PÀGINA WEB DE LA RAMBLA NOVA DE TARRAGONA

Transport Públic

MONUMENT ALS CASTELLERS

 

Descripció


Població: Tarragona
Any d'inauguració: 1999
Material: bronze
Autor: Francesc Anglès
Alçada: 11 m.
Pes: 12 tones

Monument als castellers.
Foto: Monument als castellers.

A principis de l’any 1999, l’Ajuntament de Tarragona va fer una consulta ciutadana per decidir el lloc definitiu on s’havia d’instal·lar el monument casteller de l’escultor Francesc Anglès. L’Ajuntament després d’un primer estudi tècnic, va proposar quatre possibles ubicacions, encara que se’n podien afegir de noves. Els ciutadans, que podien fer la seva votació mitjançant Internet, van ser un factor clau per determinar la situació actual del monument, a la Rambla Nova.

El monument és un 4 de 8 de bronze a mida natural. Va ser inaugurat el 29 de maig de 1999, en un acte on hi assistí el conseller de Cultura Joan Maria Pujals i on actuaren catorze colles castelleres.
A més de l’estructura central que forma el 4 de 8 amb la seva pinya, al costat hi podem trobar representats elements característics d’una actuació castellera com una colla de grallers, amb el seu corresponent timbaler o el cap de colla donant instruccions als seus castellers.
Aquesta creació té aproximadament uns 11 metres d’alçada, pesa unes 12 tones i està format per un total de 219 figures, sent el cost de l’obra de 60 milions de pessetes.
L’autor, Francesc Anglès, va treballar diversos anys en aquesta obra, durant dos anys va donar forma i construir l’estructura de guix que és imprescindible per fer després la corresponent fundició en bronze. Una de les parts més complexes en la realització d’aquest monument, és la corresponent fundició, que va anar a càrrec de la Foneria Vilà de Valls.

Una de les curiositats d’aquest monument és que als baixos, segons i a la pinya s’hi poden reconèixer rostres de personatges
com Pau Casals, Joan Miró, Pablo Picasso, Joan Antoni Samaranch, el mateix escultor i d’altres personatges de la vida municipal tarragonina.

L’escultura destaca sobre la resta dels monuments castellers, pel fet que l’estructura és completament airejada, o sigui que no hi ha cap tipus de suport que ajudi a aguantar el monument.
També s’ha de destacar, el nivell de realisme i de detalls que assoleix l’autor. Com es pot veure, hi ha molts detalls com els ja mencionats de cares de gent coneguda o de figures addicionals que complementen el monument, sempre amb la voluntat de cenyir-se a la realitat, que fan que aquesta sigui una obra digna de ser admirada.

Autor

Francesc Anglès i Garcia va néixer a Terrassa el 1938, és metge, escultor i dibuixant.
La seva formació artística va anar a càrrec de l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona.

Com l’escultor pop George Segal, s’ha donat a conèixer amb peces de format petit o mitjà realitzades amb bena de guix. Acostuma a representar temes anecdòtics (bé amb figures aïllades, bé amb grups) amb un realisme més atent a l’expressió que al detall.

Podem citar entre les seves obres La Cobla o el Monument als Castells, situat a la Rambla Nova deTarragona.Ha estat president del Cercle Artístic de Sant Lluc. Actualment, és el cap de servei de COT en l’Hospital Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona.

Referència de la fotografia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Imatge:Tarragona.Castellers.Estatua.jpg
Bibliografia:
http://www.ajolerdola.com/moncasteller/monuments%20castellers/monumet5.htm
Autors d'aquest article: MªCarmen Sebastià i Inés Prous 4t B

| ©2007 Col·legi Mare de Déu del Carme de Tarragona |