PÀGINA WEB DE LA RAMBLA NOVA DE TARRAGONA

Transport Públic

SETMANA SANTA

 

Pròleg

Els díes sants de la Setmana Santa de Passió i Tridü Pasqual són un temps per meditar aquesta veritat i fer nosaltres un esforç en una renovació fins al fons, agafant-nos a la força salvadora que sana, cura i transforma desde la creu de Crist per la salvació del món. Mirem aquests díes amb la major fe i amor a Crist. En la seva Creu és font, paradigma i auxili per el deixeble davant el camí de les exigéncies del radicalisme evangélic.

Rambla
Foto1: Passeig. Autor: Albert Casas

Introducció

Per tal d'endinsar-nos en el coneixement de la història de la nostra Setmana Santa i els factors que han anat incidint en ella en el decurs dels cinc darrers segles, hem elaborat aquesta cronologia que intenta aplegar les dades i aspectes més importants i remarcables d'aquesta celebració litúrgica tarragonina. Per assolir aquesta finalitat hem pres com a base la extensíssima bibliografia inclosa en els programes de Setmana Santa, notícies de premsa i la bibliografia més específica. També és habitual la celebració de concerts de música sacra i exposicions sobre associacions monogràficament. Igualment es solen celebrar les conferències quaresmals, i representacions teatrals de "la Passió" esporàdiques, actes tots aquests que per la seva variabilitat de calendari no fixem en cap dia en concret.

Fotografies

Misteri
Foto2: Misteri. Autor: Albert Casas

Armats
Foto3: Misteri. Autor: Albert Casas

Jesús
Foto4: Jesús. Autor: Albert Casas

Actes

"ELS DIES DE LA SETMANA SANTA"

  • Diumenge de Passió o Cinquè Diumenge de Quaresma : S'acostuma a celebrar un Via Crucis pel Serrallo amb els passos de la "Presa de Jesús" de la Confraria de Pescadors i el Sant Enterrament de la societat Marítima i Protectora, amb el seu Sant Crist.
  • Divendres de Passió : Al vespre té lloc la Solemne Funció Religiosa de la Verge dels Dolors, amb el res del Sant Rosari i eucaristia, a l'església de Sant Llorenç. En finalitzar aquesta funció té lloc un Via Crucis amb la imatge del Crist de la Confraria de Senyores de la Pietat, amb els passos de la Pietat i el Sant Sepulcre.
  • Diumenge de Rams : Al vespre té lloc el Solemne Via Crucis que organitza la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. Aquest acte té com a punt de partença l'església de Natzaret transcorre pels carrers: Portella, Granada, Portal de Sant Antoni, Passeig Arqueològic, Portal del Roser, plaça del Pallol, Cavallers, Major, Merceria, Pare Iglésias i Pla de la Seu. Abans de retornar el Sant Crist de la Sang, s'atura a la Catedral on es venerada aquesta imatge, que en acabar és conduïda novament a Natzaret, amb el cant del "Miserere". En aquest Via Crucis hi assisteix una representació dels congregants de la Sang i d'altres confraries amb les seves respectives vestes.
  • Dilluns Sant : Missa de Difunts que organitza la Congregació del Venerat Cos de Jesucrist en el Devallament de la Creu.
  • Dimarts Sant : Al vespre es celebra a la parròquia de Sant Francesc una Funció Litúrgica, acabada la qual es fa el Via Crucis amb la concurrència dels seus misteris i els acompanyaments musicals propis de la Germandat. L'itinerari habitual del Via Crucis passa pels carrers: Rera Sant Domènec, Salines, plaça de la Font, Cós del Bou, Baixada Peixateria, plaça del Rei, Santa Anna, plaça del Fòrum, Merceria, Major, Baixada Misericòrdia, plaça de la Font, Salines i Rera Sant Domènec.
  • Dijous Sant : Dia reservat pels actes propis de cada confraria. Al vespre a la Catedral té lloc la Missa de la "Cena del Senyor" dintre la qual el Sr. Arquebisbe renta els peus a 12 residents de les Germanetes.
  • Divendres Sant : De matinada, a un quart d'una de la nit dona inici el Via Crucis que organitza la Germandat del Sant Ecce Homo i l'Associació Juvenil Loreto, que sortint del carrer Maria Cristina, davant de l'edifici de Sanitat, arriba a l'ermita del Llorito, passant pel camí vell d'aquesta ermita. Presideix aquest acte el Sant Crist de la Germandat i es disposa al seu final un servei d'autocars gratuït per efectuar el retorn a Tarragona. A les 6 del matí té lloc a la Santa Església Catedral Basílica el Sermó anomenat popularment de la "Bufetada", mentrestant és traslladat a la Seu el Sant Crist de Natzaret. Acabat el sermó comença el Via Crucis, que segueix l'itinerari següent: Pla de la Seu, les Coques, carrer de Sant Pau, Pla de Palau, carrer de la Guitarra, plaça de Sant Joan, Baixada del Roser, carrer de les Salines, Plaça de la Font, Cós del Bou, Baixada de la Peixateria i plaça del Rei, on acaba amb el cant del "Crec en un Déu" i l'adoració del Sant Crist. A les 10 del matí Via Crucis de la Germandat del Devallament de la Creu a Sant Pau. A les 10 del matí Via Crucis de la Germandat de N.P. Jesús de la Passió a Sant Francesc. A les 12 del matí a la Catedral es celebra l'Acció Litúrgica que consisteix en el cant de la Passió l'Oració Solemne de l'Església, l'adoració de la Creu i la Comunió. Al migdia (a quarts de 2 de la tarda) a la Catedral Metropolitana té lloc el "Sermó de les set paraules" de Nostre Senyor Jesucrist clavat en la Creu, que organitza La Salle havent-se recuperat l'any 1992. A un quart de 5 de la tarda s'inicia per part dels armats el ritual de la recollida dels misteris de les diferents associacions. Es comença per els misteris de la Rambla Nova i la Mitja Lluna que són duts a la plaça del Rei i finalment es fa el mateix amb els de l'església de Sant Llorenç.
  • Dissabte Sant : Al vespre té lloc la Processó de la Soledat que sortint de l'església de Natzaret arriba a la Catedral, on té lloc una funció religiosa amb el res de la "Corona Dolorosa" i sermó. Després d'aquesta es continua la processó des de la Catedral fins a Natzaret, acabant-se amb el cant de la Salve. Les participants són pregades d'assistir amb mantellina o vesta amb capuç.
  • Diumenge de Pasqua : A les 11 del matí té lloc la missa pontifical a la Seu en la qual l'arquebisbe imparteix la benedicció papal.
  • Dilluns de Pasqua : Tradicional dia de sortida al camp, al voltant del pastís típic, la "Mona".


Bibliografia: http://www.tinet.org/~scasanti/
Autors d'aquest article: Mireia Parera i Cristina Marcos 4t B

| ©2007 Col·legi Mare de Déu del Carme de Tarragona |