PÀGINA DE NÚRIA SARSANEDAS

Per triar i remenar

Planificació

La planificació de l'estudi ha de ser realista, adaptable i personal. Per fer-la, podeu seguir els passos següents:

1) Calculeu quantes hores teniu per estudiar a la setmana (sigueu realistes!). Cal que us reserveu-vos mitja hora diària per repassar els apunts del mateix dia (haureu de començar cada dia per aquí).

2) Apunteu-vos totes les matèries que teniu i repartiu el temps que teniu amb cada matèria.

3) Feu-vos un horari setmanal que inclogui tots els temps d'estudi i que detalli quina matèria us toca estudiar a cada hora. Després podeu modificar sobre la marxa la matèria que estudieu, però intenteu de compensar-ho algun altre dia. Heu de començar reservant la primera mitja hora del dia per repassar tot el que s'ha fet durant aquell mateix dia. No necessiteu més temps per fer aquest repàs. Mireu l'agenda escolar per detallar el pla setmanal.

4) Quan us toqui estudiar, intenteu treure'us la feina de sobre: comenceu per les matèries que teniu deures i després estudiareu amb més tranquil·litat les altres matèries.

5) No estudieu més d'una hora seguida. Entre hora i hora heu de fer una pausa d'uns 10 minuts.

6) Intenteu respectar la planificació que heu fet i aneu-la modificant si veieu que no l'heu complerta.

7) Reserveu-vos una estona a la setmana per comprovar la planificació, veure què s'ha fet i què s'ha de fer per la setmana següent. Si no heu aconseguit seguir gaire la planificació, no us engoixeu. És el més normal. Però sempre és millor fer la meitat d'un pla que no pas no haver seguit cap pla. De tota manera, intenteu rectificar la vostra conducta o el pla per la setmana següent de manera que el pogueu complir. Si aconseguiu complir el pla setmanal us sentireu molt bé i augmentarà molt la vostra autoestima. Proveu-ho!

8) Les primeres setmanes de seguir el pla us costarà una mica i haureu d'intentar ser una mica més rígids que més endavant. Després ja veureu que haureu agafat un hàbit d'estudi i que no us costarà posar-vos a estudiar cada dia a la mateixa hora. A més a més, l'estudi es farà més rutinari i us costarà molt menys de concentrar-vos.

CONCLUSIÓ: Tant si aconseguiu seguir la planificació com si no, sempre va bé tenir-ne una i anar-la adaptant a la realitat. És igual si al principi penseu que no esteu inspirats, que no és el moment, etc. Potser teniu raó: no esteu acostumats i podeu estar més dispersos del compte. Però això ho heu d'acabar solucionant mitjançant la voluntat i l'hàbit d'estudi.

Núria Sarsanedas Castellanos: nsarsane@xtec.cat 

Llicència Creative Commons excepte les imatges (que tenen drets d'autor)