PÀGINA WEB DE LA RAMBLA NOVA DE TARRAGONA

Transport Públic

TEATRE METROPOL

 

Introducció

Obra modernista de Josep M. Jujol (1908)
Rehabilitat per Josep Llinàs (1995)
PREMI FAD D'ARQUITECTURA 1996
PREMI 'REHABITEC 1996'

Seguint la mateixa artèria de la ciutat, el Teatre Metropol (1908) és una joia arquitectònica de l'arquitecte tarragoní deixeble de Gaudí Josep M. Jujol, que també va fer l'altar de l'església de Jesús i Maria al carrer Méndez Núñez.

Fotografia del Teatre Metropol
Foto: Teatre Metropol. Autor: Joan Carles Sànchez.

Un teatre modernista

El 1908, per encàrrec del Patronat Obrer, l'arquitecte modernista Josep M. Jujol va dissenyar i dirigir, posteriorment, la construcció de l'anomenat anys després, Teatre Metropol. Fins al gener de 1910 no es va poder inaugurar. Per causes que es desconeixen, Jujol no el va poder finalitzar, malgrat que es tracta, sense cap dubte, d'una obra seva. Josep M. Jujol, deixeble i col·laborador del genial arquitecte Antoni Gaudí, es va inspirar en el mar per construir el teatre. Jujol va donar al projecte una decoració simbòlica que feia al·lusió a la navegació i al mar. Com diu Josep M. Jujol fill, "tractant-se d'un teatre d'un patronat catòlic, Jujol va fer una decoració simbòlica. L'escenari i el saló venien a ser com la Nau de l'Església que navega lluitant contra les ones del mar de la vida."

Les transformacions

En el decurs de la Guerra Civil, una bomba va caure sobre la galeria vidrada que dóna al pati interior. Una part va ser reconstruïda de forma diferent. Encara que les modificacions no van venir fins anys després, quan el teatre Metropol va esdevenir en una sala de cinema. Amb la nova destinació, es va obrir una entrada per la Rambla Nova i es van tancar portes i finestres. Durant els anys 80, el Metropol també s'utilitzava per acollir espectacles i representacions teatrals. Poc després es va optar per clausurar-lo, a causa de les deficients condicions de seguretat. El 1991 l'Ajuntament va acordar la seva adquisició. A partir d'aquest moment, s'inicia un procés d'acurada rehabilitació, dirigida per l'arquitecte Josep Llinàs. Segons ell mateix, s'ha construït un nou teatre respectant la màgia original que Jujol va saber imprimir a l'estructura, però adaptant-la als temps actuals, en què la gent demana comoditats. El teatre, amb capacitat per a 525 espectadors, ocupa una superfície de 3.000 metres quadrats. La caixa escènica, millorada i ampliada, té una boca de 7,80m, una altura de 6m i un fons que arriba als 8,95m. Inaugurat el 10 de març de 1995, actualment alberga la programació d'espectacles professionals, amateurs, infantils, escolars, de música clàssica, etc...

Fotografia del Teatre Metropol
Foto: Teatre Metropol.

Referència de la fotografia: http://www.artenetsgae.com/EmevWeb/ES/ES36000.HTM#ES36000Fotos
Bibliografia:: Recorregut per la Tarragona Modernista. Anna Isabel Serra Masdeu.
Autors d'aquest article: Yadira Bravo Gómez i Marta Martín Aguilar. 4t B

| ©2007 Col·legi Mare de Déu del Carme de Tarragona |