PÀGINA WEB DE LA RAMBLA NOVA DE TARRAGONA

Transport Públic

EL NEN DE L'OCA

 

Pròleg


Senzilla i graciosa escultura decorativa en marbre blanc que caracteritza, juntament amb l'estàtua de Roger de Llúria,el tram principal del Balcó del Mediterrani. El tema de la lluita del nen amb l'oca procedeix del món clàssic grec, concretament del que s'anomena període hel·lenista. Segons la tradició, l'original s'atribueix a Boetos de Càlcedonia, un escultor del segle II aC, autor d'estàtues de tipus arcaïtzant i seguidor de les obres de Lissip( segle IV aC). Fou una escena molt copiada a l'època, amb la característica forma apiramidad de grup,i representa una mena de paròdia de l'atletisme dels segles anteriors,on el protagonista, el nen, fa esforços per ofegar l'oca,que es defensa amb fúria i intenta enderrocar-lo. El tema ha estat repetidament emprat com a condecoració i, a Tarragona, se'l pot veure també en sengles escultures de bronze, afrontades ,als dos costats de la Fàbrica de Tabacs.


Foto1: El nen de l'oca. Autor: Laia Calull 2n B.

El 27 de septembre de 1946, amb motiu de la remodelació del passeig de les Palmeres -quealeshores s'anomenava de Calvo Sotelo-es va inagurar una font amb les figures del nen i l'Oca, fetes en fang cuit per Josep Pujol i Montané i col ·locades al mig d'un petit estany a prop del monument a Roger de Llúria. La matinada del 12 de octubre de 1948, uns tripulants del vapor britànic Basingdale, en plena disbauxa etílica, intentaren arrencar les figures del seu pedestal i les malmeteren. L'Ajuntament encarregà, tot seguit,una altre escultura que estigué llesta en menys de tres mesos. Avui ens pot sobtar aquesta rapidesa,qua altres obres de mes importància han trigat molt de temps en resoldre la seva col·locació. L'explicació seria que en poc temps, el nen habia esdevingut uan figura entranyable per a la mainada i fins i tot un petit signe de identitat local, però a diferència d'altres, els seus trets eren ben vistos per les autoritats:innocent, classicista i sense connotacions politicosocials.

Les actuals figures pesen gairabé cent quilos i foren esculpides per Ignasi Pallàs, als Tallers Melendres, partint de l'obra de Josep Pujol i de les còpies del suposat model original. Per la seva realització s'aprofità un tros de de columna romana de marbre que es guardava als magatzems municipals; d'aquesta manera s'aconseguí un acabat més proper als models del món classic que amb l'anterior peça de fang cuit .

La nova escultura .es va inagurar el dia de Reis de 1949. L'any 1994, en la darrera remodelació del passeig, es va restaurar, tot i que en la actualitat el bec de l'oca torna a estar trencat.

Referència de la fotografia:
Bibliografia:: Recorregut per la Tarragona Modernista de Anna Isabel Masdeu, edita Cossetania Edicions.
Autors d'aquest article: Mario Robles Pérez 4t B

| ©2007 Col·legi Mare de Déu del Carme de Tarragona |