PÀGINA DE NÚRIA SARSANEDAS

Per triar i remenar

Etimologies curioses

treballar: del llatí tripaliare <tripalium (un aparell de 'tres pals' on torturaven els esclaus). 


Espanya: mot fenici d'abans de la romanització: Ispahan, que vol dir terra de conills.


Cereal: Ceres era la deessa romana de la fertilitat i l'abundància. D'aquesta es va associar amb el blat i d'aquí ve la paraula cerealis -e, relacionat amb Ceres.


Amfitrió: Del llatí Amphitryon, pres del grec Amphitrýon, rei mitològic, esplèndid en els banquets, segurament a partir del francès, de l'obra homònima de Molière.]


Corbata: Els croats van ser els primers en utilitzar aquesta prenda, i d'aquí que se'n digué croata, que acabà derivant en corbata.


HAL: El nom HAL, de l’ordinador de la pel·lícula “2001, una Odissea de l’Espai” no es va escollir per casualitat. Està format per les lletres immediatament anteriors a les que formen la paraula IBM.


Yucatán: La zona de Mèxic coneguda com a Yucatán ve de la conquesta quan un espanyol va preguntar a un indígena com anomenaven a aquell lloc. L'indi li va dir "yucatán". El que no sabia l'espanyol és que li estava dient "no sóc d'aquí".


Fa fred = salutació quebequesa: França, després d'un conflicte amb la Catalunya Nord per insurrecció, va envian molta gent d'allà a la seva antiga colònia del Quebec. Aquests nouvinguts es van quedar sorpresos del fred que feia i sempre que veien algú els ho deien literalment: "fa fred". Els francesos del Quebec creien que els estaven saludant. Va ser així com durant molt temps al Quebec la gent es saludava dient "fa fred".


Cementiri: Prové del grec "koimetirion" que significa "dormitori".


Fuck: A l'antiga Anglaterra la gent no podia tenir sexe sense el vist-i-plau del rei (a no ser que es tractés d'un membre de la família reial); quan la gent volia "tenir un fill" havien de sol·licitar-ho al monarca, el qual entregava una placa que havien de col·locar a la porta mentre tenien relacions. En aquesta placa hi posava "fornication under consent of the king" o sigui "fuck". Aquest és l'origen de la famosa paraula.

 

OK: Durant la guerra de secessió, quan tornaven les tropes a les seves estances sense cap baixa, posaven en una gran pissarra "0 killed" (0 morts). D'aquí prové l'expressió "ok" per dir que tot està bé.

 

Pepe: Als convents castellans, durant la lectura de les sagrades escriptures al referir-se a San José, deien sempre "Pater Putatibus" i per simplificar "pp". Així va néixer el fet d’anomenar "Pepe" als José.

 

Cangur (kangaroo): Quan els conqueridors anglesos van arribar a Austràlia, els va corprendre veure uns estranys animals que feien salts increïbles. Immediatament van voler descobrir què eren i com es deien preguntant-ho a un natiu (els quals eren molt pacífics). Ho van intentar preguntar mitjançant senyals, en notar que el natiu sempre deia "kan ghu ru" van adoptar la paraula anglesa "kangaroo" (cangur). Els lingüistes, amb el temps, van determinar que el significat era molt clar, els indígenes volien dir "no t'entenc".


Jeep: Ve de l'abreviació de l'exèrcit americà a "General Purpose" Vehicle o sigui "GP" pronunciat en anglès.


Hermafrodita: D'acord amb la mitologia grega, els déus Hermes i Afrodita van engendrar a Hermafrodit. Aquest era un noi expert com el seu pare i tan bonic com la seva mare, però insensible al crit de l'amor, per la qual cosa va deixar passar el crit de la nàiada Salmacis quan, enamorada d'ell, se li va oferir. Davant de tal menyspreu, Salmacis va aconseguir que els déus unissin el seu cos al d'Hermafrodit de tal manera que en formessin un de sol conservant els dos sexes.

Lesbiana: deriva del nom de l'illa de Lesbos, on la poetessa grega Safo ensenyava poesia, música i d'altres arts, a noies per a les que sentia una atracció sexual.


Núria Sarsanedas Castellanos: nsarsane@xtec.cat 

Llicència Creative Commons excepte les imatges (que tenen drets d'autor)