i privades de Catalunya. Sens dubte l'increment de bandes catalanes en el panorama musical dixieland és una realitat, destacant la renovació dels intèrprets que s'ha produït. Així al costat de les bandes més històriques com La Locomotora Negra i La Vella Dixieland, han sorgit formacions molt més joves. Tots aquests grups responen, doncs, a unes possibilitats d'actuar no únicament en cicles especialitzats, sinó també en actes oficials, inauguracions, campanyes de promoció publicitària i festes populars.

  • Contribució al manteniment de les orquestres i bandes de titularitat privada.

Totes les formacions que han intervingut en el Festival responen a la fórmula de gestió privada, destacant les professionals per damunt de les associacions sense ànim de lucre.

  • Creació d'un segell cultural propi dins del panorama de l'espectacle català i estatal.

El Festival de Tarragona és actualment l'únic especialitzat en el gènere en tot l’arc mediterrani de l'Estat espanyol. Aquesta singularitat s'emmarca perfectament dins del que hauria de ser un panorama divers de festivals d'espectacles. Per tant, el Festival de Dixieland, sens dubte, ha contribuït a l'equilibri territorial de l'activitat musical en el marc català i en general espanyol. El seu èxit també ha contribuït perquè neixin altres iniciatives de festivals encara incipients en d’altres territoris de la península Ibèrica.

  • Plataforma de contractació per a altres festivals.

A més a més d'haver generat més contractacions genèriques, el Festival de Tarragona facilita constantment informació per a programadors d'altres festivals, no únicament musicals sinó també teatrals donat el vessant escènic que sovint adquireixen els passeigs pels carrers amb bandes de dixieland. El Festival acull assessors de diverses ciutats europees, especialment alemanyes, encara que la voluntat inicial no era ser una fira sinó un festival.

  • Programació de les millors bandes del gènere a nivell mundial.

La cura artística ha estat un dels punts de mira del Festival de Tarragona. En l'apartat referent a les formacions que han passat pel Festival podem observar que la marca de qualitat artística ha estat constant en totes les programacions de les anteriors edicions.

  • Contemporaneïtat del projecte.

Les noves tendències de la música universal han demostrat que el dixieland ha viscut una reinterpretació per part de les noves bandes que han definit un nou moviment musical denominat neoswing, que parteix dels Estats Units però que també ha tingut repercussió en el Festival.

  • Producció regular de creacions i de projectes inèdits

Any rere any el Festival ha produït espectacles propis, juntament amb la iniciativa privada. La gran majoria han tingut un notable èxit artístic, avalat per la crítica, i alguns d’ells ha girat per nombrosos festivals i programacions.

  • Ajut a la formació i al desenvolupament professional dels músics joves

El Festival de Dixieland de Tarragona no ha volgut mai comptar només amb les grans estrelles, sinó que ha apostat per integrar noves formacions, especialment les més joves, en la programació. La secció Fringe, posteriorment anomenada, secció emergent, ha esdevingut un referent.

  • Accions de cooperació amb altres festivals de l’arc mediterrani.

Tarragona ha treballat en diverses oportunitats amb el Festival de Jazz de Terrassa, i des del 2006 ho fa també amb el Festival de Dixieland de Cantanhede a Portugal i la Fira Trapezi de Circ de Reus.

Banda de dixieland per tarragona
Foto: banda de dixieland per tarragona.

Referència de la fotografia: www.madma.com/sitjazzband/index_esp.php
Bibliografia::http://www.dixielandtarragona.com/ct/index.html www.es.wikipedia.org/wiki/Festival_Internacional_de_Dixieland_de_Tarragona
Autors d'aquest article: Alexandra Tost Màrmol i Núria Pagès Vera 4t C

| ©2007 Col·legi Mare de Déu del Carme de Tarragona |