Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
La fibra
 
Midons (o fècules) Els sucres La fibra
 

       És present a les verdures, les fruites, els fruits secs, els cereals integrals i els llegums. Són molècules tan complexes i resistents que els humans no som capaços de digerir-les bé i arriben a l'intestí gruixut sense assimilar-se.
       El component principal de la fibra que ingerim amb la nostra dieta és la cel·lulosa. Aquest polisacàrid consta de llargues fileres de glucosa fortament unides entre elles. És el principal material que aguanta les plantes ja que amb ell formen el seu esquelet i s'utilitza també per fer paper. Altres components força habituals en la fibra dietètica són la hemicel·lulosa, la lignina i les substàncies pèctiques.
       Alguns tipus de fibra retenen diverses vegades el seu pes d'aigua, cosa que fa que siguin la base d'una bona mobilitat intestinal al augmentar el volum i estovar els residus intestinals. Degut a l'efecte que provoca que provoca aquesta substància al retardar l'absorció dels nutrients, és indispensable en el tractament de la diabetis per evitar ràpides pujades de glucosa a la sang. També aporta energia al absorbir els àcids grassos que s'alliberen de la seva fermentació sota l'acció de la flora intestinal.        Finalment, podem dir que serveix com a llast i com a material de neteja tant de l'intestí gruixut com del prim i, no cal oblidar-se de dir, que la fibra vegetal canvia la seva consistència i perd les seves propietats al coure-la, per tant, és convenient menjar una part dels vegetals de la dieta crus.
















Torna al nivell superior