PÀGINA WEB DE LA RAMBLA NOVA DE TARRAGONA

Transport Públic

SARDANA

 

Introducció


El primer de Maig de 1972 es van inaugurar els jardins del Camp de Mart i, com passa habitualment amb els parcs, amb els anys, la nova zona verda ha esdevingut un dels espais més adients per a la ubicació de monuments. Ja hem comentat que s'hi havien col·locat les escultures dedicades a Wagner i al doctor Ferran. Per això, quan l'any 1973 Tarragona va esdevenir Ciutat Pubilla de la Sardana i, com era habitual, es proposà aixecar un petit monument per recordar-ho, es va pensar també en el Camp de Mart. L'estàtua de la sardana àctualment a estat traslladada a la rambla nova a prop del balcó del mediterrani.

Balcó del mediterrani
Foto1: Monument a la sardana. Autor: Joan Carles Sànchez.

La proposta sorgí del Casal Tarragoní i de l'Obra delBallet Popular, i se li encarregà a l'escultor Josep M. Brull i Pagès. El monument es va inaugurar el 6 de maig de 1973, amb la presència de l'arquebisbe Pont i Gol, i dels respectius alcaldes i pubilles de Bellpuig (l'anterior població Pubilla) i Tarragona. Consisteix en un bloc monolític de marbre en forma de columna truncada, una rotllana de joves ballant la sardana. Com la majoria d'obres d'aquella època, és d'una gran duresa material i formal. Els perfils dels dansaires són molt rectes, gairebé dibuixats sobre la pedra i estan lluny de transmetre la calidesa d'una dansa oberta a tothom, emblema d'un <<poble de avança donant-se les mans>>.

Balcó del mediterrani
Foto2: Monument a la sardana. Autor: Joan Carles Sànchez.

Autor

BRULL I PAGÈS, JOSEP Mª (1907 - 1995)

La seva escultura es va inspirar en la tradició catalana. Va treballar en pedra, marbre, bronze i terracota, en un cant constant a la figura humana, tant en el nu, com en el costumisme regional. Les seves darreres obres tendiren a una estilització de volums i a una simplificació de formes. Això ho podem veure al Camp de Mart, en el monument commemuratiu a l'elecció de Tarragona com a Ciutat Pubilla de la Sardana.


Bibliografia:: Escultures, làpides i fonts. Autor: Joan Gibert i Canes. Arola Editors
Autors: Alba Mª Rodríguez 4t C

| ©2007 Col·legi Mare de Déu del Carme de Tarragona |