Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
Necessitats diàries de proteïnes
 
Aminoàcids essencials El seu valor biològic Necessitats diàries de proteïnes
 

       La quantitat de proteïnes que es requereixen cada dia és un tema relatiu, ja que depèn de molts factors. Depèn de l'edat, ja que en el període de creixement les necessitats són el doble o inclús el triple que per a un adult, i de l'estat de salut del nostre intestí i dels nostres ronyons, que poden fer variar el grau d'assimilació o les pèrdues de nitrogen. També depèn del valor biològic de les proteïnes que es consumeixin , encara que en general, totes les recomanacions es refereixen a proteïnes d'alt valor biològic. Si no ho són, les necessitats seran encara més altes.
       En general, es recomanen de uns 40 a uns 60 grams de proteïnes al dia (un gram de proteïna aporta 4 calories) per a un adult sa, cosa que ve resultar un aproximadament un 20 per cent de les calories ingerides. (Durant el creixement, l'embaràs o l'alletament aquestes necessitats augmenten).
       El màxim de proteïnes que podem ingerir sense afectar la nostra salut, és un tema encara més delicat. Les proteïnes consumides en excés, que l'organisme no necessita per al creixement o per el recanvi proteic, es cremen a les cèl·lules per produir energia. Malgrat que tenen un rendiment energètic igual que el dels glúcids, la seva combustió és més complexa i deixen residus metabòlics, com l'amoníac, que són tòxics per a l'organisme. El cos humà disposa d'eficients sistemes d'eliminació, però tot l'excés de proteïna suposa un cert grau d'intoxicació que provoca la destrucció de teixits i, inclús, la malaltia o envelliment prematur. Hem d'evitar, doncs, menjar més proteïnes de les estrictament necessàries per a cobrir les nostres necessitats.
       Per un altre costat, investigacions molt ben documentades, portades a terme en els últims anys per el doctor alemany Lothar Wendt, han demostrat que els aminoàcids s'acumulen en les membranes bassals dels capil·lars sanguinis per ser utilitzats ràpidament en cas de necessitat. Això suposa que quan hi ha un excés de proteïna en la dieta, els aminoàcids resultants segueixin acumulant-se, arribant a dificultar el pas de nutrients de la sang a les cèl·lules (microangiopatia).








Torna al nivell superior